Een spontane logee.

on dinsdag 21 maart 2017
Om exact 11.30 vanochtend viel hier in Punthorst de laatste druppel regen. Echt de aller-allerlaatste druppel.

En toen .... begon de lente.Brit en ik waren daar ooggetuige van ... je zag de lente eraan komen. Aan de rand van het Zwarte Dennenbos was dat. Met lichte witte wolkjes en een stevig voorjaarsbriesje kwam ze er aan waaien.

'Hallo Lente .... '
'Hallo Brit en Clarien.'
'Blijf je een tijdje?'
'Ja ...... het is hier prachtig ... in Punthorst ..... kan ik een maandje of wat bij jullie logeren?'
'Tuurlijk. De paardenstal is zo goed als af. Blijf zolang je wil!'Mooi. Dat is dus geregeld. De lente logeert bij ons! (mocht je haar zoeken)

En dat wil wat zeggen. Ik krijg spontaan zin in allerlei uitgestelde klusjes. Zoals weer zelf schoonmaakmiddel maken. Het afgelopen half jaar heb ik van alles gekocht maar nu gaan we weer zelf aan de slag.

Ik heb het geloof ik sinds het begin van dit blog al drie keer laten zien, maar omdat er steeds nieuwe lezers bij komen, ook nog maar een vierde keer. Want het is zo simpel, en heel goed voor planeet en portemonnee.


Je koopt 1 liter biologisch afwasmiddel. Let goed op aanbiedingen en sla dan een voorraadje in. En 1 liter biologische azijn. Die is nooit in de aanbieding want kost haast niks.

Dan neem je 4 lege literflessen en vul ze voor de helft met water. Dan gaat in elke fles 250 ml azijn en 250 ml afwasmiddel. Klaar.

Ik doe al jarenlang het hele huis hiermee. Niks chloor of HG middeltjes of Cif of wat dan ook. Alleen een bak heet sop van een klein scheutje van deze allesreiniger, en met een doek poets je alle vuil weg. Ook de vloeren doe ik hiermee. Dan hoef je maar een heel klein drupje te gebruiken.

Sanitair, keuken, alles. Bij hardnekkige vlekken gebruik je een schuursponsje. Ik gebruik 1 liter per maand en ben dus per jaar minder dan tien euro kwijt. In totaal! En ..... planeet vriendelijk ook nog.

Als je graag een lekker luchtje wil .... dan kan je het water wat je gebruikt eerst opkoken met wat sinaasappelschillen, en een nachtje laten trekken. Of met citroen of limoen. Of lavendel takjes. Dan door een doek zeven, en dan in de flessen. Maar dat hoeft niet hoor. Ik vind dat meestal teveel gedoe.

De andere middelen, zoals wasmiddel, azijn, zeep, en glasreiniger gaan we ook weer maken en die laat ik de komende weken wel zien. Misschien een nieuw rubriekje ....

Huishoudmaandag? DIY Dinsdag? Of zoiets?

Jouw eigen milieuvriendelijke schoonmaaktips zijn uiteraard heel welkom! :D

Op zolder is het nog rustig .... bij de zoete bataten. Buurman Henk moest wel lachen om mijn leger dikke bataten in die glazen.

'Je had ook een paar bataten in stukken kunnen snijden.' zei hij. 'Dat werkt ook.' Okee, weer wat geleerd. Maar gelukkig krijgen deze soldaten al wel worteltjes. Hopelijk ook snel blaadjes!

En de tomaten? Grappig, onder precies dezelfde omstandigheden ... groeien ze allemaal verschillend! Het lijken wel mensen!!
Om 12.30 gaan we buiten lunchen.

'Pluk kruiden!!' roept Lente, vanuit de paardenstal.

Oja .... er groeit nu van alles, wat je kan eten. Op het weiland is zeker 90% van de plantjes en kruidjes eetbaar. Maar dat is me te ver lopen. Vlakbij staat de bak met erwtenkiemen.


Hopla. Zo doen we dat.

En dan weer verder buiten. Nu met Lente te logeren .... hebben we wel ineens een beetje haast. Ineens lopen de pootaardappels allemaal uit ..... dus dat veldje voor de aardappels moet af. Een paar laatste bedden omgespit, et voila, het ligt er klaar voor!

Wat je ook ziet, is dat de tuinbonen ineens uit de grond springen.

Of zie je het niet? Nu ik goed naar de foto kijk zie ik het ook niet meer. Maar vanmiddag zagen we ze wel, de groene dopjes uit de grond. Even een beetje schoffelen om ze een groei-impuls te geven ....
En kijk nou wat een braaf hondje. Brit wordt een echte tuinhond. Ze heeft hier een uur op haar kont zitten kijken naar het schoffelen en spitten. Zonder zeuren.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat dat was nádat ze heel erg vervelend was geweest, of niet vervelend, maar wel heel lastig. Stééds maar weer naar het weiland van de buren, waar jong plantgoed staat. Steeds maar weer naar de composthoop, waar vieze smurrie ligt.

Stroomdraad? Springt ze overheen. Koekjes? Ha! Composthoop is veel lekkerder.

Jaja jij boerderij hond ... je moet nog veel leren!

Gezonde koekjes bakken, met haver enzo .... moet ook op de DIY lijst. Zijn we nog niet aan toegekomen hier. We doen het nog even helemaal fout, met de koekjes. En dan niet ééntje he, maar een handvol.

Komt goed! ;-)

(o en daarnet .... uurtje geleden ..... zat er een merel op de nok van de paardenstal .... prachtig te fluiten! echt waar! nu al!!) (komt natuurlijk door onze logee)

3 reacties:

Barbara zei

Oh Clarien, wat prachtig weer, een kippenvel-verhaal en zo blij en helemaal vol lente-gevoel!
Vandaag ook maar aan het spitten, om dat mooie gevoel in vaste grond om te zetten. xxx

JanetW zei

Hier in Wildervank ook heerlijk weer, ik heb net mijn rondje nordic walking in het Borgerswold gelopen. Al langere tijd wil ik schoonmaakmiddel maken, ga met jouw 'recept'aan de slag.

groeten van Janet

ons leven in roemenie zei

Als de winter hier over is dan is het ook gelijk echt lente .Deze dagen hebben we 25 gressenaden zo heerlijk . Vandaag bosbessenplanten gepoot na eerst de kleigrond zuur te hebben gemaakt met veel turfmolm. De in het najaar gepote knoflook vertoont allemaal groene sprietjes zo leuk .Heerlijk om in de tuin wat te kunnen doen en Ulica de hond die scharrelt wel mee in boomgaard want weglopen doet ze niet. Ps de site van onze zoon is online .www.goossens-apartments.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...