Friday on the Farm.

on vrijdag 26 augustus 2016


Nou het mag gaan regenen hoor. Ons hooi is binnen!

Maar wat een gedoe is dat zeg, om een schuur vol hooi te krijgen! Eerst, dinsdag was dat, is dat weiland gemaaid. Vervolgens is het elke dag door Max of Henk geschud om het mooi droog te krijgen. Het hele land lag vol bruin droog hooi toen wij vandaag aankwamen. Ja is drie dagen was dat dus helemaal droog! Kurkdroog! 

Zó droog, dat Henk de loonwerker had gebeld om er vandaag pakketten van te persen. Maar eerst werd het weer op lange stroken 'gerild'. Dat is natuurlijk makkelijk, dan kan het zo hup de machine in.

Ik nam snel even een krat hooi apart, voor de konijnen. Want als het eenmaal in pakketten zit dan is het zo'n klit geworden.

Daar komt Gerard Tuin al aan, van loonbedrijf Tuin. Ja ik maak maar even weer reclame. In zo'n drie kwartier maakte hij stro pakketten van Henk zijn haverhooi, en hooipakketten van ons weilandgras.

In totaal zo'n 150 pakketten. Ja het was weer mooi om te zien allemaal. Wat een joekel van een trekker hee, op ons kleine erfje .... het daverde ervan!! :D

Haha wij als beginners, keken onze ogen uit. Paul zei het is net een bevalling hoe zo'n pakket uit dat apparaat komt. Ja hij kan het weten, hij heeft dat vier keer zien gebeuren .... maar dit ging toch echt wel wat sneller!

Even de details voor wie dat leuk vindt. De trekker rijdt over de strook hooi of stro, en het wordt de machine in getrokken. Dan zie je bovenin die gazen kooi, daar slaat een soort hamer steeds omlaag, zodat het hooi in elkaar geperst wordt. Van alle zijden wordt dat hooi geperst tot er een langwerpig pakket overblijft wat er achter uitgeduwd wordt. Het gaat heel ritmisch met een soort schokken, en het heeft een heel mooi ritmisch geluid.

Ja .... het heeft eigenlijk wel iets van een versnelde bevalling, compleet met de weeën.


En dan ligt het hele weiland vol met babies pakjes. Mooi gezicht.

Behalve het boerenwerk waren er ook andere klussen. Eind oktober is onze verhuizing, en we moeten nu écht eens naar een vloer gaan kijken, en een kledingkast uitkiezen, en een stortbak voor de bijkeuken en een wastafel voor de badkamer. Tjonge wat komt er nog veel bij kijken. Gelukkig is er in Staphorst een winkel waar ze alles-in-één hebben.


Dat is ook leuk. Nieuwe dingen uitzoeken voor je huis.

Maar dit is nóg leuker! :D  Paul aan het uien knippen!!! Hahaha dat hadden we een jaar geleden ook nooit gedacht. Er moest nog best veel gebeuren vandaag en hij wilde dit wel even doen en heeft uiteindelijk drie kratten uien geknipt. Kon ik de bonen oogsten en eindelijk het erf afmaken.Max heeft al die 150 pakketten bij elkaar gehaald en met de trekker naar de schuur gebracht. Het stro ging naar de Zonnehorst. En het hooi .... ging in onze eigen schuur. Onze eerste echte oogst van het land!! Wow wat een mijlpaal!

En respect voor Max! Met dat warme weer al die pakketten opladen. Manman die dingen zijn zwaar! En je wordt er verschrikkelijk vies van want dat hooi gaat aan je zweterige huid plakken. En hooikoorts moet je ook niet hebben.lijkt heel stoer maar ik heb maar met een paar geholpen, Henk deed bijna alles alleen


Het hooi is binnen. Super!!

Hoewel ... Henk zei heel nonchalant nog iets over .... hooibroei .... waar boeren vaak bang voor zijn. 'Maar jullie hooi is kurk- en kurkdroog hoor!!'

Jaja. Hm.


2 reacties:

Anoniem zei

Leuk, je zit daar echt trots te wezen. Ik kan het me perfect voorstellen hoor, ons stukje is een pak kleiner en volgens mij doen we het niet volgens de regels der kunst, maar het is wel leuk en hooi komt altijd van pas . Ik ga het over een paar manden gebruiken voor het aanleggen van nieuwe bedden, groentebedden uiteraard. Als mulchmateriaal. Zo te horen wordt het nog druk daar, veel succes en dat alles van een leien (of strooien ;-)) dakje mag lopen.

Henriette goossen s zei

Het zijn inderdaad hele kolossen om te tillen die pakken hooi. Mooi gezicht hé al die pakken .Hier zie je veel ronde balen bij bedrijven en de klein boertjes hebben het op schoven/bergen staan in het weiland. Die keren het nog met de hand en dat is zwaar kan ik je vertellen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...