Toekomstplannen.

on zaterdag 29 november 2014
Het plannen maken begint weer. Leuk! Iets wat je 'op papier' bedenkt, een los schetsje, en dat straks ineens werkelijkheid is en groeit en bloeit in de zomer. En eten oplevert voor het hele jaar!

In 2014 was mijn doel om het hele jaar van de tuin te kunnen eten, het oogstseizoen zo lang mogelijk te rekken. Ik vind dat dat gelukt is. We eten al vanaf eind april van de tuin, en er is nog meer dan genoeg voorraad voor de rest van de winter, tot maart, april, als de nieuwe gewassen komen.

Die voorraad is trouwens nog steeds niet helemaal geoogst. Omdat ik graag wil zien hoe planten zich houden, als het kouder wordt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de spinazie als het vriest? Gaat het dood, of gaat het in de winterstand, blijft het leven? 

Maar de pastinaken moesten er wel af vandaag, omdat ik dat wortelbed leeg wil hebben. En het is maar een klein beetje, ik had maar een rijtje van een meter gezaaid. 

Ze gaan in hetzelfde krat als de wortels, erboven op, met een laag zand ertussen. Daar komt dan weer zand bovenop, tegen het uitdrogen, en dan komt er een tentje over de krat en blijft hij buiten staan. Want in de kas was het te warm.
Terwijl het voor de wortels en pastinaken te warm was, is het voor de witlof juist weer te koud in de kas. Die groeit maar héééél langzaam! Dus de tweede lading heb ik thuis in een pot gestopt. Weer in zo'n modderbad. En dat staat nou bij ons in de bijkeuken.

Natuurlijk staat het daar in de weg. Nou, hopelijk blijft iedereen er met z'n tengels vanaf want het moet stik en stik donker blijven in die pot.

Vanavond ga ik verder met plannen maken voor volgend seizoen. Ben je ook al met een teeltplan(netje) bezig? En heb je er een specifiek doel mee? Lekker en gezond eten uit je tuin?

Mijn doel voor volgend jaar is een tikkie uitdagender dan dat van afgelopen jaar. Ik wil kijken of ik een groep van vijf (denkbeeldige) gezinnen gedurende 30 weken kan voeden! Van die 250 vierkante meter.

Ja en dat heeft weer alles te maken met de toekomstplannen die Paul en ik hebben ... maar daar vertel ik een ander keertje wel over!


ps. Een berichtje voor Linda die een pakketje zaadjes stuurde ... ik ben je emailadres helaas kwijt! Maar ontzettend bedankt! Wil je even reageren als je dit leest?

8 reacties:

Ons gezin en de Stichting zei

Wij hebben op dit moment nog geen moestuin bij ons huis in Roemenië maar willen het wel graag daar. We zijn evengoed wel ons al aan het inlezen en verdiepen in het moes tuinieren , thuis hadden wij het hele jaar door aardappels van eigen grond en groenten . Dus helemaal vreemd is de moestuin niet , maar eerst volgend jaar een stuk klei/leem om ploegen en dan het jaar daarop hopelijk een moestuin.

Jolanda zei

Oh, nou maak je me toch wel nieuwsgierig naar jullie toekomstplannen ;-)

Elisa M zei

Oh leuk leuk allemaal :)

cin zei

Dikke proficiat, voor het slagen in je opzet en dank je om dit allemaal te delen. Het is inspirerend om te lezen hoe anderen de stap(pen) naar zelfvoorzienendheid aanpakken, vooral als er bij verteld wordt hoe het niet moet. Zelf heb ik nog een hele weg te gaan : doelstelling voor dit jaar is het verdubbelen van de oppervlakte voor moestuin gebruik. Dat was ook vorig jaar de doelstelling, maar door gemakzucht compleet mislukt. Om zelf niet te moeten spitten vroegen we buur boer een stuk achter in de tuin mee om te ploegen. Die klus was op nog geen 10 min geklaard. Waar ik niet had bij stilgestaan ,tegen beter weten in, is dat door de ligging boer buur nu ook de herbiciden rijkelijk over mijn bedden kon verspreiden. Enkel de pompoenen hebben het gehaald samen met een indrukwekkende hoeveelheid harig knopkruid en een lading verse brandnetels. Ah ja, nadat ik op een dag al mijn zaailingen verbrand aantrof heb ik na een potje grienen niet meer naar het stuk omgekeken, een serieuze teleurstelling, maar ook een harde les.

Ellen zei

Allereerst dank voor jouw inspirerende en informatieve blog!
Wij zijn deze zomer verhuisd en ik heb nu een grote moestuin tot mijn beschikking. Ik heb de afgelopen maanden er wel het een en ander afgehaald, zoals komkommers, snijbonen, courgettes, paprika's en veel pompoenen. Nu staat er nog flink wat boerenkool en broccoli en wat snijbiet en mosterdblad.
Het plan voor komend jaar is om wat groente en fruit betreft het hele jaar uit eigen tuin te eten. Daarvoor moet ik nog wel een stuk tuin onkruid en struikvrij maken. Ook wil ik verhoogde bedden maken, dat staat voor de komende maanden op de agenda. Ik wil inderdaad ook een heel teeltplan maken en jouw blog is daar super handig bij. :)

Clarien Cornelisse zei

Wat een ontzettend leuke plannen allemaal! Ja daar krijg ik ook weer inspiratie van! Nieuwe stukken grond in gebruik nemen is het leukste wat er is, ook al gaat het meestal niet meteen goed. Sterker nog, ga er maar van uit dat je heel wat problemen en beestjes en onkruid tegenkomt, en soms dus zelf een ´gifspuitende´ boer ...

Als het allemaal in één keer van een leien dakje zou gaan was er toch geen bal aan? Ik vind juist het mooiste van tuinieren, om te zien hoe de natuur op mijn ingrijpen reageert ... en dan na een beetje geven en nemen sluiten je een mooi compromis! :D:D

grandma zei

k Ben benieuwd naar je plannen, ennu ik volg je ook volgend jaar weer op de voet. Ik heb nog geen teeltplan op papier maar in mijn hoofd wordt druk gewerkt aan allerlei ideeen.

Ik geniet van je blog !

Flora zei

Wat inspirerend schrijf je . Ik lees je blogs graag en het zet me aan om ook in mijn eigen moestuin aan de gang te blijven. Wij hebben voor volgend jaar ook een stuk extra grond omdat we na jaren tuinieren steeds meer groente en ook meer verschillende groenten hebben /willen. Voor dat nieuwe stuk moeten we ook nog een plan maken, dus wat dat betreft kan ik je ideeen wel gebruiken. Wat ik vooral lastig vind is hoeveel je moet zaaien, hoeveel je nodig hebt.
Waarom spit trouwens het wortelstuk nu al om? (Gewoon nieuwsgierig)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...