Donderdag, oogstdag 14.

on donderdag 13 augustus 2015




Gisteren bleven de dozen leeg, want ik was niet lekker. Ja dat heb je soms zo. En als je dan alléén bent als tuinder, nou, dan krijgen je klantjes de pakketten gewoon een dagje later.

Ach ... zo lang alles nog voor noppes is vinden ze het natuurlijk allang best ... maar dat is wel goed om aan te denken als je aan een tuinderij begint. Je kunt ziek worden als tuinder, en dan moet de boel niet stil komen te vallen. Zeker nu in deze drukke oogsttijd. Dan moet je echt een team goeie helpers hebben!

Kijk ... hieronder zie je één van mijn supertoffe helpers! TIJGER de halfwilde kat, die bij mij op de tuin inwoont. Hij is hier aan het loeren op de bieten. Nou ja ... op de muizen die aan de bieten vreten. Dus Tijger, bedankt weer joh!





Zo ik heb het hier maar even op de grond neergelegd, dan kun je zo'n beetje meekijken wat er te oogsten was vandaag. Op woensdag (in dit geval dus donderdag) hou ik altijd Grote Oogstdag. Zoveel mogelijk eraf, een deel voor de pakketten, en de rest verwerk ik thuis.

Op alle andere dagen oogst ik wat er toevallig zo uitkomt.

De venkelknollen die uit de gekochte plantjes zijn gegroeid, zijn veel beter gelukt dan degenen die ik zelf heb gezaaid. Nou ja eerlijk gezegd zijn die laatsten helemaal niet gelukt. Geen idee waarom. Maar dezen zien er gelukkig goed uit.





En kijk hierboven zie je het verschil tussen zelf gezaaide koolrabi's, die hele dikke voetballen links, en koolrabi van gekocht plantgoed, die hele mooie nette bolletjes rechts, met veel minder blad en dunne steeltjes.

Die mooie die gaan uiteraard in de pakketten. En die dikke voetballen neem ik zelf mee naar huis. Dat kan ik geen mens aandoen om daarmee te worstelen.

De prei was ooit door de konijnen afgeknaagd maar heeft zich weer mooi hersteld. Geen spoor van de preimot, die van die tunneltjes maakt in een prei. Grappig. Vorig jaar zat alles onder de preimot. Er is nu zeker een natuurlijke vijand opgedoken? Of zou dat door de konijnen komen? Hahaha dat zou toch leuk zijn!





Nou, hoe dan ook, ik ben blij met de prei!!

Vruchtgewassen zijn er ook. Vooral courgettes. Er zijn 3 of 4 tomaten rijp in de kas hier, dus te weinig voor de pakketten, en er is één aubergine. Wat groeien die dingen traag zeg!!




Er gaat ook bieslook in de doos, en een bos rucola. Die heb ik amper 4 weken geleden gezaaid, en is nu prachtig mooi gegroeid. Zie je, het heeft echt zin om nu nog te zaaien!!





Ja en om het een beetje fraai te houden met deze warmte pruts ik wat met nat krantenpapier en een plastic zakje. Ach ... de bedoeling is goed! :D

Zoveel voedsel weer, van dit landje .... en ook ... een grote kruiwagen vol groente afval voor de compost. Eigenlijk jammer ... want al dat 'afval' is gewoon eetbaar. Maar ja dat zijn we niet gewend, om soepjes en sausjes te maken van het blad en van de resten, en om bijvoorbeeld de worteltjes van de preien te wassen, te drogen en te bewaren als geneeskrachtig winterkruidje.

Ach ... er kan zoveel met die bak afval. Maar nee hoor ... HUP daar gaat het .... op de compost! Want ik heb daar allemaal ook geen tijd voor.





Ruud komt even langs met een kennis, om de tuin te laten zien. De kennis heeft ook een tuin met een moestuinhoek van een paar vierkante meter. Maar hij vertelt er enthousiast over, over de pompoenen en de courgettes en een paar dikke knolselders die hij er uit heeft gehaald.

Leuk, een moestuinman!





Ondertussen is de tuin wel gortdroog geworden. Kijk, die snijbiet had eigenlijk vandaag in de dozen gemoeten .... maar dit kan je iemand toch niet meegeven?





En de paarse basil ... die is de dupe van onze gemakzucht. Want omdat WIJ nou zo nodig basilicum willen met grote bladeren, is er grootbladige basil gekweekt. En die grote bladeren .... zijn  helemaal niet meer geschikt voor de felle zon.

Basil hoort klein blad te hebben, dan kan hij prima tegen de hitte. Maar ja ik heb hier dus ook de grootbladige gezaaid, want die is zo lekker handig.  Sorry plantjes .....




Nou nog even aardappels opgraven voor eigen gebruik vanavond, en dan snel uit die hete tuin. Oh wat hoop ik dat er een bui komt vanavond!!






Maar thuis is het ook heet. Want er staan een paar pannen met water te koken, en de oven is aan. Want ik ga de voetballen ook maar wecken. Dat lijkt me super, om koolrabi te eten hartje winter. Dan is hij nergens te krijgen!

Alles wat er teveel is voor direct gebruik ga ik vanaf nu wecken. Niet alles lukt hoor! Een deel van de bieten is al gaan gisten! Dat komt omdat ik verschillende manieren probeer, en soms gaat dat fout. Die gistende bieten, en hoe dat dan kwam, daar kom ik op terug.

Goed, de koolrabi schillen, dat is al een heel gevecht. Ik doe het maar net zo als met ananas. Dus eerst met schil en al in plakken snijden, en dan die plakken schillen. Dan zie je ook precies hoe dik je moet schillen, want de knol heeft onderaan een dikkere verhoutte schil dan bovenaan.





Dan de plakken doormidden en in reepjes. Die gaan in kokend water, een minuut of vijf, een soort blancheren maar iets langer. En dan in brandschone potten, met een theelepel zout en kokend water erbij, vullen tot 2 cm onder de rand.

Dan mag dan weer in de oven. De oven gaat eerst op 180 graden, als alles flink aan de kook is terug naar 130, en na drie kwartier op 0, maar nog wel een half uur in de hete oven laten staan.

En dan, uit de oven, ziet het er zo uit. Nu dus, om 21.06. Ja je bent er wel even zoet mee maar dat wecken is toch een heel vak weer om te leren, als je tenminste voor 'zo gezond mogelijk' gaat, en niet alles tot snot wil koken.




Nu laten afkoelen en dan die klemmen eraf. En de boel hier thuis moet ook nog water. Pffff .... wat een baan.






2 reacties:

Unknown zei

Koolrabi wordt hier rauw gegeten , ze raspen het en doen het in de salade met bv geraspte wortel of eten het zo als wij appel eten .

leonie zei

Je bent er maar druk mee! Petje af voor al je energie en inzet!