Muis en Mayonaise.

on woensdag 8 juni 2016





De lieve tuinkat zorgt nog steeds goed voor zijn personeel (voor mij dus) ... vanmorgen lag er weer een lekker hapje klaar. Vers gevangen, nog warm zelfs.

Maarre nee bedankt.





Ik hou het maar liever bij de verse aardbeitjes. Elke twee dagen een doosje vol. Nou, niet verkeerd! En de muis heb ik begraven in het bed van de bladgewassen .... gewoon ondergespit, samen met een dikke laag compost.

Daar zijn weer bietjes en venkel en koolrabi geplant. Onze favoriete groentes. En die muis die eten we uiteindelijk dus gewoon op, via een omweg. Is hij niet voor niks geslacht!






Wat was het een heerlijke zonnige juni dag! Zo mag het de hele zomer doorgaan!! Zonnetje, blauwe lucht, maar niet te heet, met een lekker briesje zodat je nog gewoon kan werken en niet meteen op apegapen ligt. Ik heb Moeskers Moestuin weer netjes gemaakt, en hier en daar wat bijgeplant. Zaaien doe ik daar niet meer.

Ook is het pad naar de bijen is weer vrijgemaakt. Die bijenkasten waren helemaal verdwenen achter een dik oerwoud van brandnetels. De voorkant van de kasten is nog niet gesnoeid, in verband met mijn korte broek en sandalen .... dat is niet handig, een korte broek, als je in de aanvlieg-route van vijf bijenvolken gaat staan snoeien!

Juni .... de maand van de bloeiende rozen. Kweek je die ook? Rozen? Ik heb ze niet, maar vind ze zó mooi ... en vandaag heb ik een klimroos gekocht. Gewoon. Zo maar. Hij ging mee vóór op de fiets, pal in de wind. Rozenblaadjes vlogen alle kanten op!!





Kijk ... dat is óók juni ... de boeren zijn aan het hooien! Dat ruikt ook alweer zo lekker, al dat drogende hooi.

Met de roos stond ik voor een stoplicht, en een oudere meneer zei .... 'ach kijk een Roos achter de Rozen .. ' Ik dacht eerst dat is zeker een verwarde man, dat hij mij (51) een roos noemt. :) Maar nee hij was niet verward en hij meende het echt! Lief hoor.

Tot slot! Een recept!

Ik was er zelf erg benieuwd naar, naar de 20 seconden mayonaise, waarvan ik de link op Facebook kreeg. Normaal duurt mayonaise maken best lang, met dat ellenlange roeren. Maar deze gaat dus heel snel. We gaan het proberen!





En speciaal voor jullie bloglezers heb ik weer een enorme troep op mijn brandschone aanrecht gemaakt, om alles weer te laten zien, wat erin moet.

1 ei
200 ml olie
el azijn
tl mosterd
tl suiker
1/2 tl zout

Mengen in een kom, in bovenstaande volgorde, en zet de staafmixer erop. Twintig seconden mixeren en je hebt je eigen verse lekkere mayonaise!! WOW!!






Het was bij mij ietsjes te dun, omdat ik alles op de gok bij elkaar deed, en waarschijnlijk net iets teveel olie. Maar lekker!! Echt superlekker was die mayonaise! En nu variaties verzinnen .... beetje kerrie erdoor, of chili peper, of een ander olietje proberen, of een balsamico azijn.

Leuk, experimenteren met mayo! En dat hoeven we dus ook niet meer te kopen, wéér een stapje dichter bij ...................... Zelfvoorzienend Leven.


6 reacties:

Wendy zei

Zo kun je ook heel makkelijk Hollandaise saus maken.
100 gram gesmolten boter (niet bruin)
In de blender een grote eidooier, snufje zout en een scheutje citroensap of azijn.
Staafmixer aan en warme boter in dun straaltje toevoegen.
Beetje bieslook er nog bij> heerlijk

Beetje vreemd nu he met al die tuinen en het komende afscheid. Dat gaat een mens niet in de koude kleren zitten.

Groetjes,
Wendy

Anoniem zei

Dag Clarien,
de truc zit 'm erin dat je het ei op kamertemperatuur hebt en de olie goed koud.
De staafmixer eerst een seconde of 5 op de bodem houden en dan pas langzaam omhoog trekken. Daarna pas naar boven en beneden gaan met de mixer. Hmmm, leven zonder mayo zou moeilijk zijn... Groetjes, Jennifer

Clarien zei

nou, weer veel geleerd!! Thanks!!

Véronique zei

En als je veganaise wil maken:
INGREDIËNTEN
120 milliliter ongezoete sojamelk
1 eetlepel agavesiroop deed ½ lepel!! kan ook zonder
1 eetlepel (appelcider)azijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
250 milliliter zonnebloemolie ( Doe alles ineens samen)
plus kervel of peterselie of bieslook
plus 2 soeplepels water nadien bij te doen om vloeiender te maken

Unknown zei

De mayonaise wordt juist dikker als je er meer bij doet. Volgende keer gewoon doorschenken dus!

Unknown zei

De mayonaise wordt juist dikker als je er meer bij doet. Volgende keer gewoon doorschenken dus!