To weck or not to weck.

on maandag 12 maart 2018







Wat waren we er druk mee ... in augustus .... in de oogstmaand. Een deel van de oogst ging toen achter glas.

Het resultaat? Gaan we het dit jaar weer doen?

Ik moet zeggen er zitten voors en tegens aan dat wecken. Voor is absoluut dat als het eenmaal in de potten zit is het klaar. Geen koeling of drogen of wat dan ook is meer nodig. Je kunt het eindeloos lang bewaren. En ... het is een groot gemak. Als we ineens een stel extra eters krijgen (wat hier vaak gebeurt) dan zijn die potten superhandig.

Opentrekken, verwarmen, klaar.






Nadeel is dat het zo sterk verhit moet worden. Dan blijft er van de gezondheid niet veel meer over. En de smaak ... tja .. vers is lekkerder natuurlijk.

Ik heb dit jaar alles rauw in de potten gestopt en zo kort mogelijk verhit. Niet langer dan een half uur in de oven. Voor de bietjes ging dat goed, maar van de wortelschijfjes moest ik een paar potten wegdoen. Die waren toch bedorven.

Er waren dit jaar zes soorten. Spekbonen, stoofperen, bietjes, wortelen, courgettes in zoetzuur, en perzikken. Van alles zo'n twintig potten, en van de bonen en de peren zo'n veertig potten.

Je maakt dat natuurlijk niet in één keer.




 


Gewoon ... af en toe, als je van iets een overschot hebt, dan maak je een paar potten in.

De bonen en de peren daar hebben we veel van gegeten. En het zoetzuur gaat af en toe door de salade. De bietjes gebruiken we haast niet, want er zijn nog steeds verse bieten. Dito met de wortelen.

En de perzikken ... zijn gewoon vergeten. Dat is iets om misschien een taart mee te maken.

Vandaag ging er een pot bonen op de rijst. De laatste tien minuten even mee verwarmen.






Ja ik denk dat we ook dit jaar weer gaan wecken. Het is toch wel heel handig.


***********

Vandaag, maandag. Hoe ging het?

Het begon goed. Vanochtend schoot de thermometer hier omhoog. Niet alleen buiten maar ook in de nieuwe houtsnipper bergen. De rook sloeg eraf. Ik heb de oven thermometer erin gestopt ... want ik was bang voor broei.

Maar het viel mee.

Het was eerst 50 graden, maar wat later nog maar veertig.




Verder was het wasmiddel op en er was een pak melk zuur geworden. Dat zijn van die leuke uitstelklusjes. 😊

Een pak zure melk breng je aan de kook. Dan krijg je een soort pap. Roeren. Eventueel nog een beetje citroensap of azijn erdoor, tot er een dikke laag op komt met een heldere vloeistof eronder. Je hebt nu verse kaas!!







Zeef het door een doek, niet te lang laten uitlekken want dan wordt het te droog. Schep het in een schaaltje en breng op smaak met peper, zout en wat kruiden. Ik nam dille. En chili peper.

Het smaakt als cottage cheese. De zure smaak is bijna weg. Heel lekker op brood. Paul at tenminste het hele schaaltje leeg tussen de middag. Ik heb maar niet gezegd dat het bedorven melk was.




De vloeistof die je overhoudt kun je aan de dieren geven. Het is niet vet maar wel eiwitrijk. Bij ons ging het naar de kippen maar Brit kreeg ook een slobber.


 


En dan .... waspoeder maken.

Dat gaat heel snel. Jarenlang maakte ik die vloeibare versie, door geraspte zeep op te lossen in heet water, en dan soda erbij.

Maar deze 'waspoeder' bevalt me een stuk beter. Veel minder ruimte nodig, snel klaar, en het schuimt beter, vind ik.

Rasp één stuk zeep en voeg er vier keer zoveel was soda aan toe. Dus bijvoorbeeld 200 gram zeep en 800 gram soda. Het is mijn eigen recept, en over de waskracht kan ik niks garanderen. Maar bij mij werkt het prima. Alles wordt schoon en fris.

Per wasbeurt gaat er één maatschepje (van de koffie) bij. Een dikke eetlepel zeg maar. En de klontjes van de soda zijn geen probleem, die lossen in de was op.




Erg leuk die kleine werkjes, maar allemaal uitstelgedrag.

Het huis moest weer gepoetst, het erf geveegd, de was en de bedden gedaan. 

En tot slot konden de appelbomen naar hun plekje worden gebracht. En ééntje staat in de grond.





De komende dagen is er veel tuinwerk te doen. Misschien zelfs het eerste zaaien en planten. Hoewel het morgen erg hard schijnt te gaan regenen.

En zoveel is er nog niet te planten. Want de tuinbonen bijvoorbeeld, zijn allemaal verrot. Die hebben de vorst niet overleefd helaas.





Dus dat moet opnieuw.


16 reacties:

Margriet zei

Weet jij welke struikboontjes het smakelijkst zijn?
Stokbonen kweken gaat wat moeilijk hier op het Friese winderige platteland.

Clarien zei

Met gewone bruine bonen heb je meeste kans van slagen want die passen bij ons klimaat. Zelf vind ik de kidneyboon het lekkerst. Maar die heeft wel meer warmte nodig. Kievietsboon zit daar tussenin. Ook lekker.

Anoniem zei

Welke soort zeep gebruik je voor het maken van wasmiddel?

Clarien zei

Meestal zelfgemaakte zeep of biologische olijfolie zeep. Maar dit keer was het een stuk Sunlight huishoudzeep uit de supermarkt.

Alle zeep kun je gebruiken, ook oude wit uitgeslagen zeep.

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Ik wilde altijd nog een keer zeggen dat ik dagelijks je blog met veel plezier lees. Een heerlijk momentje bij een bakje koffie s morgens. Je hebt een leuke leesstijl en ik leer er geregeld wat van. Dus dank!!

Ik had deze keer een vraagje. Wat voor soort soda gebruik je? Maakt dat wat uit? Ik was altijd nog een keer van plan om de vloeibare versie uit te proberen, maar dit klinkt nog gemakkelijker... dus ik denk dat ik deze binnenkort maar eens ga proberen.
En kan deze trouwens ook voor de gekleurde was? Want mij staat ergens bij dat je bij de vloeibare versie geen soda doet voor gekleurde was?

Groetjes, Doreen

Clarien zei

Jij ook bedankt voor het compliment Doreen. :)

Ik gebruik de soda uit de natuurwinkel. Maar je kunt ook de gewone van Driehoek gebruiken.

Wat betreft de bonte was ... probeer het een keer uit. Ik was alles met dit waspoeder, ook de fijne was. Je kunt ook de verhouding aanpassen, bijvoorbeeld wat meer zeep, als je meer parfum wilt.

Een andere manier is om je gewone waspoeder te gebruiken maar dan de helft of tweederde ervan vervangen door soda.

succes! :)

marie-paule zei

Hier nog een trouwe lezer ... ik leer heel veel uit je blog. Ik maak zelf ook vrij regelmatig verse kaas en gebruik de opgevangen wei als vocht bij het broodbakken ipv water. Die wie bevat inderdaad nog eiwitten, dus de kruim wordt iets malser en donkerder. Echt proeven in het brood doe je het niet. Op die manier moet ik het vocht niet weggooien, bij gebrek aan dieren.

marie-paule zei

En dat moet dus "die wei" zijn in plaats van "die wie" ...

Véronique zei

Mijn ervaring met het wecken: groenten als bonen, wortelen, courgetten...valt wat tegen....Men waarschuwt ook voor bacteriën ,en men raadt aan om bij het gebruik de groenten nog eens te koken.Ja wat schiet er dan nog over van de voedingswaarde??Het wecken van tomatenpuree is wel een aanrader.Ik doe er ook reeds ajuin en courgetten bij, ideaal als basis voor tomatensoep en spaghetti saus.Door het zuur gehalte zijn deze potten altijd voor 100% gelukt.Als ik volledig klaargemaakte soep weck heb ik ook al regelmatig slechte potten gehad, waarschijnlijk omdat het zuurgehalte lager is???Appelmoes is ook een aanrader, natuurlijk door de suiker.Dat is zowat mijn ervaring.

Helena zei

Ik weck (gewoon met een pan) alleen tomatenpuree en appelmoes. Voor de rest gebruik ik liever de vriezer, fermenteer en droog ik of maak ik in in zuur. Mijn oma maakte alles in. Twintig jaar na haar overlijden hebben we nog een aantal potten gevonden, de inhoud was nog helemaal goed, alleen verkleurd.

Marc Dufraing zei

Ik weck ook veel in zuid frankrijk omdat ik geen vriezer heb die blijft aanstaan (electra wordt af en toe afgezet omdat we er dan meerdere weken niet verblijven). Ik weck op de traditionele manier (glazen potten en weckketel): boontjes, wortelen, rode bieten(zoet-zuur). Maar verder ook nog tomaten, gevulde tomatensaus(met courgette, ui, look, paprika), rode biet, appelmoes, ratatouille maar dan gloeiend heet in lege jampotten (of grotere) en dan bewaren. Dit laatste gaat gemakkelijk een jaar mee en is niet zo omslachtig als "echt wecken".

Martine Bakx zei

Hoi Clarien, ik wilde daar eens een stukje over schrijven, over zure melk niet weggooien. Nou kan ik er in mijn boeken en op Google weinig over vinden. Dus mijn vraag; hoe weet jij dit? Heb jij enig idee hoe het zit met de voedselveiligheid? En wanneer de zure melk niet meer te gebruiken is? Zie je dan zichtbare schimmel?

Clarien zei

Wat leuk Martine!!

Hoe ik het weet? Na .. het was ooit een keer per ongeluk gebeurd. Toen vond ik dat lekker en heb het op internet opgezocht. Maar je hebt gelijk bijna alle artikelen erover gaan over dat je de melk zalf zuur moet maken.

Vroeger lieten ze melk expres verzuren. En dan pas kaas maken. Volgens mij werd daar niemand ziek van.

Maar goed om toch op safe te spelen heb ik het dus verhit. Eigenlijk wel zonde van al die goeie bacterien...

Clarien zei

Oja en met de wei kun je ook van alles doen he. Als je geen dieren hebt. Ik dacht zelfs schoonmaken.

Unknown zei

volgens mij kun je met wei goed koper poetsen, tenminste, daarvoor hebben wij eens wei gehaald....
leuk, die verse kaas hebben wij laatst ook eens op een workshop gemaakt, maar dan van (ex bevroren) geitenmelk + azijn.. klaar, heerlijk

Martine Bakx zei

Inmiddels wat meer gevonden. Volgens mij wordt je er inderdaad niet snel ziek van. En yoghurt kun je gerust 3 maanden over de datum nog eten :-). Ik weet niet of ik hier linkjes kan plaatsen, maar deze leggen het goed uit https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/21/hoe-lang-is-yoghurt-houdbaar-1602883-a1351227 en https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-genot-van-bederf/
Zodra ik tijd heb zet ik het in een blogje.