Friday on the farm.

on vrijdag 19 augustus 2016Op advies van buurman Henk had ik van de week gebeld met ene meneer Robert Pater, die werkt bij de Stichting Landschap Overijssel. Hij kan ons adviseren, hoe wij van een agrarisch weiland, een echt natuurgebied kunnen maken.

Hoe je dat aanpakt, maar ook welke subsidies daarvoor zijn bijvoorbeeld.

Want er is veel belang bij, dat particulieren hun weilanden omvormen tot natuurgebied. Daar kun je hulp bij krijgen en soms ook financiële steun.

Het was erg leuk om met Robert door het kletsnatte weiland te banjeren, en te bedenken waar de bomen kunnne komen, waar de bosjes en lage houtwallen, waar de bloemenweide, hoe we de randen kunnen veranderen van lelijke zwarte palen naar mooie meidoornhagen of gevlochten hekken ...

... er is zoveel mogelijk!

Eén heel praktische tip was alvast, maak van de paardenbak een boomgaard. Dan is die mooi dichtbij het huis, en dan hoeven we alleen maar de plantgaten voor de bomen te voorzien van goeie aarde, en niet de hele paardenbak. De rest van die bak kan dan gewoon blijven zoals het is.

Ook bij boomgaarden kun je in sommige gemeentes hulp krijgen bij de aanleg, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het moet hoogstamfruit zijn, bijvoorbeeld. Dus echte natuurlijke fruitbomen en niet de gecultiveerde laagstamrassen.

Nou dat wordt dus .... wéér op cursus! Want ik heb alleen een cursus laagstam snoeien gedaan. En zou er ook een cursus zijn om van hoogtevrees af te komen? :0

Voorlopig blijf ik dicht bij de grond. Heel letterlijk. Want ik heb weer zitten krabben tussen die klinkers. Kun je het zien dat er weer een stuk af is? Robert zei het ook al, als je het eenmaal 'schoon' hebt moet je gewoon goed blijven vegen dan blijft het wel weg.We reden door naar Groningen vandaag, en Marlieke appte of ik dan misschien nog een regenpak voor haar kon meenemen. Die had ze nodig voor in de introductietijd. Nou wat leuk .... dan komt Rain Man ook weer eens ergens!! Hij hing zo zielig afgedankt in de schuur ....

Dus, vanuit Punthorst verder naar het noorden. We namen een omweg, en reden bij Meppel de A32 op, en vandaar door richting Wapserveen ..... want daar is een kwekerij die ik graag wilde zien.


Kwekerij 'De Vrolijke Noot'. Ook zo'n plek die ik je echt kan aanbevelen.

Eén van onze plannen is om op kleine schaal bessen te gaan kweken. En hier kun je die kopen, bessenstruiken. Maar ook vruchtbomen en notenbomen hebben ze te koop.

En fruit natuurlijk ..... hééééél veen fruit.
Alle soorten bessen zijn hier, en tientallen rassen appels en natuurlijk bramen en frambozen. Prachtig om die kwekerij te bekijken. Hoe het hier allemaal mooi verzorgd wordt geteelt. Al het rijpe fruit netjes onder kooien van gaas.

De eigenaar Harrie van Noort doet samen met zijn vrouw bijna al het werk alleen. Af en toe een stagiaire, af en toe een paar vrijwilligers, maar al bijna 40 jaar is hij hier met die bessen aan de gang op deze schitterende plek.

Cursussen geven ze ook. We krijgen het nog druk! En de beste tijd om bessen en bomen aan te planten is november, december.Leuk he zo'n biologisch bedrijf! Al die details zijn echt niet 'voor het plaatje' maar dat is gewoon .... hoe het gaat daar!

Ik heb nog even goed gekeken naar die bessenstruiken ... net als bij druiven zie je dat het steeds maar weer gesnoeid wordt. Uit zo'n hele oude onderstam groeien elk jaar nieuwe loten, en elk jaar weer oogst na oogst!

Ik krijg alvast wat adviezen mee hoe ik de grond kan voorbereiden, waar de bessen gaan komen. Dankjewel Harrie! We nemen wat dozen bessen mee voor de meiden in Groningen.En wat denk je?

Rain Man kan weer mee terug. Hij is afgekeurd!

Paars met lichtgroen????? En geel?????  Mam!!!! 
Sneu weer voor zo´n pak.


4 reacties:

Daphne Coers zei

Wat een heerlijk verhaal weer om te lezen!!
En wat is het huis mooi geworden, met dat nieuwe riet erop.
Het is zo leuk om jou te volgen!!
En war zielig voor Rainman!!!!
Wat weet je dochter nou van regenpakken mode......geel, paars en groen is heeeeel hip hoor ;-)

Henriette goossen s zei

Arme rain man , moeders hebben in ''kinderogen'' altijd gekke ideëen . Gebeurt hier ook hoor :) Wat een leuke foto's en wat zullen jullie genoten hebben van alle info en wat er te zien is.

Clarien Cornelisse zei

Dank jullie hoor .... ook namens RainMan! Enne Daphne ... jij woont in de buurt toch? En jij komt toch vast wel eens helpen op de boerderij?

Nou dan weet ik al wat jij aankrijgt als het gaat regenen!! :D:D

Kari zei

In verdediging van je dochter, ik zou het ook niet aandoen haha. Leuke post!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...