Lekkage.

on donderdag 13 juli 2017
Toen het zo hard regende lekte het hier in de achterste schuur. De spinningfiets stond in een plas water en de hele vloer was nat.

Het is geen wonder want het water stort vanaf het dak zo loodrecht naar beneden. Er is daar geen dakgoot. En langs de schuur is nu een geul ontstaan en loopt het water zo de schuur in. Nou, ook weer wat. Wat te doen? Dakgootje halen bij de Hubo en een paar van die beugels?

Tja, kan.

Maar ik wou wel es kijken of je zelf zo'n dakgoot kan maken. Er liggen nog van die lange planken. Als je daar nou een goot van maakt, van twee van die planken, haaks op elkaar?
Maar ja dat gaat krimpen natuurlijk, en dan lekken, want er moet dacht ik lood in. Dat ligt hier niet. Lood.

Er zijn nog wel van die latjes, die ik van Mariam had gekregen. Voor een kas. Maar die kas gaat niet door. Dus kunnen ze wel gebruikt worden als rand voor de nieuwe dakgoot.

Nou en dan volgt een gepruts, net als bij Buurman en Buurman, met veel hardop praten, onee zo moet het toch niet 


Afbeeldingsresultaat voor buurman en buurmanongelijke latjes .....

gesplitst hout ...

ook zoiets waardeloos ... zo'n scheve schroef


En dan blijkt de goot ook niet lang genoeg te zijn en moet er een tweede stuk bij gemaakt worden. Dat is niet zo'n probleem, maar hoe krijg je dat dan weer tot één goot?Nou het is klaar hoor. En best recht, al lijkt het op de foto heel scheef. Een soort hele lange sjoelbak is het geworden. Voor één sjoelschijf.

En het is nog steeds niet helemaal goed want omdat die latjes iets krom zijn, zitten er kieren tussen de latjes en het hout. En dat gaat dus lekken. Wat nu. Buurman?

Buurman weet raad. Er ligt nog ergens een stuk vijverfolie, van onze vijver bij de allereerste Moeskers Moestuin, weet je nog?Dat was ook zo'n leuk project om dat te maken! Wat een lol hebben we gehad van die vijver!

En die resten folie zijn er nog. Daarmee wordt de sjoelbak bekleed. Mooi? Nee. Functioneel? Nou ik dacht het wel, al kunnen de nietjes natuurlijk gaan roesten.Acht meter dakgoot ligt nu op zijn plek. Het steunt op de palen van de paardenbak, vandaar dat het wat laag zit. Dat scheelt weer beugels maken. Van achter naar voren loopt het iets schuin af door wat stenen eronder.

Was toch best veel werk nog.

Ja en dan komt het volgende, op zoek naar de regentonnen. Ik wil er drie op een rijtje zetten, van hoog naar laag, zodat ze alledrie om de beurt gevuld worden door die ene dakgoot.

Maar de regentonnen hebben allang een andere functie. Ze zijn zo handig, bijvoorbeeld om restjes hout in te bewaren. Dat hout moet er dus uit, dat gaat in een hoek (wéér een muizenkasteel erbij) en dan zijn er drie lege tonnen.

.

Nou je snapt het wel he? Het water stroomt (hoop ik) in de eerste ton, en als die vol is via de overloop naar de tweede en dan in de derde. En als die ook vol is, dan loopt het via een een lange buis de paardenbak in. Daar maakt het niet uit als er een overstroming komt.

Later graven we wel een geultje, ofzoiets.

Maar nu ga ik zitten wachten. Ik hoop dat het snel regent. Kijken of het werkt.

Net als vroeger, als je een zandkasteel had gebouwd met een gracht, en dan wachten tot de zee kwam. Of het ook echt door die gracht ging stromen. 😊
Van lekkage in de schuur .... naar waterbassin? Ik hou je op de hoogte!

(maar eerlijk is eerlijk, een dakgootje van de Hubo was ook handig geweest en veel netter!)
4 reacties:

Dufraing Marc zei

Gpotje kopen en hangen was misschien ook minder werk geweest maar werken met het materiaal dat je ter beschikking hebt is ook steeds een uitdaging.
Inventieve vrouw ben je!

Naomi Hetzroni zei

Pfffff petje af!

Wonen en leven in Roemenie zei

Zo vindt alles weer een plekje en waarom iets niet hergebruiken toch ? Je moet maar zo denken voorlopig zit er iets en als het niet bevalt kan je altijd nog wat kopen , maar grote kans dat het werkt,

Gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Anoniem zei

Knap dat je dat zelf zo gemaakt hebt! Tevens geld bespaard en goed bezig met recyclen plus de voldoening van het zelf van niets iets maken. Wij hebben een kraantje aan de regenton om de plantjes water te kunnen geven en wij hebben onze regenpijpen afgekoppeld van de riolering zodat meteen coniferen ed water krijgen na een regenbui en we de riolering niet onnodig extra belasten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...