Azijn bottelen

on maandag 24 maart 2014

Op 12 februari heb ik azijn gemaakt. Dat kun je hier lezen.

Die azijn vergeet ik vervolgens meestal!! Die staat hoog bovenop een kast, zo warm mogelijk. Na een paar weken zegt Paul, als hij langs die kast loopt, het stinkt hier ...... Paul ruikt dat veel beter dan ik.

Dan weet ik dat de azijn klaar is! Handig toch?Als de azijn zo'n 6 tot 8 weken gestaan heeft (halverwege heb je de schillen eruit gezeefd) is hij klaar en kan in een fles. Spoel de flessen eerst met kokend water om. Kijk even goed naar de azijn, als het goed is ligt er een vlies over. Dat zijn de azijnzuurbacterien. En dat is echt niet vies. Die bacterien zijn heel gezond.Nou moet je natuurlijk geen kopje vol azijn opdrinken. :D  Dat trekt je maag niet! Maar een paar eetlepels per dag, door het eten, door de salade, of in een sapje, is wel goed. Deze bacterien breken vetten af en helpen bij de spijsvertering.

Je zeeft het vlies eraf, en dat bewaar je!mooi he? puur natuur!

Nu kun je de gezeefde azijn (ik zeef het meestal twee keer) in de flessen gieten. Het hoeft niet gekookt of gesteriliseerd, want azijn is zelf een conserveermiddel. Het is in een afgesloten fles heel lang houdbaar. De azijn is zó zuur, daar kunnen geen schimmels in leven......


nog kleurloos ... de kleur komt later vanzelf

Ja en nu maak je natuurlijk meteen de volgende lading, want je hebt die mooie starter, dat vlies, en dat moet je meteen gebruiken. Dus HUP daar gaan we weer. Anderhalve liter koud water in een schone pot, beker suiker erbij, wat schillen, en de bacterien. En weer op de warme plek.


ik had nu niet veel schillen, maar morgen gaan er ananasrestjes bij!

Zo heb je een constante aanvoer van azijn. Als je teveel hebt, kun je het ook gebruiken als schoonmaakmiddel, of bijvoorbeeld om je gootsteen te ontstoppen. Doe dan 's avonds een kopje azijn in de afvoer, en spoel de volgende ochtend goed door met warm water. De bacterien 'vreten' de afvoer schoon.

Ook als haarspoelmiddel, als middeltje bij insectesteken, nou ja, voor vanalles kun je het gebruiken!


zo ziet appelazijn er na een paar weken uit, mooi amberkleurig

't Is ook een leuk kadootje! Met kruiden erin bijvoorbeeld, in een mooi flesje!

Oja, en het kán zijn, als je voor het eerst azijn hebt gemaakt, dat het nog wat naar gist ruikt. En dat het niet zuur genoeg is, of misschien is er wat witte schimmel te zien. Dat is niet erg. Ga gewoon door met de volgende lading, en uiteindelijk zal je azijn een hele hoge zuurgraad krijgen. Vooral in de zomer gaat het heel snel, want hoe warmer hoe beter.


OP DE TUIN

Van Nicolette kreeg ik vandaag een hele serie zadenpakjes uit Frankrijk! Erg leuke gewassen! Ook twee zakjes voor eetbare wilde bloemen! 
Dat betekent dat het hoog tijd wordt om een 'wildernisje' aan te leggen. Dat wordt een plek op de tuin, achter de vijver, waar we wilde bloemen en kruiden gaan zaaien, en wat we verder met rust laten. Dus een wildernisje voor dieren en planten. Daar komen ook die Franse bloemen!
De grond is daar een soort kuil, dus dat gaan we deze week egaliseren met resten van de oude composthoop die hier lag.

Verder deze week ..............
Géén lange lijst, want ik heb ook nog veel huiswerk liggen van de Warmonderhof..... allemaal opdrachten die half mei moeten worden ingeleverd .... en nog twee nieuwe tuinprojecten ..... 

Je zou er zenuwachtig van worden!!

0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...