Transplanteren.

on dinsdag 16 augustus 2016TransPLANTeren .....

.......  zaadjes uit de oude tuin oogsten, en die dan zaaien in de nieuwe tuin. Overplaatsen die handel! De planten verhuizen al, drie maanden voordat wij zelf gaan. Zoals ..... de zaden van koriander, dille en basil.Voila, en daar langs het hek in de nieuwe tuin is de eerste rij kruiden gezaaid. Drie soorten. Als we nou een warme septembermaand krijgen dan wordt dat nog wel wat!

Ik was heel wat van plan vandaag. Eerst maar eens alle schuren schoonmaken, bijvoorbeeld de tuinschuur. Had ik die al laten zien?
We hebben in het begin alles daar lukraak ingezet. En vervolgens hebben de spinnen hier ook ongestoord hun webben geweven .... de hele zomer lang. En nu moest dat dus allemaal weg, maar om de een of andere duistere reden is het licht hier in de schuren uitgevallen.

En  de installateur in geen velden of wegen te bekennen natuurlijk. Die heeft bouwvak. Pas over twee weken komen die mannen weer. Nou dan maar geen schuren schoonmaken. Want het is griezelig vies hier, daar ga je niet in het donker in grabbelen. Ergens ligt een hele hoop notendoppen met haren en rommel .... iets van de muizen?

Dan maar buiten verder. En veel verder dan de moestuin ben ik niet gekomen vandaag. Alles geschoffeld, en geoogst wat er te oogsten viel, en het middenpad weer schoongemaakt.

Dan ben je zomaar een halve dag verder.
Eenzaam is het hier nooit. Eerst kwam Ruby, de hond van de buren, mij een poosje gezelschap houden. Hij moet nog wel leren dat hij over de paadjes moet lopen.

Toen kwam een clubje bijen langs. Grappig zo´n groepje van drie of vier bijtjes, die steeds bij elkaar blijven vliegen. Ze waren aan het spelen. Op en over elkaar heen doken ze, en een lawaai en gezoem van jewelste. En overal waar ik zat daar waren zij ook. Zouden dat dan ook gezelschapsdiertjes zijn?

En zo'n mooie libelle ... ze bleef heel lang en heel stil zitten. Misschien omdat ze een pootje miste? Maar ineens vloog ze weg dus de vleugels deden het nog wel.Verder, geveegd en geveegd en geveegd. Geen foto's van.

Wel van de goodies die weer mee naar huis gingen!


(en een uurtje later ..)

OEPS ........ bijna vergeten te vermelden ... we zitten in dag 2! De starters moeten gevoed!!

De zuurdesem krijgt 50 gram meel en 50 ml water, en het gembermengsel krijgt een eetlepel gember en een eetlepel suiker. Alles goed roeren, afdekken en weer op een warme plek. Mocht ik het een keer vergeten .... de komende dagen blijft dit hetzelfde. Zet je potten in elk geval goed in het zicht op je aanrecht dan vergeet je ze niet.

Je kunt je zuurdesem af en toe ´verschonen´ door het in een schone schaal te gieten, de pot waar het in zat goed schoon te maken en dan de desem weer terug. Zo verklein je de kans op ´verkeerde´ gisten. Bij gemberbier steekt dat minder nauw.


5 reacties:

Henriette goossen s zei

Wat een schitterende foto's van de libelle en heerlijk hé verse groenten zo uit de tuin. Hier vanavond een courgette en een kooltje.

Clarien Cornelisse zei

En daar verzin je dan iets bij zeker. Leuk he dat de tuin het menu bepaalt!

Catrien zei

hoe krijgen jullie midden in de zomer een kooltje goed!! voor dat er een kool inzit heeft een leger rupsen ervoor gezorgd dat er alleen nog maar nerven staan, ook al raap ik noest zoveel mogelijk van die vretertjes eruit!

grandma zei

ohoh wat heben jullie een mooie nieuwe plek ! Mooi fotoos weer . Nu is je nest leeg , gelukkig zal ze wel vaak thuiskomen toch? Onze jongste woont ook in Groningen aan de Grote Markt :0

Clarien Cornelisse zei

catrien ik had ook een waardeloze kolenoogst .... 1 op de 5 overleefde de slakken .. die arme rupsen hebben ook haast geen kool te zien gekregen :D

grandma mooi plekje heeft ze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...