win something, lose something

on zondag 6 juli 2014




Een tijd geleden kwam de zwager van Ruud met een partij stenen die ik wel mocht gebruiken op de tuin. Kwam dat gisteren even mooi uit. Hoefde ik niet al die stenen uit de vijver te vissen! Want daarvoor had ik er in gemoeten, en die vijver is glibberig ... en ik vind Pieter Pad en z'n familie heel lief, maar hoef ze niet tussen m'n tenen.

Dus, nieuwe aarde op de rand ter versteviging, en de stenen er weer mooi omheen. Iedere keer als ik de vijver moet herstellen, verandert de vorm een beetje. Het is echt een organische vijver!! :D Nu blijft er een hoekje over dat ik maar opvul met losse steentjes.





Eén van de plantenbakken in de vijver is omgevallen, dat blijft zo liggen. Teveel gedoe. Die plant moet maar op eigen kracht verder.

Een rondje tuin laat zien dat de twééde generatie koolvlieg aan het werk is. Een tijdje was het rustig bij de koolplanten. Ze waren mooi en langzaam aan het groeien, maar nu zijn er ineens weer een aantal kolen die spontaan omvallen. Als je ze dan uit de grond trekt is de wortel bijna helemaal opgegeten. Door de larfjes van de koolvlieg. denk ik.



Jammer? Tja, bij Sijmen heb ik geleerd dat je bij tuinieren heel goed moet kunnen incasseren. Als je wat verliest?? .... soit ... hoort erbij. Iets anders gaat dan juist vaak heel goed.

Een tijdje tuinieren zou voor veel mensen een goeie leerschool zijn ... win something, lose something ... en de natuur heeft het laatste woord! :D

En verder moesten gisteren de bedden van de wortelgewassen worden gewied. Dat is een klus, want de uienstengels lagen helemaal over de jonge wortelplantjes heen. Ga daar maar es tussen wieden. En ook bij de bietjes staan alles eigenlijk iets te dicht opeen gepakt. Even onthouden voor volgend jaar .... méér ruimte tussen de rijen!




Ik werk daar op twee sta-plankjes. Dat is wel handig, je kunt steeds een plankje doorschuiven, emmertje meenemen. Als de grond nat is, laat het gewiede groen dan niet op je tuin liggen. Dan slaat het zó weer aan. Neem het mee in een emmer voor op de composthoop.  Als het droog is kun je het wel laten liggen, als voeding weer voor de bodem.


In de kas was ik even niet geweest. Daar is het één grote jungle geworden. De planten zien er gezond uit, geen meeldauw (witte aanslag) of tekort of andere ziektes.

Ze krijgen alleen wat weinig zonlicht. Maar daar kan ik voor dit seizoen niet veel meer aan veranderen. De eerste komkommers komen er aan. Die gaan mee!



Voor ons weekendje naar Groningen genoeg groente weer! En de bos dikke uien ga ik drogen, maar daar moet ik nog even op Googlen. Iemand wel es uien gedroogd? In zo'n bos? En kan je dat gewoon binnen hangen of is dat te warm?




Over bewaren gesproken, ik vergat nog iets. Van de week heb ik ook een tweede manier van knoflook bewaren uitgeprobeerd. Ook weer een experiment. Ik had op internet gelezen dat je de bollen goed kan bewaren in geperforeerde papieren zakken.

Dus die zocht ik, op internet, maar kon geen site vinden die ze verkocht. Maar zelf maken is natuurlijk appeltje eitje.

Lege groentezakken en een perforator.





beetje mee spelen ....





En dan een koele donkere plaats zoeken voor die zakken. En af en toe es omschudden. Dat schijnt dus lang bewaarbaar te zijn. Nou we zullen het zien! Ze staan voorlopig in het toilet, totdat daar teveel klachten over komen, dan zoek ik een andere plek.

En nu zijn we weer in het noorden. Ja we rijden wat heen en weer deze weken. Onze vakanties zijn altijd een beetje gatenkaas. Komt ook door Moeskers Moestuin natuurlijk, die kan niet te lang alleen blijven. Nu nog niet tenminste.

Ja en dan neem ik jullie nóg een keertje mee naar zo'n plattelandse vlooiemarkt... want dit keer had ik geluk, er was veel gereedschap. Paul zegt 'rommel', ik zeg 'goud'!!



heee ... die dikke en dunne zie ik nu pas!! die hadden mooi bij de vijver gekund!! :D:D



Had ik allemaal ook weer nét nodig! En die boer neemt volgende keer koperen ringen voor me mee!

8 reacties:

Anoniem zei

mijn buurtjes hadden een paar stelen van spades in de container gestopt , ze waren afgebroken aan de onderkant dus weg ermee, nou nee, want ik vind het mooie steunen voor mijn braam.

Jolanda zei

Bij mijn ouders hingen de bossen uien altijd gewoon in de schuur, ging prima! Die dikke en dunne waren idd erg grappig geweest bij je vijver ;-) Misschien staan ze er een volgende keer nog!

Clarien zei

Ja hoop ik ook Jolanda! Er mag best wat te lachen zijn op de tuin! En de uien in de schuur is een goeie tip! Ik ga ze invlechten en dan daar ophangen.

Janne zei

Je kunt de uien ook op een rooster (stuk betonijzer of gaas) leggen. Dat leg je op wat houten blokken of een paar stenen zodat de wind er onder en tussendoor kan. Wel onder een afdak of in de (kap)schuur zodat ze niet nat kunnen worden!

Teunie zei

Ik las bij iemand die de uien bewaarde op zo'n ouderwetse bedbodem (met van die metalen veren). Gewoon bij de kringloop vandaan natuurlijk :-). Je kunt zo'n bodem eventueel in je schuur aan het plafond vastmaken (met fietstakels?), zodat het allemaal lekker luchtig ligt, zonder dat het veel ruimte inneemt.

Teunie

Clarien zei

Leuke ideeen voor die uien! Ja idd slim om de hoogte in te gaan, de ruimte onder het plafond gebruiken! :)

Moestuinmeisje zei

En heeft het gewerkt met de knoflook? Kon je ze op deze manier langer bewaren?

Clarien zei

Ja dat ging heel goed moestuinmeisje. Ik kon het daar bewaren tot het weer uitliep in het voorjaar.