Licht en kleur!

on zaterdag 8 juni 2024

 Juni, de lichtste maand van het jaar! Zelfs nu, half elf, is de lucht in het westen nog licht. Zachtgeel. Straks ga ik het kippenhok afsluiten en er hoeft echt geen lamp mee.  


Het is ook de maand met veel bloei, kleuren, gekwetter van vogeltjes die druk zijn met hun jongen. Een maand met al warme zon en gelukkig dit jaar ook milde regen. En óók ... met de eerste oogsten. 


Aardbeien, rabarber, doperwten, sla, tuinbonen, jonge uien. Superlekkere voorjaarstoppers! De beloning voor die eerste maanden ploeteren, in de tuin. En ook erg fijn dat er met al die slakken en andere mee-eters toch altijd weer genoeg voor ons overblijft.


Juni is ook een volle maand. Door het lange licht zijn de uurtjes dat ik binnen ben erg schaars. Dus, géén lang verhaal vandaag. Alleen even over rode klaver ... die het dit jaar zo goed doet.

Het is een prachtige bloem. Ik pluk er elk jaar wat van, voor in de kruidenvoorraad. Dit jaar staat een hoek van het weiland helemaal vol met deze klaver. Vanmiddag heb ik daar geplukt, twee bakken vol. Maar je ziet er niks van dat er geplukt is. De hoek staat nog steeds net zo vol. 


Klaver is zuiverend en kalmerend, en ondersteund het immuunsysteem. En het is mooi. En het bloeit zo lang door. Is je dat wel eens opgevallen? Het bloeit al vanaf mei, en gaat wel door tot aan de herfst.

Voor bijtjes, vlinders en andere insecten dus een belangrijke en betrouwbare nectarplant, deze mooie klaver. 


De zaden van rode klaver kun je overal kopen. Het is erg makkelijk op te kweken. Dusse ... misschien heb je nog een klein hoekje over? In je tuin, of ergens in een berm in de buurt? 


0 reacties: