Uitbreiden, verlengen, uitstrekken.

on donderdag 8 oktober 2020





Dinsdag zat het nieuwe nummer van Taproot in de brievenbus. Elke keer een kado! Dit keer was het onderwerp 'Extend' wat betekent .... uitbreiden, verlengen, uitstrekken.


Wat ze er vooral mee bedoelen, is dat je wat je hebt, zo goed mogelijk benut. Dingen verstellen, dingen hergebruiken, de levensduur van je spullen verlengen. Maar ook, dingen uitdiepen. Zoals een hoofdstuk wat gaat over schapen, waarbij er anders gefokt wordt met de schapen, en er daardoor nieuwe en andere en betere wolsoorten ontstaan. Dus niet ... méér schapen kopen, en andere nieuwe soorten schapen, maar met je eigen kudde het fokprogramma aanpassen en daardoor dus ... uitbreiden en verbreden in je produkt.


Mij spreekt dat enorm aan. Nou ja niet zozeer die schapen, maar het principe. Doen met wat je hebt, dat is eigenlijk de essentie van Moeskers Moestuin. Dingen hergebruiken, anders tegen je materiaal aankijken. Je eigen zaad telen, dat is voor mij ook een vorm van verdiepen. Je kunt daardoor zonder iets te kopen zelf experimenteren en je assortiment verbreden. En je gewassen worden steeds sterker en meer aangepast aan jouw omgeving. 


Haha maar ook die kleine praktische dingen ... zoals een broek oplappen. En dan leuk!


 




Elke ochtend maak ik nu de stal schoon en geloof me daar wordt je heel vies van. Om mijn kleding een beetje te sparen (uitstrekken😊) heb ik dus eindelijk maar eens een overall gekocht. 


Hehe nou dat werd tijd hoor. Wat een verademing, 's ochtend over je kleren of je pyama gewoon zo'n ding aan ..... 






..... en daarna weer uit, en voila je bent nog schoon en ruikt niet naar mest! Ook is het lekker warm, en scheelt het kapotte knieën in de broeken. Want ik draag hem ook op de tuin.  


(dat dat nou vier jaar moest duren, zoiets simpels!)


Je spullen hergebruiken, nou, voorbeelden te over hier. Zoals het stroomdraad voor Brit, wat om het erf heen loopt. We hadden bedacht dat dat draad iets moest worden veranderd. Zodat Brit niet helemaal naar de weg kan rennen, als er een hond of fiets of wat dan ook langs komt. Mensen schrikken dan soms van haar.


De omheining is nu tien meter naar achteren geplaatst. Maar dan wel met precies hetzelfde materiaal van het  mooie ontwerp dat Jan ooit maakte, vooraan het pad. Ik heb exact hetzelfde ontwerp weer aangelegd, maar dan tien meter naar achteren. Het enige wat vervangen moest worden was een deel van het draad, omdat daar natuurlijk steeds auto's overheen reden. 


  





Maar zelfs de rubberen doppen waren nog goed genoeg. Die gaan weer jaren mee.


Het is niet alleen dat je zo de spullen hergebruikt, maar ook het ontwerp, van iets dat goed gewerkt heeft! 






Verlengen. 


Je kunt ook het seizoen verlengen. Verlengen door winterzaden te kopen. Vandaag moest ik langs Van de Wal voor winterrogge, en heb meteen winterspinazie-zaden meegenomen en winteruien. 


Let er bij je rassenkeuze op dat je de seizoenen zo goed mogelijk benut. dan kun je hier in ons klimaat met gemak het hele jaar vers uit je tuin eten. Niet alles natuurlijk, maar wel veel.





En wat een regen vandaag! Toen ik thuis kwam na een dag weg was het één grote natte zooi overal. En dan zie je ineens zwakke plekken. De goten, oeps, oja daar zat wat los. Al een hele tijd. Vergeten te repareren. En nu door de harde wind is het stuk en de regen giet zó uit de goot op het pad.


Het is even met een touwtje gerepareerd, morgen zien we wel verder. Als het droog is!







Hier achter op de paden waar de koeien langs lopen is het ook altijd raak. Altijd drassige zompige modder na veel regen. 


Toch is het al verbeterd vergeleken met vorige jaren. De vier regentonnen hebben vandaag heel wat van de regen opgevangen, en het overige water wordt via de scheur in die zwarte teil zó de paardenbak in geleid. Waar het geen kwaad kan. Zo blijft de stal droog!






Nog wat stapstenen voor de koeien, dat scheelt net even wat modder tussen de tenen als ze binnen komen. Trammelant met de koeienhoeven is iets wat je écht niet wilt.


En, over uitbreiding gesproken ..... onder de container staat ineens een hele familie. Dat ging heel snel. Eerst was er niks, van de week waren ze met twee of drie, en nu ...  


 




Zie je er ook iets in? 



...................



Ik zie er een pater familias in met een horde kleintjes, die hij goed bewaakt. 😄😄 







Het oogsten gaat ondertussen vrolijk door, en de aardappels gooi ik gewoon in het gras om een dagje af te harden. Ze kunnen best wat regen hebben. Hopelijk is het morgen droog, dan gaan ze in de koelcel. En verder komt er weer heel wat mee naar huis, voor in onze magen. 


Het rooster-seizoen is weer aangebroken! Geroosterde pompoen en geroosterde gevulde courgettes!


 







Zo op het bord lijkt het wel fish&chips en het is ook zeker nét zo lekker! Maar dan gezonder!


Nog een laatste 'extend' voorbeeld: Van oude lappen stof, mondkapjes maken. Want de mondkapjes zijn niet aan te slepen. Iedereen wil ze hebben. Die wegwerpdingen zijn natuurlijk funest voor de afvalberg, en de synthetische die je soms in de handel ziet, daar krijg je het benauwd van. 


Dus ... gewoon katoen. Liefst hergebruikt, want dat ademt makkelijker dan splinternieuwe katoen.







Nog een tip. Ik stik er tegenwoordig een extra randje omheen om het wat beter in model te houden, ook na tig keer wassen. 




 

Dat is dan voor de dummy-naaisters, zoals ikzelf. Want ervaren naaisters deden dat natuurlijk allang!


En toen, na al dat extend-gedoe .... kroop ik vanavond voor het eerst in dagen weer eens achter de laptop. Het was wel érg fijn om even een paar dagen off-line te zijn. Maar even een praatje maken is dan ook weer leuk!😊



7 reacties:

Jeanet zei

Hoi Clarien
Wat een goed idee om een overall aan te trekken. Mijn opa deed het vroeger ook als hij de tuin in ging. Zelf
nooit aan gedacht. Ik loop vaak met vieze knieën door de winkel en op straat. Mis nog de pastinaak bij de oven groente bij jou
Of hou je daar niet van, zelf vind ik ze super lekker. Groetjes uit Drenthe

Wendy zei

Had je ook gemist! Hier weinig actie in de tuin. Staan nog veel kruiden, NZ spinazie, snijbiet en koolraap. Zit te wachten op de knoflkook en winteruien. Oh en heb ook daslook besteld. Had ik al jaren willen hebben maar was elke keer te laat. Had het nu in de agenda gezet. Ben benieuwd. Helaas houden mijn mannen niet van geroosterde groentes (...grump...)uit de oven, vind het zelf erg lekker. Ziet er heerlijk uit bij je.

Marietje zei

Hai Clarien,

Ik miste je ook al een paar dagen, dus idd fijn om weer even bij te kletsen;)
Helaas lust mijn man echt geen pompoen. Het maakt niet uit hoe je het klaarmaakt, maar helaas.

Groetjes
Annemarie uit een nat Nieuwegein

Barbara zei

Hoi Clarien,
Het staat je heel erg goed die overall!
Creatief zo met die bloempot om de regenpijp te repareren.
Wie of wat eet er van die passestoelen?
groetjes,
Barbara

Hilde zei

Ik ben blij om te zien dat je overdreven streng bent in het niet kopen van nieuwe dingen.
Want inderdaad, dankzij (nieuwe) werkkleding gaat de rest langer mee!

Geroosterde pompoen. Goed idee!

Lies zei

Altijd leuk om je weer te lezen, Clarien.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Heerlijk blog was dit weer ,jammer van bovenstaande troep waarmee je blij mee bent denk ik.


Gr José