Je eigen streek.

on zaterdag 25 februari 2017
Het maakt niks uit waar je woont, maar elke streek of buurt heeft een verhaal te vertellen. Overal is van alles gebeurd. Ieder dorp en elke stad en elke straat heeft een verleden, wat super interessant is om daar meer over te weten.

Dat geldt natuurlijk ook voor Punthorst, en voor Staphorst, en voor de hele streek waar wij terecht zijn gekomen. Wat is hier allemaal gebeurd?????

Margje Fikse vond dat ook erg boeiend. Zij verhuisde een paar jaar geleden van Amsterdam, terug naar de streek van haar jeugd, hier vlak in de buurt. En daar is een film over gemaakt.


Een vrolijke meid met een brede lach, en ze ging gewoon op zoek. Aan allerlei mensen vraagt ze van alles, niet altijd even tactvol maar wel heel direct. Hoe was het hier vroeger? Was iedereen in Staphorst altijd al zo gelovig? Hoe zit dat met bijgeloof?

Ze stapt op iedereen af en krijgt heel veel te horen over de geschiedenis van deze streek. Zoals van dominee Henk Vreekamp.

Hij vertelt in de film over de ..... Saksen. Die woonden hier vroeger. Super bijgelovig waren die Saksen! Met van die grote grote paasvuren, dat was voor de vruchtbaarheid (na het paasvuur waren er veel meisjes plotseling zwanger -- zie je wel komt door het paasvuur! zeiden de Saksen. Maar het kwam natuurlijk gewoon door dat vrolijke feest, daar bij dat vuur! ;-)

En heilige bomen hadden ze ook, en er was klokgebeier om kwade geesten te weren. Interessant volkje die Saksen! Stoere mannen en vrouwen waren het. Maar ... toen kwam meneer Lebuinus naar Overijssel, in zevenhonderd-zoveel. Hij was zendeling. En hij ..... ging al die Saksen wel even bekeren. Hij ging er christenen van maken.

Nou dat kan je wel aan hem zien, dat hij dat van plan is. Pas maar op, Saksen.


 Afbeeldingsresultaat voor lebuinus
Maar .... vertelt Henk Vreekamp in de film .... dat moest hij natuurlijk wel heel tactisch doen want anders pikten die Saksen dat niet. Dus werden sommige van die bijgelovige dingen gewoon in het christendom opgenomen.

Paasvuren? Nou die nemen we mee! Maken we een tweede paasdag ritueel van. Klokgebeier om goden gunstig te stemmen? Nemen we ook mee. We bouwen ook klokken in de christelijke kerken. Die heilige bomen? Je moet es zien hoeveel christelijke Staphorster boerderijen een 'heilige boom' in de gevel hebben gegraveerd! Of in het raam boven de deur, daar zie ik ze ook vaak.

Zo zijn er veel dingen in het christendom die eigenlijk van die heidense Saksen af komen. Bijzonder toch? Anders kreeg je zo'n Saks nooit in de kerk natuurlijk!! Slim hoor van Lebuinus!! Daar kan Trump nog wat van leren!

En dus hebben wij hier nog steeds het paasvuur! Bij ons achter het weiland ligt ook zo´n dikke bult takken .... daar gaat tweede paasdag de fik in! Inclusief vrolijk feest! Of er zwangerschappen door komen? Haha, nou wie weet! In elk geval is die as héél vruchtbaar om over de akkers te strooien!


Echt een mooie film is dat, over onze streek. Hij heet Oerijssel. 

Een poosje geleden attendeerde een bloglezeres mij erop dat deel 1 van de film in Hattem draaide. We zijn er toen samen geweest. Deel 2, over de mythen en sagen uit deze streek, heb ik inmiddels besteld.

En verder ..........

.... dit weekend hadden we een lieve logee, vriendin Suzanne uit Bussum. Heel gezellig zo met z'n tweetjes aan het prutsen, maar ik heb niks op de tuin kunnen doen. Suzan neemt je helemaal in beslag.

Dus ... weinig nieuws, weinig foto's.


Ze wilde graag pompoensoep eten. En we hebben de pitten bewaard. Om te zaaien. Dat kan alleen als je zaadvaste pompoenen hebt. Het liefst van een tuinderij die de pompoenen zelf opkweekt, en geen andere rassen in de buurt heeft staan, en geen courgettes, en zéker geen sier kalebassen.

Want als dat wel zo is kunnen die dingen kruisen, en kan je rare vruchten krijgen, en zelfs giftige!

Onze pompoen kwam van de Zonnehorst, dus dat is veilig. Een deel van de pitten hebben we bewaard, de rest gaat op de compost. Krijgen we kleine pompoentjes over de hele tuin volgende zomer!En de dvd kwam ook binnen. Deel 2 van Oerijssel.

Nou vanavond lekker film kijken! Allemaal een fijn weekend, en tot maandag weer! 😊3 reacties:

ivoorwit.blogspot.com zei

Waar zijn deze dvd's te bestellen? Bij de bibliotheek?
Goed weekend, groetjes, Thea

Clarien Cornelisse zei

Bij souslesarbres.nl

Ze waren wel bijna op. Dan mag je de mijne lenen. Film is schitterend, heb hem net gezien :)

Barbara zei

Wat een leuke tip, die Oerijssel-films. Ik ben al fan van Margje Fikse sinds ze voor de kleintjes het het supergoeie TV-programma Xieje maakte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...