..... en kruidensuiker!

on dinsdag 21 juli 2015
Suiker en zout, allebei niet zo gezond voor ons maar wel super lekker. Daarom leek het me wel een leuk idee om die allebei wat gezonder te maken. Met kruiden dus.

Ja .... je kunt natuurlijk mineraal zout kopen, bijvoorbeeld Keltisch zout, of zout uit de Himalayabergen, dat schijnt gezonder te zijn, maarre .... ik weet niet. Het is vooral duurder. En het is niet duurzaam, want het moet weer van de ene plaats naar de andere vervoerd worden.

Maar zo'n lekkere kruidenzout (van gisteren), dus gewoon zout met kruiden uit je eigen tuin, of kruidensuiker, suiker met verse kruiden, dat is niet alleen gezonder dan alleen maar dat geraffineerde spul, maar het is ook nog duurzaam. En het kost je haast niks.

Vandaag dus experimenteren met suiker. Het is echt een experiment, dus als je me nadoet, reken er dan niet zeker op dat het allemaal lukt. Kruidensuiker .... zou het geen dikke harde klont worden?

We gaan het proberen! Ik heb vandaag uit de tuin geplukt, een paar handenvol muntblad, een bosje citroenverbena, en dat heb ik gemixed met gewone biologische kristalsuiker en twee eetlepels kaneel.

Ongeveer in een verhouding van 1 deel verse kruiden op 5 delen suiker.Ook dit weer laten drogen. Niet in de oven dit keer maar buiten in de warme zon. Ik had wel een hele installatie gemaakt zodat de mieren er niet bij konden. En af en toe doorroeren die suiker, anders wordt het hard.

Ik denk dat ik deze potten ook af en toe moet roeren. Suiker klontert zo snel. Misschien kun je het beter mixen met gedroogde kruiden maar ik wilde het es proberen met verse kruiden.

Ik laat weten hoe het gaat hoor, met die suiker en met dat zout. De kruidensuiker is in elk geval heeel lekker, ik heb er vanavond een kan limonade mee gemaakt. Drie eetlepels kruidensuiker op 1 liter water, met een uitgeperste citroen, en ijsblokjes. SUPERlekker!!

Ook zijn vandaag de bonen gedopt.

Er lag nog een bult capucijners, met die paarse peulen, en een berg tuinbonen, en wat sugar snaps, om te doppen. Alles was kurkdroog en je kon de doppen dus zo openbreken.

Alleen ..... de tuinbonen waren gaan schimmelen.

Nou niet allemaal gelukkig maar wel veel. Daar heb ik over na zitten denken .... en het komt waarschijnlijk omdat die peulen zo dik zijn. Dat duurt heel lang voordat die gedroogd zijn, en dan zijn de boontjes erin dus al beschimmeld. Dus ... volgend jaar de bonen gewoon vers doppen, en dan zonder de doppen drogen.

Nu hoop ik maar dat de felle zon en de wind de bonen zo goed drogen, dat de schimmels verdwijnen. Want de hete zomerzon heeft een zuiverende werking, die kan zo sterk zijn dat schimmels er van doodgaan.
Op de tuin ... niet zo veel gedaan. Ja die kruiden geplukt, voor de kruidensuiker, en gewoon een beetje gelummeld, wat potten verplaatst ....

...... en verder eigenlijk vooral wat rondgekeken. Het licht was zo mooi fel vandaag, dan zie je alles heel scherp. Zo'n gewoon blad van de rode kool, met wat regendruppels, dat ziet er ineens schitterend uit ....

Oja, en ook nog even scrambles eggs gemaakt!


Sorry mama vlinder ..... maar ze zijn foetsie! En dat scheelt weer zo'n 100 hongerige mondjes op mijn kolen! :D:D3 reacties:

Anoniem zei

Kruidensuiker, hoe kom je erop! Dat ga ik ook proberen. Maar waar zou je het verder voor kunnen gebruiken?

Boerin Zinin

Clarien zei

Ik gebruik het in plaats van gewone suiker dus ook om mee te bakken enzo.

hobbyloes zei

Leuk idee kruidensuiker, ook het kruidenzout, ik gebruik altijd Herbamare, omdat mijn lief zoutarm eet, strooi ik (zeer met mate) met kruidenzout. Wel gebruik ik veel kruiden bij het koken. Hopelijk pakt het goed uit met de suiker.