De wereld snakt naar bloemen.

on woensdag 3 april 2024





Niet vergeten he? Het is nu écht bloemen-zaaitijd. Dus, verzamel je bloemzaden en zaai ze uit in potjes en bakjes. Zodra ze wat groter zijn zoek je een zonnige hoek in je tuin, op je balkon, of gewoon ergens in een berm of park. 


Krab de grond een beetje zwart en zet je plantjes in de grond. Beetje water gieten. Na een dikke maand vouwen de eerste bloemen zich al open .. en de hele zomer en najaar kun je genieten van al die kleur en geur. En kijk maar eens wat een bijtjes, zweefwespjes, vlinders en andere vrolijke beestjes erop af komen! 


Dus, niet vergeten he? Zaai héél veel bloemen!


🌻🌻🌻🌻🌻🌻


En dan, mijn week. Voor wie het leuk vind om daar even in mee te kijken. We gaan wel zoals altijd in vliegende vaart erdoor want er was elke dag wel wat ... en ik wil vanavond ook nog een uurtje lezen.  😊  


Vrijdag waren er opnames voor een lokale tv zender. Omdat we met Prachtlint al die zaden uitdelen vonden ze het leuk om een reportage te maken over Prachtlint. Zodra dat online komt zal ik de link hier delen.


Zaterdag was onze zadenruilbeurs. Gewoon, hier thuis.





In totaal kwamen er 28 mensen langs, wat ons erg meeviel. Want op zo'n markt als afgelopen woensdag, ja, daar komen de mensen bij bosjes naar toe. Dat is wel makkelijk 'scoren'. Maar hier bij ons thuis, in het uiterste puntje van het dorp, daar verwacht je geen hordes mensen die daar helemaal naar toe komen voor een zakje bloemzaad.


Maar genoeg animo dus. Een gemoedelijke en gezellige ochtend. We hebben uiteindelijk heel veel zaden meegegeven. Echt, zakken vol. Ik wilde ervan af, omdat sommige mengsels al wat ouder waren. Dan gaat de kiemkracht achteruit.


Om twaalf uur maakten we de boel weer aan kant, en de kippen waren er als de kippen bij om de gevallen zaadjes te helpen opruimen. 




Zaterdagmiddag was het feest in Utrecht. De verjaardag van Liek én Sen hebben we gevierd. En de twee baby's gingen de hele middag van schoot naar schoot.






En dat vonden ze helemaal prrrrrrima! Hoe meer aandacht hoe beter!


Wat wel jammer was dat ons kado in het water viel. We hadden een gietijzeren grillpan besteld voor Sen, en die bleek bij het uitpakken kapot te zijn. Waarschijnlijk transportschade. 


Echt jammer. Zo'n mooie zware pan.





Ik heb de firma gemaild en foto's gestuurd. We krijgen uiteraard het bedrag terug. En de pan hoeft niet terug gestuurd. Nou dat is fijn, maar het blijft toch zonde van zo'n pan. Die moet nu dus gewoon worden weggegooid. Daar kan je niks meer mee.


Maandag tweede paasdag was er s middags een paar uurtjes tijd voor wat tuinwerk. Ik heb sla geplant en kooltjes.  


Wel is het zo dat je kan wachten op slakken. Die komen geheid, nu in april, met nat weer. Vooral kool vinden ze lekker. Sla wat minder. Wat logisch is want in kool zit ook veel meer voedingswaarde dan in sla.


Dat is net als met muizen. Die eten zich met lichte tegenzin éérst een weg door het vruchtvlees van een pompoen, om dan als ze in het midden aankomen helemaal los te gaan op de pitten. Die vinden ze heeeerlijk en daar eten ze hun buik vol mee. In de pitten zitten de belangrijkste bouwstoffen. En dieren weten dat gewoon.


Maar waar was ik. Oja de sla en de kool. Nou, dat zit nu in de grond dus.



En dan weer even een Prachtlint project. Dit was gisteren, dinsdag.


We gaan samen met de coöperatie van de windmolens hier in Staphorst een groenplan aanleggen rondom die windmolens. Nou moet je je daar niet al te veel van voorstellen want het budget is  bescheiden. Maar aangezien wij nog geen ervaring hebben met hele grote projecten is dit voor Prachtlint een mooie case.


Na een overleg gingen we eens kijken op de locatie zelf. Binnenkort komt de eerste schets van het plan. 




En dinsdagmiddag kwam ook de offerte binnen voor de beplanting voor op het schoolplein. Dus daar moest ook iets mee. Want het groen allemaal nu direkt laten leveren, dat kan nog niet, haha, want het schoolplein is nog niet klaar. 


Dus dan moet je puzzelen, overleggen, hoe gaan we het doen? Veel ouders willen namelijk ook graag helpen bij het planten. En dus moet er weer tijdig gecommuniceerd worden. Wel alvast een datum prikken dan? Of niet?


En zo is elk project eigenlijk weer een leerschool voor een volgend project. Hier kwam ik op uit: 





Nee. Dan bloemenzaad! Véél simpeler.


Na zo'n dag met veel nadenken en puzzelen is het heerlijk om lekker boven op zolder te gaan zitten zakjes vouwen. Gewoon, verstand op nul. 


Ik had de Veldschuur nog beloofd om een rekje met bloemzaden te brengen. Ik laat het hier even zien hoe dat gemaakt is want het is zó simpel dat het misschien voor jou ook een idee is om zoiets te maken. Als je ook genoeg bloemenzaad hebt om uit te delen.  


In een oude fotolijst kwam eerst gekleurd papier. En dan op de buitenkant, gewoon op het glas, heb ik vier envelopjes geplakt. En daarin kwamen dan gewoon rechthoekig gevouwen zakjes, met bloemzaad. En moet je es kijken hoe leuk dat eruit ziet!







Dit gaat naar de Veldschuur. Maar het is écht in een wip gemaakt. Dus misschien komt er ook zo'n rekje voor in de wachtkamer van de tandarts. Of op het gemeentehuis. Of in het medisch centrum. Of bij AH.


Hopelijk heb ik je geïnspireerd! Om ook zaden uit te delen. Want echt hoor, de wereld zit te snakken naar bloemen!


Och, ik had nog meer. Recepten enzo. Maar, andere keer. Ik ga onderuit met een boek. Zaai-ze en plant-ze allemaal komende dagen. 't Wordt schitterend weer! 




 

Tot binnenkort!

0 reacties: