Quilten.

on dinsdag 3 november 2015




Ik hoefde helemaal niks te beslissen of te bedenken. De natuur had al een beslissing genomen. Op weg naar de tuin liep ik enkeldiep door het schitterend mooie afgevallen blad, en op de tuin zag ik dat er al een aarzelend beginnetje was gemaakt met het bedekken van de bedden ....





Er was schijnbaar van hogerhand besloten dat er blad op de bedden moest, en dit jaar es een keer géén groenbemester.

Nou mij best. Dus ..... vrachten bladeren gingen erop. Elk groentebed werd voorzien van dikke dikke lagen. En ál die kleuren en ál die prachtige patronen ... het was net een quilt, ontworpen door de natuur zelf in de meest spectaculaire kleuren! Veel perfecter dan een mens kan maken!





Nu elk bed voorzien is van een warme dikke quilt-sprei, krijg ik vaag visioenen van een quilt, in al die mooie herfsttinten, voor op ons eigen bed. Alsof je onder een warme deken van bladeren kruipt!

Misschien is dat een idee om een keer met een groepje te maken. Want een quilt helemaal alleen maken ... daar heb je moed voor nodig. Ik zou ook niet weten hoe het moet trouwens :D

Af en toe komt er een stukje van de quilt tot leven en springt voor mijn voeten weg.





Grappig, de kikkers zitten nog steeds in het aardbeienbed. Heel fijn ook, want met al die slakken afgelopen zomer zullen daar wel veel eitjes zitten. Als ik ze eruit verjaagd heb (per ongeluk) zet ik ze dus ook allebei weer terug. Hup, eitjes eten jullie!!






Nog niet alle bedden zijn bedekt. De bonen staan nog aan de staken. Want de planten zijn nog niet dood, en de peulen nog lang niet droog. Ik laat ze gewoon staan, en je ziet hoe de zaden in de peulen groeien, als de zon er door heen schijnt. Mooie kostbare bonen.

s Middags is er nog iets anders te doen. Als voorbereiding voor de cursus zaterdag wil ik een emmer kleigrond halen. In Eemnes. Want daar was vroeger de Zuiderzee, en daar is kleigrond. We stappen in de auto en rijden de polder in.







Als je ook es een emmer aarde wilt halen uit de natuur, zoek dan een molshoop op. Want de mol heeft die aarde gereinigd van alle beestjes (opgegeten) en je hebt mooie schone grond.






Dit kan je goed zien, het is echte, bijna pure klei. Die kleideeltjes zijn veel kleiner dan zandkorrels. Ze zijn zo minuscuul, en ook een beetje plat, het zijn eigenlijk een soort plaatjes. Daardoor kleven ze makkelijk aan elkaar, en hechten er ook makkelijk mineralen aan vast. Vandaar dat kleigrond zo vruchtbaar is. In ons grovere zand spoelt alles veel sneller weg.

Als je een worst maakt van klei blijft dat dus ook plakken.





Nou dat hoef je met zand niet te proberen. Dat valt uit elkaar. Als los zand. :D

Toen we terugliepen kwamen de paarden naar ons toe. Allemaal. Nou moe? Dat doen ze nooit. Maar oja, ik loop natuurlijk met die emmer!



 


.... en ZIJ denken natuurlijk dat daar haver ofzoiets in zit!! Sorry jongens! Of meiden.

Terug naar Bussum. Morgen weer een dag. Maar of het weer zo mooi wordt?




Ik hoop dat het nog even niet gaat waaien, tot er nog wat mest of aarde over de bedden is gestrooid, want anders waaien al die mooie quilts weg!



7 reacties:

cin zei

Prachtig toch die kleuren en vooral in combinatie met dat lekkere weer. Mijn tuin lijkt eerder een lappendeken van verschillende dekens. Een knalrrode deken onder de kardinaalsmuts en het krentenboompje bruine tinten bij de beukhagen, gele dekens onder de linde en ginko die netjes aansluiten bij het donkerbruine deken onder de notelaars en appelbomen. Het plaatje is helemaal compleet met enkele fazanten die in onze tuin komen schuilen voor de jagers.
Als je bladeren als mulch gebruikt loop je inderdaad het risico dat ze wegwaaien. Ik doe het ook hoor, maar dan tussen de frambozen en in de verhoogde bakken. De laatste maaibeurt van het gazon is voor mij het ideale dekentje voor de bedden. Een mooie mengeling van blad en gras, die niet wegmaait en gezien manlief hier de grasmaaier bediend ik er totaal geen moeite moet voor doen. Ik las onlangs dat natte bladeren zo kunnen gaan samen plakken dat ze verhinderen dat het water in de bodem dringt en wou daar toch eens op gaan letten. Ik ben er ook nog niet over uit of dat een goede of slechte zaak is, het bos lijkt er in ieder geval geen last van te hebben :-D

Martine zei

Dank voor je lesje over klei aarde..........ik wist daar niks van.
Van quilts weet ik veel meer en ook denk ik dat je kikkers heel gelukkig zullen overwinteren onder al dat blad.............

plantenfreak uit Veurne, digidokter zei

mooie foto's, de herfst kan een schilderij zijn op zich. Ik was al van plan om te vragen, hoe je de bladeren ter plaatse hield maar blijkbaar gebruik je mest of aarde. In ieder geval een leuk bericht. Houden zo,

groetjes,

Clarien zei

Het klopt dat het blad water tegenhoudt, maar dat werkt 2 kanten op, het verdampt ook amper. Van die hele dikke laag zal overigens wel eea wegwaaien :D

liz zei

ik ben ook de afgevallen bladeren op het dakterras in de potten aan het gooien, hopelijk heeft dat ook hier een goede uitwerking, misschien ook isolerend tegen de vorst straks

Helena zei

Wat zit ik weer te genieten van je post! Ik mis mijn tuin. Dat van die molshoop vind ik echt een top tip. Ik heb trouwens farmama terug gevonden op instagram. Erg leuk en inspirerend om weer bij haar te kijken.

Clarien zei

Hoera! Farmama gevonden! dankjewel Helena!