De rietdekkers zijn bijna klaar. Het lijkt wel alsof ze met een scheermes langs de randen zijn gegaan zo mooi strak ziet het eruit. Met de spade worden de randen netjes glad geslagen en alles wordt nagekeken.
De broers vertellen waarom ze alleen maar met Nederlands riet werken, in plaats van met goedkoper Chinees riet. Nederlands riet is van veel betere kwaliteit en is langer, waardoor het veel beter blijft zitten. Je krijgt dan niet dat er van die rieten stengels steeds uitvallen.
Ja en verder ..... het is duurzamer natuurlijk, en ... Nederlands riet zal vast ook beter tegen ons klimaat kunnen dan Chinees of Russisch riet. Lijkt mij. Nou wij zijn weer klaar voor dertig jaar! :D
En binnen .... nou, alle hens aan dek hoor! Henk Jansen de aannemer heeft onze email gekregen dat wij een maandje eerder verhuizen dan het plan was, en met drie man sterk wordt er op zolder getimmerd. De keuken is al afgetimmerd, en nu zijn de twee slaapkamertjes boven en de overloop aan de beurt.
Samen met Jan maak ik een plan voor de achterste hoek in één van de slaapkamers. Het is namelijk zo dat alle vaste kasten die hier boven zaten in de verbouwing zijn verdwenen. Ja en dat is onhandig, want er zijn ook niet echt hoge muren om losse kasten tegenaan te zetten.
Dus we bedenken iets voor die donkere hoek daar achterin. Een kleine kastenwand met een soort schuine schuifdeur.
Ja en dan kan je het verder aan die jongens van Jansen overlaten dat daar een mooie robuuste kast in komt. Zij bedenken en meten dat allemaal. Zij vinden dit ook een hele leuke klus, omdat er niks 'standaard' is in dat oude scheve boerderijtje van ons! Er is veel creativiteit bij nodig!
Zo zat ik met de muur die je hierboven ziet, met een probleem. Het is een van de weinige 'hoge' muren in het huis, en daar kon precies de boekenkast tegenaan. Dacht ik. Maar nee hoor hij was net te kort.
Overlegd met Jansen, en voila ze bouwen er een stuk tegenaan. Probleem opgelost!
Ook wat betreft de telecomzaken en het internet ... hm dat is wel wat anders hier in het buitengebied dan bij ons in Bussum. Paul overlegt met de jongens van de installateur ... hij wil kunnen werken vanuit huis en een snelle verbinding is heel belangrijk. Glasvezel is hier nog niet. Nou, ze hebben een oplossing bedacht, en als het allemaal werkt laat ik dat wel weer zien.
En daar kwam ook de stucadoor! Wat een vak is dat ook weer zeg! Als die gaten en plekken worden netjes weggewerkt. Van dat gaas komt eroverheen en dan wordt het glad uitgesmeerd. Mooi om te zien, ik vergat er foto's van te maken.
Langzamerhand verdwijnen de regenboogtinten ... alles wordt wit.
Ja over de kleuren en tinten voor binnen moet ik nog nadenken. Hopelijk krijgen we wat hulp daarbij want binnenhuis inrichting, met de juiste kleuren, is niet zo mijn sterke kant ...
.... ik zit zelf weer in de schuren. Weer een deel is schoon. Nou ja je moet er geen theevisite houden maar de ergste rommel is weg. Je vindt van alles. Wat dacht je van een prachtig compleet vogelnestje, met daarin twee skeletjes van baby vogeltjes, die het niet gered hebben dus. Dat blijft gewoon achter in zo'n nestje .....
En er zijn ook nog vlierbessen hier. Ze verdrogen snel door het warme weer de laatste weken maar een stuk of wat van die schermen hebben nog wel sappige bessen.
Als je ook vlierbessensiroop wil maken ga vooral nog bessen zoeken. Het kan best zijn dat er bij jou in de buurt nog volop bessen zijn. Het is heel verschillend in Nederland, op de ene plek zijn ze al uitgedroogd en op een andere plek zijn ze pas net aan het rijpen. Ik denk dat in het noorden nog heel veel bessen te vinden zijn.
Je wast ze in een bak water, en de onrijpe rode en groene besjes, die lichter zijn dan water, komen boven drijven. Die schep je eruit. De rest van de bessen kort opkoken en het sap eruit persen. Het sap van de vlierbessen moet je altijd wel opkoken, dat kun je niet rauw gebruiken.
Ik doe er per liter sap twee kopjes suiker bij en het sap van twee citroenen. Dan bottelen in schone flessen. Voila, je winterdrankje!
Ook de greppelputten hebben we schoongemaakt dit keer. En er is gemaaid.
En .... we hebben kennis gemaakt met de buurt! De buren van twee huizen verderop hielden een buurt barbeque. Wat leuk om met de tien dichtstbij wonende gezinnen kennis te maken! Veel jonge mensen wonen hier, had ik helemaal niet verwacht.
Het was de éérste keer dat wij hier met donker nog waren ... en toen we wegreden ... zijn we nog eventjes gaan kijken bij ons eigen huis. Nou, echt stik en stikdonker.
Zo donker kennen we het helemaal niet in Bussum .....
4 reacties:
Moois strak dat dak, prachtig is het en ook de binnenkant. Ik heb het ook zo moeilijk met kleuren kiezen en heb uiteindelijk besloten om het wit te behouden vanwege het licht. Wat werk jullie nu al verzetten om alles zo netjes te houden (bij mij is dat na verloop van tijd wat minder op geworden ;-)) en dan nog tijd vinden om vlierbessensiroop te maken. ik ben onder de indruk.
Oh Clarien, wat wordt jullie boerderij mooi. De droom van velen maar jullie is het gelukt. Het dak is een plaatje geworden en hoeveel blij geluk zal eronder plaatsvinden. Annemiek
Dankjewel allebei! Enne... het is niet de bedoeling dat wij hier alleen met zijn tweetjes van die droom gaan genieten hoor! Ik zie onze plek als een doorgeefluik waar velen welkom zijn. Hoe dat precies allemaal gaat weet ik nog niet maar dat komt wel hoor stap voor stap! :D
Wat is dat altijd weer een mooi gezicht zo'n vers gedekt rietendak. Zo'n ud huis heeft veel meer zijn charme dan een nieuwbouw huis en dat het scheef is ach dat hoort erbij.
Een reactie posten