Vraag en antwoord ... op dinsdag (3)

on dinsdag 16 februari 2016





Dank voor alle beterschapswensen! Vroeger lag ik met migraine wel een week plat, maar nu kon ik na een dag weer op de benen. Dus .... ze hebben geholpen! :)

En ook al was het maar kort dit keer, wat is alles toch weer mooi licht en helder buiten, als je een dag in het donker hebt gelegen.

...... vóórdat we naar de bloglezers vragen gaan, loop je even een stukje mee in het zonnetje?






Het viooltje was vanochtend vroeg stijf bevroren. Helemaal slap. Dan komt de zon erop en poef hij staat weer mooi rechtop, te stralen. Wat een wonderbaar sterk bloemetje!

En het vogeldrinkbakje zag ik voor mijn ogen ontdooien. Vogels drinken er nooit uit trouwens.

Mevrouw op een bankje in de zon.








Overal heldere kleuren in het heldere zonlicht. Bij de winkeltjes, bij de Turkse groenteboer. En in tuinen en heggen vind je alweer de eerste bloei.

Maar goed, er is veel te doen vandaag. We gaan es op huis aan.




En dan komen hier een aantal vragen van afgelopen week. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alle vragen op het blog beantwoord, sommige gaan rechtstreeks via de mail. Want er zitten dringende vragen tussen ... bijvoorbeeld .... wanneer moet ik de tuinbonen gaan weken?  Ja, NU! :D

Ik probeer het dit keer zonder plakken en knippen, en heb de vragen gewoon naar Word gekopieerd en toen op de foto gezet. Hopelijk is dat wat minder rommelig!

Marlies vroeg iets .... over het mulchen.




Hoi Marlies. Het klopt dat ik de mulch helemaal aan de kant heb gewerkt bij het wortelbed. Het gaat daar niet verloren, want de mulch verteert daar in die hoek gewoon verder, en zal later weer als compost over het bed worden uitgespreid.

Maar wat je schrijft klopt helemaal. Het is heel goed voor de grond om verteerde mulch door de bovenlaag te werken in het voorjaar. Die mulch verteert dan in de grond verder en geeft mooi geleidelijk mineralen af aan de gewassen. Mooie langzame stabiele plantengroei krijg je dan.

Maar .... bij de wortels deed ik dat bewust niet. Mijn bovenste mulchlaag bestond uit oud eikenblad, en dat was nog helemaal niet verteerd. Als ik dat nu door de grond werk dan hebben de wortels daar last van. Die willen een mooi egaal zaaibed, en niet teveel rommel in de bodem, want dan gaan ze daar omheen groeien en krijg je van die kromme en gevorkte wortels. 

Dus het is een beetje afhankelijk welke gewassen je hebt, en ook wat voor soort mulch en hoe ver het is verteert, of je de mulch wel of niet meteen door de bodem werkt. 

Leuk dat je meedenkt!


En dan ... de vragen van Kitty. Zij heeft er ook al zin in zo te lezen!




Hoi Kitty. Wat leuk ... een foliekas! Hoe groot is je kas?

Ik zou als ik jou was de bodem meteen voorbereiden (mest of mulch erdoorheen werken) en dan nu ook al de kas daar neerzetten. Want dan kan de bodem in de kas zoveel mogelijk opwarmen. En dan kun je vóór die tomaten aan ook nu eerst al andere dingen zaaien, spinazie, raapsteel, radijs ....

Tomaten voor in je kas kan je nu al gaan voorzaaien, binnenshuis. Op een hele warme plek! Tomaten voor buiten zaai je wat later. Ook met de komkommers zou ik nog even wachten tot eind maart. 

Als je komkommers hebt gezaaid en ze in de kas gaat uitzetten, mail me dan weer even dan laat ik je zien hoe je een broeivoor kan maken. Of zoek het online op. Want dat geeft veel sterkere planten en meer komkommers! 

Succes!

En kijk, Tuinvolkje heeft inmiddels haar tuin, en weer heel wat vragen! Ik hak het even in twee stukken voor de duidelijkheid. Klik op de foto voor een vergroting.



Hoi Tuinvolkje.

Wat ik zou doen op drie meter is twéé paden aanleggen. Kijk maar even op de foto hieronder. Want dan kan je overal goed bij. Met één pad kost het je je rug als je bij de buitenkanten moet komen om te planten en te wieden enzo.

Zelf loop ik geen stap meer op de bedden zodra ze zijn bewerkt, en ik maak daarom ook altijd meteen paden. In een kas gebruik ik het liefst planken. Het zijn toch maar kleine paadjes. En het is lekker makkelijk. Als je paadjes gewoon 'stapt' hoeft er ook niks op hoor. Door je heen en weer geloop zal er geen onkruid groeien. 

Hier zie je mijn oudste kas, februari en maart 2014.




.... en de rest van de vragen ....





Haha ... een heel vragenvuur inderdaad!

Okee. Het advies van je buurman. Nou ... ik zou zelf nooit zwavel spuiten ... want het is en blijft gif. Het schijnt tegen meeldauw te werken, maar het maakt vast en zeker ook ander bodemleven dood. Probeer het eerst zonder, en mocht je toch veel last krijgen dan ...

..... neem je die heermoes, die in je koude bak groeit, en maak daar gier of thee van, en spuit dat op je planten. Heermoes maakt niks dood, maar maakt je planten juist sterker, zodat ze zich beter tegen de schimmels kunnen verweren. Dat is beter dan zwavel spuiten.

Grappig he dat de oplossing vaak gewoon voorhanden is!

Wat betreft je bessen. Heb je zandgrond? Of klei? Ik heb nog niet heel veel ervaring met bessen, maar zwarte bes, rode bes en framboos doen het altijd wel goed. Het eerste jaar krijg je nog niet veel, dat komt pas op het tweejarig hout. Ook heb ik zelf twee jaar geleden tien blauwe bessen struiken gekocht. 

Maar dan is het wel handig als je licht zure zandgrond hebt, en in Volendam is er misschien meer kleigrond? Je kunt die biologisch blauwe bessen oa kopen bij Baldur






En de rest van jouw vragen komen volgende week!

Want Janny zit ook te wachten!

Vraag van Janny S. uit de reacties vorige week: mijn schoonzoon heeft zo'n verschrikkelijke last van rupsen in zijn kasje van groen doek. Hij moet zijn groenten al plukken voor ze rijp zijn. Hij woont in Australië. Wat is hier tegen te doen? Het liefst biologisch.








Tja ... Australië .... dat is ver weg. Wat hier geldt is daar misschien precies omgekeerd. Maar voor zover ik er ervaring mee heb ... één van de nadelen van een kas is dat vlinders makkelijk naar binnen vliegen, en er soms helemaal niet meer uit kunnen.

Dus leggen ze daar eitjes. Waar rupsen uit komen. En de natuurlijke vijanden van die rupsen, vooral vogels, die zul je weer minder zien in een kas.

Ik weet niet hoe groot de kas is, maar volgens mij zit er niks anders op dan goed inspecteren. De vlindereitjes kun je makkelijk zien zitten op de onderkant van de bladeren. Alles steeds goed doodknijpen. Ook de jonge rupsen doodknijpen, of steeds weghalen en ver van de kas weggooien. 

En zorg dat vlinders en motten niet naar binnen kunnen. Gaas ophangen voor de ingang?






Tot slot .. nog een paar plaatjes van de mooie antieke kas bij Land en Boschzigt!












Want heel toevallig waren er veel vragen over kassen dit keer!

Volgende week maandag gaan we verder met de vragen. En morgen moet er geklust worden, en weer even op de tuin kijken natuurlijk!


2 reacties:

Mijke zei

Jeetje wat leuk dat er zo veel vragen komen! Je hebt het er maar druk mee. Ik wou je even wijzen op het bestaan van het Moestuinforum (http://www.moestuinforum.nl/). Dat vind je zelf misschien wel leuk, en als je nou straks de vragenstroom niet meer aan kunt dan kun je je lezers daar naartoe sturen. Er zitten allerhandige ervaren mensen met verschillende achtergronden en verschillende tuinierfilosofieen die het hartstikke leuk vinden om net als jij vragen te beantwoorden. Misschien zou het zelfs een leuk idee zijn om daar een eigen topic te maken waarin mensen jou vragen kunnen stellen, want ik kan me goed voorstellen dat mensen specifiek van jou willen weten hoe je over zaken denkt. Zomaar een ideetje hoor! Misschien vind je het niks, dan gewoon lekker negeren :D
Groetjes! Mijke

Clarien zei

Ja ik ken het forum. Zal daar es naar kijken Mijke, naar dat idee van jou. Misschien is het iets om daar verder te gaan, als ik hier weer stop met de vragenrubriek! Thanks! :)