Afkolven. En andere onverwachtse zaken.

on dinsdag 13 oktober 2020







Tjakkaaaaaaa!
Legt u het daar maar neer!! 😊😊


Zoals je ziet is de mais geoogst! Er is heel veel mais. Véél meer dan ik ooit gehad heb! De kraaien zaten er al in en de duiven ook, en omdat zo'n kolf dan aan de punt is opengemaakt, kan hij gaan rotten als het veel regent. Dus, heb ik alle kolven geplukt.


Het geeft niet echt dat zo'n punt open is gemaakt. De rest van de kolf is nog puntgaaf! Zo'n kolf heeft een heel dik pak aan van bladeren, en de korrels daaronder zijn nog prachtig goudgeel en mooi rijp.


 




Dat ik die mais moest oogsten, dat was wel weer even een onverwacht dingetje. Ik loop een beetje te stressen want ik wil graag vóór de eerste vorst nog een heleboel dingen klaar hebben. Maar steeds komt er iets tussen. 


Je kunt die maiskolven wel éven laten liggen, maar ook weer niet heel lang. Dan drogen de zaden niet goed en kan het gaan schimmelen. Dus ze moeten ook nog gepeld worden. Het blad moet eraf. 


Ik heb er maar een hoekje voor gemaakt, want daar gaan wel weer de nodige uurtjes in zitten. Tegen de hooiberg aan, waar het lekker ruikt, staat nu een zitje met de kruiwagens met kolven ernaast. Tijdens de koffie, of gewoon, als er es iemand langs komt, gaan we daar leuk zitten 'afkolven'! 😊






Tussen de mais vond ik zelfs nog wat dille. Het is wel héél bijzonder met dille. Als ik het zaai, komt het maar moeizaam op. Soms zelfs helemaal niet. Maar dan, het jaar erop .... is er ineens een dille-explosie op die plek! Haha je moet dus even geduld hebben met dat kruid!


En er is ook verschil tussen voorjaars- en najaars-dille, lijkt het wel. In het voorjaar heb je planten met van dat mooie tere blad, van die fijne sprietjes die zo heerlijk ruiken en smaken. En in het najaar krijg je een tweede 'golf' planten, die veel groter en sterker zijn. En die heb ik nu dus. Zomaar gevonden in de mais.


Ik heb me er héél makkelijk afgemaakt. De planten zijn in stukken geknipt en hop, zó de vriezer in. Als ik verse dille nodig heb knip ik er gewoon zó uit het zakje zoveel vanaf als ik nodig heb. Easy peasy!


 





Alleen is de vriezer bommetje vol. Dus .....






...... moest er een bak aardbeien uit! Oh oh wat een straf weer! Aardbeien in mijn pap en in de smoothies van Paul!


Want onverwachtse zaken kunnen ook heel leuk zijn natuurlijk!🍓🍓🍓


Nou loop nog even mee naar mijn kantoor dan laat ik je zien waar ik zo druk mee ben. Waar de deadlines zitten, zeg maar! 😊








Kijk dit hier boven, dat is het vak waar nu nog van alles op staat, maar waar ik eigenlijk half oktober de winterrogge had willen inzaaien. Wat we nu lang niet meer gaan halen natuurlijk. Door al die onverwachtse tussendoor-dingetjes.


Het vak moet eerst worden leeggehaald, en dat deed ik vandaag. De bietjes en wortels en pastinaken zitten inmiddels in kratten. Toen moest er om het hele vak hen een strook van een halve meter breed worden omgespit, want het onkruid was erop gekropen.


Daarna compost erop. (Zover ben ik nu.) Dan alles omspitten en dan nog die rogge zaaien.


🌱🌱🌱🌱🌱



Op mijn kantoor gelden nog helemaal geen Coronaregels. Alle medewerkers op Moeskers Moestuin mogen nog gewoon naar de zaak komen. En ze zijn daar allemaal heel druk aan het werk. 


Hier zie je Bekkie, het lijkt alsof ze niks doet .......


 




...... maar ze is gewoon aan het uitrusten, van het vangen en killen van een enorme rat. Waar ze hem gevonden heeft weet ik niet. Aan de slootkant? Hoe dan ook, hij ligt nu hier, op de tuin. Opeten doet ze hem niet. Alleen de kop van de rat is weg. Dus die zal ze wel op hebben.


Nou, het is nog steeds een troep daar, op dat rogge vak, en dan gebeurt er alweer iets onverwachts wat de hele middag in beslag neemt. Maar niet hier op dit vak. Nee. Op een andere plek

 

 





Nou, je ziet het al wel zeker??


Bonnie is weer over een draad gesprongen. Langs dat lange koeienpad, naar het achterste deel van het weiland, daar hing het draad wat laag vanwege het afbreken van 1 van de paaltjes. En dan ziet zo'n kalf meteen haar kans schoon en galoppeert zo over die omheining heen. 


Húp naar de buren. Die gelukkig gelukkig de hele tuin naast ons al hadden leeg geoogst, dus géén schade! Maar toch. Moesten we achter Bonnie aan! Holladiee. Giuseppe had het ook gezien en kwam op de fiets aan racen! Samen konden we haar uiteindelijk weer terugjagen.


We hebben de draden weer strak gespannen, en een vierde, wat hoger draad, langs het weiland getrokken. Nou, voorlopig geen kalverkunsten meer, hoop ik!





 

De foto is wat onscherp, maar zó komen ze dan 's middags naar huis wandelen als ik ze ophaal. Het is altijd een heel mooi wandelingetje met z'n drietjes over dat pad in de avondzon.


🌞🌞🌞🌞🌞



En verder?  ... och .... appels en peren. En meer. 


En natuurlijk, óók onverwachte veranderingen, door de aangescherpte corona regels. Voor mij ook, maar die zijn niet echt vervelend. Gewoon, wat dingen die niet doorgaan. Geen belangrijke dingen. 


Maar voor anderen zijn de veranderingen minder fijn. Voor wie in de horeca werkt. Voor wie op een operatie zit te wachten. Voor wie net is afgestudeerd en een baan zoekt. Voor wie .... ach ... noem maar op. 







Ik wens al die mensen die nu wéér de kiezen op elkaar moeten zetten en wéér geduld moeten hebben héél veel sterkte toe .... en wens je veel moed toe om het vol te houden! 


🙏🍀🍀🍀





8 reacties:

Lies zei

Mooie kantjes, ludieke kantjes..., en helaas(!), Clarien, een 'gedeeltelijke lockdown' in Nederland...
'k Vermoed dat wij volgen...
Lie(f)s.

Wendy zei

Ha die foto's met HQ was echt leuk!
Zou je dichterbij wonen zou ik je graag helpen met de maiskolven. Heerlijk even zo een gedachteloos werkje.

Ik geniet altijd enorm van je blogs. Positieve input, fijn.

Wendy

Hilde zei

Fijn om zo even rond te kunnen lopen door jouw dag.
Ik vind het leuk dat combinaties maakt van bezoek en samen kleine klusjes doen. Het ís ook leuk om iets om handen te hebben op zo'n moment.

Hier ligt het werk even stil door grootschalig (onverwacht) onderhoud.. als ik door de tuin loop hoor ik bijna die stemmetjes die je wel eens beschrijft ;) "Pluk mij!" "Keer mij!" "Zet me overeind!"

Haha, ach ja. Elk kwartiertje in de tuin is meegenomen en uiteindelijk arriveert hoe dan ook de winterrust.

Succes daar!

Anoniem zei

Het is altijd ontspannend om je blog te lezen, je werkt hard maar ziet ook de tastbare en eetbare opbrengst ervan.
Leven met de natuur en de seizoenen zosls boeren al eeuwen doen. Zo verschillend van werken in een kantoortuin.
Het zal zeker voor veel mensen een taaie tijd worden, dak en thuis lozen die niets meer toegestopt krijgen van restaurants of voorbijgangers en niet meer zomaar een bieb kunnen binnen lopen.
Mensen die alleen wonen en die nu minder contact met anderen kunnen hebben en vaker eenzaam zijn. Tijdens de intelligente lockdown was het prachtig weer, lange en zonnige dagen, dat is nu ook anders.



Anoniem zei

Als je de bladeren van de mais naar het groeipunt buigt en 2 of meer aan elkaar knoopt kun je ze over een draad hangen te drogen Clarien.

Anoniem zei

Het is een goede leer om wat meer geduld te hebben in deze tijd ,en de gezelligheid binnenshuis te zoeken i.p.v buiten de deur.
Zeker voor de jeugd is dit een goede leerschool ,mits ze van hun ouders wat regels mee krijgen ,tegenwoordig zijn ze losgeslagen en onhandelbaar onbeschoft en lui .

Joop

Clarien zei

Lies het is zeker voor sommigen erg hard. Maar het schijnt helaas noodzakelijk. En we horen dan wel van jou hoe het bij onze zuiderbuurtjes gaat. :)

Wendy dankjewel hoor en jammer dat je niet even kunt komen kolven. :)

Hilde ik hoop dat het onverwachte niets iets heel vervelends is! Haha en grappig dat je OOK die stemmen hoort!

Anoniem goed dat je wijst op de daklozen en de eenzamen. Die vallen nu ook weer terug. Goed om daar aandacht aan te geven!

Anoniem 2 wat een TOP idee. Ik heb het al geprobeerd en het gaat heel snel! :))

Marleen ik ben ook benieuwd. Heb het tot nu toe nog nooit meegemaakt! :))

Joop ja geduld hebben en regels stellen is erg belangrijk. Maarre ... niet alle jeugd is zo hoor! Ik ken ook schatten! En hele zorgzame lieve jongeren! :))

Lies zei

Goeie moed, Clarien! ;-)
Lie(f)s.