Friday on the farm.

on vrijdag 30 september 2016De 'kantine' is even verplaatst. De heren bouwvakkers drinken nu koffie in onze toekomstige woonkamer, omdat het oude keukentje in de paardenstal óók vol blijkt te zitten met houtworm. Dus dat oude keukentje is nu helemaal gestript.

Alle dakplaten eruit, alle balken weg ....

...... kijk maar es mee hoe dat eruit ziet, zo'n stuk hout met houtworm. Allemaal gaatjes, en als je met dat hout ergens op klopt, valt er houtpoeder uit. Het hout wordt gewoon van binnenuit verpulverd.Tja dat zijn van die extra kostenposten .... daar wordt je niet blij van ..........  :-(

Helena vroeg laatst iets over onze kosten. Hoe we dat hebben geregeld met de aannemer. Dat is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van een verbouwing. Wat is je budget? Wat doe je met 'meerwerk'? Neemt je aannemer werk aan of wordt het achteraf berekend?

Ik zal dat volgende week uitleggen hoe wij dat met ons bouwbedrijf hebben afgesproken. Niet de bedragen, wel hoe de procedure gaat. Want het is bij ons absoluut geen standaard klus en is het heel belangrijk om van te voren die dingen af te spreken!

Maar goed. Het oude keukentje ... helemaal gestript dus ..... en de jongens kwamen iets tegen, achter een kastje. Een oud bord. En daar haalt Jan dan een geintje mee uit. Dit bord vonden ze:
En dat hangen ze dan buiten op. Hahaha en daar hangt het nu. Niemand die weet wat die 'Broederband' is. Waarschijnlijk een oude fanfareband ofzo uit de jaren 60? En hoe lang dat bord daar al ligt? Geen idee. Maar het hangt nu ineens aan onze buitenmuur, en het geld voor de 'Broederband' stroomt binnen!! :D:D

Ook heel attent, het keukentje is meteen weer opgebouwd met wat oude kastjes en een soort van aanrecht. Want de heren willen ons niet in ons huis in de weg zitten. Dus kijk, de kantine is weer in functie! Compleet met kraan en gootsteen (die zwarte emmer).

Het werk gaat nu niet meer met van die grote stappen. Hoe verder een verbouwing vordert, hoe langzamer het voor je gevoel gaat, omdat het nu steeds van die kleine afwerk-dingetjes zijn. Een stoepje afwerken, een trapleuning maken.

De leuning en de traphekjes van onze trap bijvoorbeeld, dat was nog wel een klus. Alles is van mooi eikenhout gemaakt, en vervolgens is er de schaaf langs gehaald om het een 'oude' look te geven. Ook voelt dat veel prettiger, als je hand langs hout glijdt wat mooi is afgerond.Ook was er nog een ander detail. Ons huis is hartstikke scheef. Nou hadden de mannen (of de Jannen want ze heten allebei Jan) op de zaak een boei gemaakt. Dat is het hout wat langs de trap komt. Maar omdat het dak scheef loopt liep de onderkant van die plank ook scheef. Ja dat kan niet, dus ter plekke wordt een scheve strook afgezaagd, waardoor alles weer precies past.

Ik sta er met mijn neus bovenop. Wat een mooi vak, werken met hout.

Het traphek boven op de overloop is nu kindveilig. Helemaal klaar voor de toekomst!!

En zelf ben ik buiten bezig. Er gaat een laag compost op de moestuin. Die compost hebben we braaf bewaard vanaf het moment dat we de sleutel van de boerderij kregen, in mei. Al het gemaaide gras en al het snoeiafval is op de hoop gegaan. Nu is er genoeg compost voor de kleine moestuin.

Maar .... de pompoenen voelen zich helemaal niet happy in de kleine moestuin. Veel te weinig ruimte. Ze vinden de paardenbak véél leuker, daar kunnen ze lekker galopperen. Het mooie van die paardenbak is dat ze er ook volop zon hebben en dus enorme vruchten maken.

Vooral de neck-pumpkin doet het goed hier.

Maar het werk in de tuin loopt hier ook op z'n eind. En terwijl er zo druk gebouwd wordt, krijg ik een ideetje. Straks na de verhuizing kan ik misschien wel helpen, bij het verbouwen. Gewoon dom werk doen zeg maar.

Dat scheelt ons uren die we moeten betalen, en je leert ook nog es wat. Na het weekend maar eens vragen, of dat mag. Als een soort van stagiaire.

Nu loop ik nog even een rondje over het terrein en vind de oude trap terug, van de paardenstal. Ze hebben hem aan de hooizolder vastgemaakt. Nu kun je daar heel makkelijk omhoog klimmen.


Hooi ligt hier niet. Dat staat beneden. Nu is dit wel een mooie ..... meditatie ruimte.

Hangmatje ophangen? :D3 reacties:

Es zei

Yogamatje neerleggen ;)
X Es

F Kamstra zei

Hoofdstad bankje er in.👍🏼

Helena zei

Wat een vakwerk is het toch om zo'n oud boerderijtje op te knappen
Ene, volgensmij is het een ideale droogzolder voor uien, knoflook, houtachtige kruiden en daar kun je dan even lekker tussen gaan zitten. Lijkt me heerlijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...