Zag je ze ook vanmorgen? Die grote uittocht van de gevleugelde mieren? Altijd zo rond de derde week van juli worden al die mannetjes, die met de vleugels, het nest uit gebonjourd. Ze mogen opvliegen. Letterlijk! Ze vliegen dan nogal stumperig de lucht in ... ze gebruiken die vleugels voor het eerst en dat is te zien ook.
.... maar het is ook meteen voor het laatst. In de lucht mogen ze de koningin bevruchten, als ze die kunnen vinden tenminste, de meesten vinden haar helemaal niet. En dan daarna worden ze gewoonlijk opgegeten door een vogel. Of ze landen op de grond en lopen wat stuntelig rond tot ze worden opgegeten door een ander dier. Ja het leven van een mannetjesmier is kort en stumperig.
Maar goed, ze zijn weer uitgevlogen en de nesten zijn een stuk leger. Nu zul je minder last hebben van mierenkolonies in je keuken. Het is allemaal niet meer zo georganiseerd nu, nu die werksters geen doel meer hebben.
Ik ging maar es beginnen vandaag met wat opruimen. De knoflook uitzoeken. Van die plant hoef je niks weg te gooien. De bol bewaar je om te drogen, dan is het wel zo'n driekwart jaar houdbaar, de laatste maanden daarvan in de koelkast.
En de bloemen en de groene stelen kun je nu gebruiken als verse knoflook. En het stro ... dat lusten de konijntjes heel graag. En anders is het goeie aanvulling voor je compost.
Iets anders om te bewaren is de geur van de lavendel. Je kunt die makkelijk bewaren door de lavendel in olie te zetten. De geur wordt opgenomen door de olie, en je hebt een lekkere olie voor een huidsmeerseltje of als basis voor een zalfje. De olie werkt ook anti-mug.
Muggen houden juist helemaal niet van lavendel.
Schenk het potje met lavendel bloemen (en steeltjes) vol met een goede kwaliteit olie, de bloemen moeten onder staan, en zet het in de zon. Je kunt het later es zeven, en nog een keer verse lavendel toevoegen. Dan wordt het nog sterker. Deze olie is overigens alleen voor cosmetisch gebruik, niet voor in de keuken!
Ik maak maar een klein potje, want veel gebruiken we er niet van. Wel hou ik een hele bos lavendel apart, die wordt gedroogd, om later te gebruiken bij het maken van wasmiddel.
Op de tuin vanmiddag was er een verrassing!! Toen ik een bos bieten ging rooien vond ik daar tussen die rijen bieten een rij vergeten ....
............ sjalotten!! Die waren daar geplant, maar ik was ze straal vergeten. Dat komt omdat die stengels allemaal plat waren gaan liggen, en de bieten waren er zo'n beetje overheen gegroeid ... en je zag ze niet meer.
Sjalotten zijn een soort uien, maar wat milder van smaak. Ze groeien ook anders. De ui groeit in z'n eentje .. en de sjalot groeit in een groepje. Je stopt één klein sjalotje in de grond en je haalt er een hele groep uit, een beetje zoals de tenen van de knoflook dus.
Nou, wat een leuke vondst, een hele kist met sjalotten. Een aantal waren doorgeschoten, dus er waren ook nog bloemen, die mooi mee naar huis gaan voor in een vaasje.
Ja, en dan de rogge! Officieel wordt de rogge gemaaid op of rond Sint Jacob, op 25 juli. Maar bij mij begon hij zó om te vallen, die aren die werden al zwaar, dat ik ze vandaag maar heb geoogst. Een zeis heb ik nog niet dus ik het het gewoon afgeknipt met de schaar. Zoals het helemaal niet moet natuurlijk.
Ik vind dat zo ontzettend leuk dat met dat graan. Jammer dat er maar zo'n klein beetje is want het liefst zou ik van die schoven willen maken, met een bosje rogge eromheen als touw, en dan mooi op het landje hier neerzetten in rijen.
Een heel veld vol met graanschoven! Leuk!! Maar er is maar een klein beetje ...
Met het stro van rogge kun je heel veel doen. Je kunt er bijvoorbeeld bijenkorven van vlechten. Het is heel sterk spul, en van dichtbij lijkt het wel wat op bamboe. Ook met van die ringen.
Nou ik ben er wel blij mee hoor. Mijn eerste graanoogst ooit. Een perfect momentje voor een selfie, een rogge-selfie dus! Waarschijnlijk de eerste rogge selfie ooit. Want een boer zie ik dat niet doen met zijn rogge.
Kijk een nieuw kapsel ook nog!! :D:D
En daar gaan we weer met de dag-oogst.
De rogge blijft op de tuin, samen met de kist sjalotten, om lekker in de wind en de zon te drogen. En ook al zet je het een beetje wijd neer .. het blijft een magere hans hoor!
Nou ik ben er wel blij mee hoor. Mijn eerste graanoogst ooit. Een perfect momentje voor een selfie, een rogge-selfie dus! Waarschijnlijk de eerste rogge selfie ooit. Want een boer zie ik dat niet doen met zijn rogge.
Kijk een nieuw kapsel ook nog!! :D:D
En daar gaan we weer met de dag-oogst.
De rogge blijft op de tuin, samen met de kist sjalotten, om lekker in de wind en de zon te drogen. En ook al zet je het een beetje wijd neer .. het blijft een magere hans hoor!
7 reacties:
Nooit geweten van de mannetjes mieren dus leuk om te lezen en de sjalotten dat is een alleen maar een leuk en lekker kadotjes toch.
Ja wij hadden gisteren een heleboel vliegende mieren, maar ik wist niet dat alleen mannetjes waren. Weer wat geleerd :).
Mooi die rogge, super leuk!
wij hadden een vliegende mieren nest in de compostbak, alles in de bak zakte snel naar onderen, na een beetje graven vonden we het nest
Mieren zijn super goeie opruimers, ze ruimen heel veel andere insecten op, en ook andere troep. Overigens .. .die vliegende mieren zijn dus de mannetjes en ook de koninginnen.
Wat een bedrijvigheid weer bij jou op de tuin Clarien! Leuk idee om lavendelolie te maken. Dat ga ik beslist uitproberen.
Maak jij brood van je rogge?Of is het alleen om de stengels te doen?
Nee het is mij om het graan te doen! Hoewel het stro ook heel handig is. Ik weet nog niet zeker wat ik ervan ga maken ik denk gewoon muesli want dat eten we meer dan brood.
Een reactie posten