Daverende dinsdag.

on dinsdag 25 juni 2024




Daverende dinsdag. Zeg dat wel!


Nou, wat gebeurde er allemaal en wat ging er vandaag goed en wat fout? Allereerst stond ik vanmorgen om 07.00 bij de drie Eiffeltorens windmolens in Staphorst. Samen met iemand van het  windmolenbestuur, iemand van de projectontwikkelaar, en iemand van het loonbedrijf die daar ging fresen.


We bespraken welk deel rondom de windmolens met gras worden ingezaaid en welk deel door Prachtlint mag worden ingezaaid met een bloemenmengsel. Toen ging het loonbedrijf fresen (de grond zwart maken) en ik ging naar huis. Het zaaien kwam pas vanmiddag. 


 



Ik had even een paar uur voor tuinwerk. 


Vandaag zijn de laatste tuinbonen geoogst. Planten eruit, bonen eraf, en dan de kale grond weer goed verzorgen voor een tweede teelt. Dus ging er een dikke laag verse compost op. En toen gingen alle tuinbonenplanten en het uitgetrokken onkruid weer terug, daar bovenop.


Gewasresten en onkruid zijn een pracht van een bodembedekker.







En samen met compost krijg je zo een pico bello bodem in je tuin. Die elk jaar mineraal-rijker en krachtiger wordt. In plaats van armer, en vatbaar voor ziekten en plagen, zoals helaas veel van de reguliere landbouw. 


Hoe je aan die mooie compost komt? Gewoon. Het hele jaar door alles opsparen wat organisch is. Maaisel en keukenafval en snoeiafval en afgevallen blad en bruin karton en afval van je huisdieren. Alles op de composthoop of -bak, en af en toe een emmer water of gier erop (verrotte planten) en je hebt in de zomer een dijk van een bodem- en plantenvoedsel.  


Wie een moestuin heeft, zet dus ook nóóit z'n groenafval aan de straat. Dat is hetzelfde als  GOUD weggooien! (haha maar dat wist je allang, ik vertel elke keer hetzelfde)


Nou. Tuinbonen dus. Die heb ik toen gedopt en ingevroren. Even kort in kokend water, afkoelen in koud water, drogen op een doek, en in zakjes in de vriezer.










En ondertussen is CJ de schilder nog steeds alles met veel vakwerk aan het mooi maken. Daar moet ik ook af en toe even kijken en overleggen. Hij vindt rotte plekken in het hout, die dan worden opgevuld met een latje of met ander spul.


Tja, het is een OUD boerderijtje he. En zo'n kozijn pal op het zuiden heeft heel wat te verduren. 





Maar het komt nu weer allemaal goed gelukkig. Ik laat het wel zien als het af is.


En dan. Na de lunch. Het zaaien van die bloemenrand bij de windmolens. Dat moest wel even goed voorbereid. Ik wil erg graag dat dit goed lukt want wie weet volgen er dan wel veel meer grondeigenaars die dit ook wel zien zitten.


Inzaaien van het talud, een grote cirkel om de windmolen heen, en van stroken langs het pad, en de kraanopgang. Ik heb een kaartje getekend en zitten uitrekenen hoe dat zaad, een kilo, dan verdeeld moest worden. Het is duur zaad, betaald door de coöperatie, waarmee ik geen fouten wilde maken. Eenmaal gezaaid, kan het niet over. 


 




Nou, de zaden gingen in tien porties van 100 gram, in katoenen zakjes. Bij de Hubo nog even twee zakken speelzand gehaald om het zaad mee te 'verdunnen', een stapel emmers mee en harken, en toen op weg. Brit mocht mee.


Er was iemand nog bezig, die een foto heeft gemaakt. Maar daarna waren Brit en ik alleen en dus zie je  niet veel van het zaaien zelf. Het was een mooi en dankbaar werkje. Bij elke handvol die ik strooide zag ik ze voor me, de sterke prachtig bloeiende planten die hier gaan groeien. En ál die vogels en insecten die er op af komen.


Een prachtige nectarbank voor insecten en een voedselparadijs voor vogels, van ruim 1000 vierkante meter, hebben we erbij! Groene winst voor Staphorst! 






Hee kijk en daar kwamen Jan en Hennie ook aan, om te helpen. Bij de tweede molen mochten we ook een stuk inzaaien en dat hebben we met z'n drieën gedaan.  


Brit wou naar huis. Die vond er niks aan. Het was daar ook heel warm en er was niks te zien of naar te blaffen. Geen andere mensen, geen honden. Nah.


Om vier uur reden we naar huis. Nog even naar de tuin en daar kreeg ik de schrik van mijn leven. Fytoftora in de aardappels!! Zomaar ineens! En niet zo'n beetje ook! Nee-ee! Nu waren de aardappels na veel werk eindelijk helemaal zonder kevers, en dan dit!  


Dan moet je de planten eigenlijk meteen afmaaien en hopen dat de aardappels onder de grond niet besmet zijn. Maar .... het zijn nog maar krieltjes! Dus, ik probeer het iets te rekken, met de BOK-methode. 





Ik heb daar ooit een blog over geschreven maar kan het niet meer terugvinden. De BOK methode is een mix maken van brandnetels, oregano, en knoflook, en dat over de planten spuiten. Daar heb ik ooit de tomaten een tijdje mee kunnen 'rekken' toen die ooit al heel vroeg fytoftora kregen.


Of ik het zelf bedacht had of het iets was van internet weet ik niet meer. Maar het werkte wel. Dus, vanavond nog een bos brandnetels en oregano geplukt, wat knoflook uit de grond getrokken, en alles klein gesneden. Dan water erop. Laten trekken. Door een doek zeven en in een spuitfles.





 

Toen éérst alle aangetaste delen van de aardappelplanten verwijderd. En daarna de BOK mix erop gesproeid. Hopelijk kunnen we nu de planten iets rekken zodat de aardappels nog iets kunnen doorgroeien.


En ik ben er nog steeds niet. Want óók vanavond kwam Alwin langs, om hooipakken te maken. Maar daar hoefde ik gelukkig niks voor te doen. 


Alleen maar toekijken.









Hooien. (eindelijk)

on zondag 23 juni 2024




De boeren halen opgelucht adem. Eindelijk droog. Eindelijk maaien.


Donderdag kwam overbuurman langs. "Ik wou zaterdag maaien', zei hij. Fijn dat hij dat wil doen! We hebben het hooi nodig voor de geiten. 


Dus ik ben vrijdag als een razende roeland dat weiland over geweest. Er zitten wat wilde eenden te broeden in het hoge gras. En hier en daar ligt een draad los. En de geiten moesten even in een apart omheind deel. En toen .... vrijdagavond ... daar was buurman al!


Ja want als er gemaaid kan worden dan moet er ook gemaaid worden. Vooral omdat wij er pakjes van maken, dan moet dat hooi in drie dagen kurk- en kurkdroog zijn. Dus ..... alles heeft ineens haast! Dus ik rende nog snel voor hem uit om hier en daar wat te ritselen en te regelen en roodwit lint te spannen. De twee eenden zijn in elk geval veilig!






Het was even allemaal extra werk eind van de week, vandaar geen 'vast' zaterdagavond blogje. Er is ineens ook volop tuinwerk. Profiteren van de paar warme dagen. De aarde wat loswoelen, zodat de warme zon de grond in kan. 


Wel hadden we vrijdagavond ook nog een leuk uitstapje. Met Prachtlint liepen we een midzomeravond wandeling, de 'Klokkenstoelroute' in Staphorst. Ondanks wat somber weer, was het prachtig. Stil weer, veel vogeltjes, veel mooie bloeiende kruiden, en op het einde zelfs nog een rode zonsondergang. 


En een hapje en een drankje onder de Klokkenstoel. Waar we tot donker zaten. 



 





En komende week dus ...... hooien!

Mijlpaal en chaos.

on woensdag 19 juni 2024




Vanmorgen op het gemeentehuis had ik een tweede gesprek met de wethouder. We bespraken mijn verzoek, namelijk of Prachtlint een vast adviesorgaan kan worden voor de gemeente, bij nieuwe projecten en ontwikkelingen. Advies geven over groen, leefklimaat, biodiversiteit. 


De wethouder reageerde hier heel positief op! Geweldig! Wat een mijlpaal. Ik heb vanaf de eerste seconde van Prachtlint gehoopt dat we écht structureel mogen bijdragen aan een gezond landschap in Staphorst. Nu lijkt dat realiteit te worden! Het precieze hoe en wat, dat moeten we allemaal nog overleggen.


Wordt vervolgd!


En dan nu, de tuin! Daar is heel wat aan de hand. Chaos bij de bonen! Gele punten aan het aardappelblad! Meer slakken dan aardbeien. Man man. 


 



De gele punten aan het blad. Hoe kan dat? Het is meestal een teken van mineralentekort. 


Ik denk dat het komt door te natte bodem. Dan is het een zompige bende onder de grond en dan werken de wortels van de plant niet meer goed. Ze kunnen niet ademen, de bodem is een klont geworden. Dan krijgt de plant z'n voeding dus niet goed opgezogen en dan worden de buitenste blaadjes geel. 


Waarschijnlijk zodra het droger wordt trekt dit wel weer bij.


En de bonen. Chaos! Alles zit in de knoop en ligt op de grond. Hoe dat kan? Nou gewoon. Doordat ik de touwtjes nog niet heb opgehangen. Eigen schuld dus. Moet je maar niet steeds met Prachtlint bezig zijn maar meer aandacht aan de tuin geven!


 



Nou, schaar en touw erbij, en hop aan het draadjes spannen. En onkruid wieden. En de bonen één voor één ontwarren en netjes langs een draad omhoog leiden.


Ik was er de hele verdere middag zoet mee. En toen waren twee van de drie rijen gedaan. Ook nog even geschoffeld. Dat was vooral om lucht en warmte in de bodem te krijgen. Ook hier is de grond erg verdicht.






 

Nou, stuk beter toch? 


(Over de slakken en de aardbeien zal ik het maar niet hebben. Als je zelf ook een moestuin hebt heb je vast de buik al wel vol van slakken-ellende en hoef je die van mij er niet ook nog bij)


(maar het was dus ongeveer drie pond slakken op elke pond aardbeien 🥴)

De logé.

on zaterdag 15 juni 2024




Wolfje logeert drie dagen bij ons. En alles draait nu eigenlijk om hem. Om kwart voor zes vanochtend werd hij wakker en wij dus ook. Flesje pap, en wil je dan nog even slapen in je bedje?


Nee hoor, dat wilde hij niet. Veel liever bij opa en oma in bed! Haha dus van slapen kwam niks meer. En zo begon onze dag vroeg.


En liepen wij ook al vroeg op straat. Op weg naar de Hema. Extra slabbetjes kopen. Want er wordt váák gegeten met zo'n kleintje, en niet heel netjes. Onze twee slabben waren al na een paar uur in de was. 


 



Wolfje is een zéér vrolijk en actief kereltje. Alles beweegt aan hem, de héle tijd, en hij lacht je steeds maar stralend toe. Hij eet ook erg graag.


En omdat ik - eindelijk - de tuinbonen had gedopt, om ze in zakjes in te vriezen, namen we  ook maar gelijk een schaaltje gekookte tuinboontjes voor bij de lunch. Wij hadden ze in de salade, en Wolfje kreeg ze geprakt op brood. Met pindakaas. En met het velletje eraf gehaald.






Braaf ging hapje voor hapje in de mond. Alles schoon op!


En na de lunch ging hij slapen. Wel twee uur. Zo konden Paul en ik nog wat klussen doen, om de beurt. Ik heb de laatste bonen gezaaid, en het pompoenvak van compost voorzien, en Paul ging wandelen met Brit.


Daarna was er bezoek voor de logé. Overbuurvrouw wilde hem ook wel graag eens zien. En zo zaten we alweer aan tafel. Haha want je zit véél aan tafel, met een klein kindje.





En dan een uurtje stoeien, met opa en Brit. Alledrie dikke maatjes! Hoe wilder Brit achter stokken aanrent en gromt ..... hoe harder Wolfje schatert!


Ik denk dat hij zelf ook wel héél graag samen met Brit achter stokken aan wil rennen. Hij is per slot van rekening zelf ook een wolf!








En dan weer even rustig. Met oma mee, naar de kipjes kijken, en naar de tuin. Hier es een besje eten, en daar een aardbeitje. 


Och hij lust alles wel! 





Het zijn maar kleine beetjes die een manneke van negen maanden eet, maar je bent er net zo druk mee als met een volwassen maaltijd. Vanavond kreeg Wolfje rode biet met aardappel. Allebei nog van het vorige jaar. De nieuwe bieten op de tuin zijn nog niet klaar.


Alles netjes geschild. Klein gesneden, en gaar gestoofd in wat water. Dan boter erbij en de staafmixer erop. 


  





En dat was ook weer smullen geblazen. Wat een dankbaar ventje. En ook een flinke opsteker voor Moeskers Moestuin, dat er nu al vier generaties van eten! 


Ho, kijk, en het regent alweer. Nou, we zitten lekker binnen. De logé slaapt en wij doen eigenlijk niks. Haha we zijn allebei hartstikke moe.





We lijken wel een opa en oma.