Kruidenzout ...

on maandag 20 juli 2015




Vandaag had ik de taken maar es omgedraaid. Wij hadden vanochtend zon, dus ben ik eerst in de tuin gaan werken. Een uurtje of drie, dacht ik, maar er is altijd meer werk dan je denkt.

De vrolijke rode bloemetjes van de pronkboon lonken naar de aardhommeltjes ... ik had ze een tijdje niet gezien ... maar ze zijn er dus nog gewoon. Ook de bijen uit de kasten zijn druk bij de bonen. Overal op de tuin beginnen de bonen te bloeien.





Ja ... dat is het gevolg als je met dubbele teelten werkt, zoals ik hier op de tuin doe. Dus op elk bed komen twee teelten, een vroege en een late. En op de bedden van de bladgewassen soms wel drie teelten, zoals bij de sla, omdat die zo snel klaar is.

En dan heb je dus ook altijd wel wat aan het bloeien, er is altijd wat te halen voor de bijen en insecten. Maar ... dat geldt ook voor de schadelijke insecten, voor hun is het ook altijd feest op Moeskers Moestuin. Wel drie seizoenen lang is hier jong groen te vinden, wat die slakjes en rupsjes zo lekker vinden.

Kijk, daar komt Snotty Slak ook net weer langskruipen. Hij kruipt gewoon over dat scherpe zand!! Ik ben bang dat het niet zo goed werkt, dat zand.




Je kunt wel wat aan preventie doen. Ik ga vandaag de kolen inspecteren. Hier achter staan nogal wat kolen .. en het is handig om af en toe es de onderkant van de bladeren te bekijken.

Van de week zag ik hier veel vlinders, die leggen hun eitjes op die onderkant.






Je ziet overal hele kleine mini rupsjes ..... ken je het boek Rupsje Nooitgenoeg? Nou dan weet je dat je die schattige kleintjes maar beter weg kan vegen want in no time zijn dat dikke vette veelvraten geworden!

Ook alle eitjes die je kan vinden .... wegvegen!

De sjalotjes lagen mooi op een tafel te drogen ... was de bedoeling .... maar ze waren kletsnat van de regen. Dus toch maar opgehangen.




En ik twijfel ook of ik de rest van de uien zal oogsten. De stelen zijn al geknakt. Maar het is nog mooi frisgroen. En ik heb geen plek. Dus dan toch maar wachten op wat droge dagen, dan kun je ze gewoon buiten op een tafel drogen. Dat ophangen is zo'n gedoe steeds.

Net als vorige week krijgen de vruchtgewassen weer wat compost. Hieronder kun je zien wat het effect is van de compost. Hier was ooit ... lang geleden .... een soort van zandbak met daaronder een steenlaag. En dat kon ik niet weghalen. Ik heb het toen wat omgespit met wat mest, en toen die bakstenen rand gemaakt, en gevuld met compost. Misschien twintig centimeter hoog is die bak, maar de pompoenen spuiten alle kanten op. Die doen het geweldig op dat laagje compost.






Als je een vrucht in wording ziet, die al wat dikker is, dan kun je de rank daar iets voorbij afsnijden. Dan gaat alle energie naar de vrucht.

Nou, wat was er nog meer te doen op de tuin? Ja er is weer gezaaid. Op het veldje waar de rogge vanaf kwam. Dat is dus ook de tweede teelt. Ik heb er compost bijgedaan, en er bladgewassen gezaaid, zoals raapstelen en rucola en snijbiet.






Ja zo kun je van een middelgrote tuin enorme hoeveelheden voedsel halen, als je intensief teelt. En als je het tussendoor maar wel steeds blijft aanvullen. Maar dan  moet je er wel full time mee aan het werk.

Mocht je daar tijd voor hebben, en een tuintje hebben bij je huis, is het echt waard om daar es over na te denken. Toch leuk om al je maaltijden van je eigen lapje grond te halen? Kijk dit ging er bijvoorbeeld in de lunch vandaag, op de olie voor het bakken, en het zout na .... alles uit de tuin.




Over zout gesproken ....

..... het is tijd om kruidenzout te maken! De hoogste tijd zelfs, want ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij zijn een aantal kruiden al aan het bloeien. En kruiden zijn het lekkerst vlak vóór de bloei. Loop gewoon een rondje, kijk wat je aan kruiden hebt staan, welke je lekker vindt.

Bij mij in de kas staan dikke bossen selderij, verstopt achter de tomaten. Verder staat in een hoekje nog citroengras. Erg leuk hoor, citroengras, maar ik doe er niks mee. Dat gaat dus ook mee.







Dit wordt het vandaag. Van links naar rechts .... maggi, selderij, basilicum, oregano, wijnruit, rozemarijn, citroenverbena, salie, tijm en citroengras. Tienkruidenzout!

De houtige kruiden rits ik eerst van de steeltjes af, en de groene kruiden gaan in hun geheel in de mixer. In totaal zo'n 100 gram kruiden, en er gaat dan 300 gram zout bij. Dus de kruiden vormen ongeveer een kwart van het geheel.





Als het fijngemalen is kun je het in een pot in de koelkast bewaren. Door al dat zout blijft het wel goed. Maar ik wil het nog wat droger hebben en spreid het op een schoon vel bakpapier uit, en het gaat een paar uurtjes in de lauwe oven met de blower aan. Maar dat hoeft dus niet per se.

Als de zon had geschenen had dat ook buiten gekund.






Ja dan heb je zout van een veel hogere kwaliteit dan het gewone keukenzout uit de winkel. En lekkerder ook. Het lijkt een beetje op dat bouillonpoeder van een tijdje geleden, maar daar zaten ook nog groenten in, en minder zout. Dit kruidenzout is echt bedoeld als zoutvervanger.

Niet moeilijk dus. Proberen!




De bos selderij die over is gaat in stukjes gehakt in de vriezer.







Goed voor een paar pannen lekkere soep!

En toen ... kwam de catalogus van Lehman's ..... YES! Dus ik ga nu lekker bladeren en heel hebberig worden!!






Veel apparaten op handkracht .... en dan heet het ook nog 'Dutch Maid' ... wat denken die Amerikanen wel hoe wij hier leven? :D:D

Ik laat later nog wel meer zien hoor! ;)



2 reacties:

cin zei

Je komt hier altijd wel weer een leuk idee tegen ! Morgen experimenteer ik zeker met salie bonenkruid, anijshyssop , en nog een paar mooie kruiden die ik eigenlijk zelden gebruik, maar ik denk wel dat ik het met kleinere porties uitprobeer, tot ik een lekkere combinatie vind. Bedankt voor de inspiratie !

Unknown zei

De groene koolraap of koolrabi net hoe je noemt word hier in Roemenië rauw gegeten in plakjes als een appel of door salade of in de soep. Als salade raspen ze het in combinatie met wortel en een beetje zout wat azijn en olie erbij .