Uien.

on vrijdag 9 januari 2015Een tijdje geleden bestelde ik pootgoed voor uien bij 'Vreeken's Zaden'. Maar het duurde nogal lang voordat die uien met de post kwamen. En daardoor was ik ze helemaal vergeten ... Vorige week dacht ik, hola ik moet nodig plantuitjes bestellen!!! Dus bestelde ik de uien ... bij Van der Wal in Hoogeveen.

Nou, en wat kwam met de post vandaag??? Twéé dozen. Toevallig ook nog op dezelfde dag!!
Een doos plantuien van Vreeken, en een dito van Van der Wal. Ik stik nu in de plantuien! :D:D Gelukkig nemen ze niet veel ruimte in, dus er is vast wel plek voor te vinden op de tuin.

Mooi om te zien, die twee verschillende bestellingen. Bij Vreeken hadden ze denk ik al een tijdje ergens opgeslagen gelegen, want de uitjes zijn al behoorlijk gaan uitlopen. Die mogen hoognodig de grond in!

Ik wil ze ook snel planten, want ik ben bijna door mijn uien heen. En hoewel we deze winter al het één en ander aan groente gekocht hebben, heb ik van een paar groenten bedacht dat ik ze niet wil kopen maar alleen van eigen tuin eten. En de ui is daar één van.

Als je nu de plantuien in de grond stopt, en de winter blijft een beetje mild, dan kun je over een paar maandjes al de jonge stengels, en de verse uitjes eten. Dus dan haal ik het misschien nét met mijn laatste voorraad uien van de tuin. Het wordt wel rantsoeneren!
Vandaag ook weer even verder gegaan met het teeltplan. Het is wel lastig dat ik niet handig ben met die programma's. Hoe krijg ik dat teeltplan ook alweer in Excel? Nou, even Remy bellen, en hij helpt mij op weg gelukkig. 
Ja en dan rollen we weer van het één in het ander, want Remy had een zakje 'Power Peulen' voor mij meegenomen. Nooit van gehoord? Nee ik ook nog niet tot vandaag dus. Het is de peul van de Witte Lupine (die mooie bloem), die is veredeld tot een zeer voedzame en gezonde boon. En die is verder veredeld, zodat hij nu uiteindelijk ook geschikt is voor het Nederlandse klimaat.

Remy had ze meegenomen van een beurs. Het is een echte primeur, deze peul, en ik krijg nu een zakje van die bonen om in Moeskers Moestuin te telen! Geweldig toch? Ik ben er erg benieuwd naar! Als je meer wilt weten over dit nieuwe wondertje kijk dan even hier.
De Power Peul. Die naam alleen al. Ik kom er zeker op terug!

Heel even maar op de tuin geweest vandaag. Alleen maar om de laatste rest compost op het frambozenbed te verspreiden, en de composthoop daarnaast te keren. Tja ... de gewone winterse tuindingetjes dus.één bak weer leeg ... 

... en dus kan de bak ernaast worden gekeerd!

Tja ... zo is er altijd werk! Ook in januari! Komend weekend ga ik de tuinboonzaden in nat zand zetten, want die kunnen binnenkort worden vóórgezaaid. En dan eindelijk dat teeltplan af, zaden bestellen, en hup aan de gang met de eerste voorzaai van de kropsla!!

Werk aan de winkel in tuinland!2 reacties:

Leonie zei

Wat leuk, zo'n primeur uitproberen. Ik ben benieuwd hoe je ervaringen zullen zijn.

Es zei

Stiekum zit ik hier te gniffelen, die Vreekenactie had ik 2 jaar geleden...Duurde me ook te lang. Dus niet op dezelfde dag maar wel in dezelfde week kreeg ik ook dubbele zaden en knollen...
X Es

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...