Van wortels, wijn, wespen en (hartige) woordjes.

on dinsdag 4 november 2014
Ik ben niet de enige die op de tuin aan het veranderen is. Vanochtend, bij Land en Boschzigt, waren we ook druk bezig met veranderingen. Nu gaat een deel van de bloementuin op de schop, en moet plaats maken voor een rabarberveld. Ook komen er langs de kas een paar nieuwe groentebedden.

Iedereen is verwoed de wortels aan het uitgraven, van vele vele planten.

En kijk, daar staat ook mijn ´Dinges´. Het is natuurlijk een Dahlia. Maar dat had Linda mij al per mail laten weten! Hij geeft zaad, maar Hiekje (erachter) graaft zelf de bol altijd op, en plant hem dan weer in het voorjaar. Ja dat gaat natuurlijk stukken sneller dan zaaien. 

Overal moesten grote stukken grond worden leegespit, want de tuin komt er weer heel anders uit te zien volgend seizoen. Hier hebben we de hele kruidencircel leeggemaakt. Sjonge wat hebben die kruiden soms een joekels van wortels. Daar kun je hele medicijnkasten mee vullen, want veel ervan zijn geneeskrachtig. En wat deden wij? Wij gooiden de hele zwik gewoon op de compost!! :O


Ook over de composthoop heen groeien kruiden en bloemen. De Oostindische Kers woekert over het hele land. Maar dat is niet erg. Zo vrolijk, die bloemetjes. 
Jaja het was weer een aktief ochtendje. 

Na het klussen wordt het gereedschap altijd netjes schoongeborsteld en soort bij soort opgehangen. Ik sta altijd te kijken van de ordelijkheid hier in al die bakjes en laadjes. Want hoe hou je dat zo netjes met al die vrijwilligers, stagiaires en zorgboeren die hier werken?

Daarna nog even wat boodschappen doen in het leuke winkeltje. Maar daar wachtte een schok!! Onee, die schattige lammetjes die ik een paar weken geleden heb gedag gezegd.

Ze zijn terug!!
Maar ja. Wel lekker ... lamsgehakt ....

Tegenover het landgoed 'Land en Boschzigt' heb je nog een ander landgoed, 'Hilverbeek'. Ja het stikt hier in 's Graveland van de landgoederen. 'Buitenplaatsen''  worden ze genoemd, omdat het de vakantiehuizen waren van rijke Amsterdamse koopmannen, eeuwen geleden. Kijk je zal maar zo'n vakantiehuisje hebben ....Ik had één van de hulpboeren beloofd wat foto´s van hem te maken, dus we gaan even in de wijngaard kijken. De brug over, de oprijlaan af, rechts het hoekje om, en dan door de poort.


De wijnstokken zijn kaal uiteraard. Die druiven zijn allang verwerkt tot heerlijke witte wijn. Ze hebben hier een slimme wespenvanger bedacht. Aan het begin én aan het einde van elke rij wijnstokken hangt zo´n simpele fles.Gat erbovenin. Een of andere wespenlokker erin, en daar gaan de wespen. Ze kruipen het gat in en kunnen denk ik de uitgang dan niet meer vinden. Ja je bent wel van je wespen af. Maar zielig blijft het. 

En ondertussen wordt de heg prachtig kaarsrecht gesnoeid!Mooi werk man! Wat een mega klus!

Ach en kijk deze zielepoot.
Nee toch niks voor mij zo'n wespeval. Maar ja ik heb dan ook geen wijngaard!

Nou nog even uitzoeken hoe ineens die data op mijn foto's komen! Even een hartig woordje wisselen met mijn camera, want er klopt ook nog geen drol van. 5 december, hoe komt'ie erbij!!

5 reacties:

ver-greetmenietje zei

Mooi logje! met fijne foto's ook al zijn ze in de toekomst genomen ;)
Heb je al eens de bloemen van de oostindische kers in een vaasje gezet?Supermooi!
(en ze zijn nog lekker ook in een slaatje)
heel veel liefs

Martine zei

Met heel veel plezier lees ik altijd je blog.
Vandaag ook weer allerlei moois zoals oa de oostindische kerst. De schapen in plastic bakjes daar word ik een beetje misselijk van. Dat hoort voor mijn gevoel niet bij een moestuin...........

Crafts 'n' Skills zei

Zeker zin in een gezellig avondje ;o)

Heerlijk om die noeste arbeid op de foto's vastgelegd te zien!

Ons gezin en de Stichting zei

Leuk de foto's en inderdaad keurig netjes, het ziet erbij de mannen hier weleens anders uit :). Handig die wespenvallen , wij zitten zomers in een wijnstreek in Roemenië en ja daar komen ze ook voor. Dus de wespenvangers zijn heel handig en zeker onthouden waard.

Elisa Meuwese zei

Je camera dacht, hup op naar sinterklaas :)
Wat een leuke foto's :) En wat netjes inderdaad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...