Wandeling door de tuin

on maandag 14 april 2014



Loop even mee over de tuin. Het is april-fris, het heeft net geregend, en nu schijnt de zon.

Hoog boven ons het ijle blauw van de voorjaarslucht. Een geel vinkje in de boom fluit een helder liedje.




De gewassen groeien langzaam, maar gestaag. Eerst maken de planten vooral wortels. Daarna pas gaat het bovengrondse groeispektakel beginnen.

Ik ben heel blij met deze regen. Nu de planten nog geen grote wortels hebben, zijn ze erg afhankelijk van hemelwater. Pas later in het jaar, mei, juni, als er grote wortelstelsels zijn gegroeid, kan de plant makkelijk wat droogte hebben.

Nu nog niet.




In de kas is het overdag wat warmer. De aubergines, pepers, tomaten en paprika's hebben warmte hard nodig. Omdat de nachten, OOK in de kas, nog koud zijn, groeien ze niet snel. Tja, dat heb je ervan als je alles zo vroeg zaait.

Komkommer, pompoen en courgette plantjes komen ook boven de grond. Maar ze mogen nog niet naar buiten. Dat mag pas in mei, als het 's avonds warmer is.

Hieronder zie je de eerste zaailingen van de Zeeman Zaden Test

Dat gaat goed met die zaden! Zeeman, je bent geslaagd voor de test! ;)




De sla plantjes buiten gaan ook maar langzaam. Ook die zijn vroeg naar buiten gegaan. En daarom schiet het niet hard op. Maar dat geeft niks. Zo worden het mooie stevige vitale planten. 

Langzaam gegroeid, slow food!

Veel beter voor de gezondheid dan die snelle, met veel mest opgefokte, gewassen!




De tuinbonen kunnen wel weer even gewied of geschoffeld worden. Distels komen overal op, en andere onkruiden.

Gelukkig heeft de tuinboon een flinke voorsprong!




Dat zelfde geldt voor de peulen.

Ik heb me een tijdje zorgen gemaakt, toen het zolang niet regende. Ik dacht dat de peulenzaadjes zouden verdrogen in de grond. Nou......... niks is minder waar! De peulen schieten met deze regen de grond uit. Ze maken handig gebruik van de gespannen touwtjes, en klimmen zich een weg naar de zon!





Bij de blauwe bessenstruiken, helemaal op het einde van de tuin, kom ik eigenlijk niet vaak. Marlieke had mij van 't weekend erop gewezen dat er al bloemen in komen. Zij gaat hier wél altijd meteen kijken. Ja dat komt natuurlijk, omdat zij alle bessenstruiken een naam heeft gegeven. En dan kijkt ze, of Bessenliek wel sneller groeit dan Bessenlien, en Bessenbob.






De aardbeien, in het eerste vak, gaan al bloeien.




In het aardappelvak zie je de eerste Frieslanders al fier boven de grond. De Raja's, die een paar weken later gepoot zijn, komen NET boven de grond piepen.



links de frieslanders, rechts de Raja's

Ja en dan die geweldige spinazie! Daardoor hebben we al vanaf begin maart verse groente kunnen eten! Wat een powerplant!!




Toch moet een deel van de spinazie helaas gerooid worden deze week, want de spitskool moet daar komen. Dus dat wordt héél veel spinazie eten deze week!




Nou ik kan me wel iets vervelenders voorstellen! :D

1 reacties:

Anoniem zei

Prachtig! Ik ben benieuwd naar je wildernis ontwerp...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...