Quiet 500 (deel 2).

on woensdag 13 juli 2016

Een paar weken geleden lag hij op de keukentafel bij Marjan  ...... de Quiet 500

Een tijdschrift, nou es een keer niet over de rijkste, maar over de armste Nederlanders. Over die méér dan 10% van de Nederlandse gezinnen, die onder de armoedegrens leven. En die vaak onzichtbaar zijn. Want armoede daar loop je niet mee te koop.

Het initiatief komt uit Tilburg. Daar is een groepje mensen zich gaan inzetten voor de armsten. Hun blad 'Quiet 500' was één van hun acties. Via dat blad kwam er financiële steun, en bedrijfskundig advies, van twee Zeer Vermogende Nederlanders met een Groot Hart. Duss ... er was nu startkapitaal, er werd een plek gevonden, en toen ... aan de slag!

Maar hoe doe je dat? Hoe bestrijd je .... armoede?

Of misschien moet je zeggen .... hoe vind je die groep?? Hoe bereik je de groep mensen die onder de armoedegrens leven. En hoe zorg je ervoor dat datgene wat je ze aanbiedt, nou ook juist net datgene is wat zij nodig hebben?

Want er zijn vele initiatieven van lieve mensen die heel graag anderen willen helpen ... maar het gaat soms ook mis. Omdat de verkeerde dingen worden aangeboden. Of ... dat het niet bij de bedoelde, kwetsbare doelgroep terecht komt.Goed. Wij waren benieuwd hoe ze dat daar in Tilburg doen, en we gingen kijken. Vandaag.

Met de trein de grote rivieren over .... en kijk nou hoe toepasselijk ... die twee helpende handjes op Marjan haar tas! Een kanjer is het hoor, die zus van mij!! Altijd voor anderen in touw!


Wij kwamen aan in de Boomstraat. Daar was het kantoor.

Nou ja kantoor .... een gezellige boel was het daar! In het pand werden we meteen opgenomen in de warme gezellige sfeer, en konden meteen aanschuiven aan een uitgebreide lunch, helemaal ter ere van ons!
Annemieke, Esther, Yvette, Ralph, Adriaan, Jean-Pierre ... en vele vele anderen zetten zich hier met hart en ziel in voor de armste medemensen in Tilburg. Ik zal proberen uit te leggen hoe, maar dat lukt misschien niet allemaal in één blog.

Wel is het zo, dat wat hier gebeurd, aan de Boomstraat in Tilburg, eigenlijk zo enorm simpel, efficient, eerlijk, duidelijk, maar vooral ook heel hartverwarmend is ..... dat ik echt tot in mijn tenen hoop dat dit wat hier wordt gerealiseerd de komende jaren in vele vele steden kan worden uitgerold!
Goed. Dan nu .... hoe het werkt.

In Tilburg leven zo'n 5000 mensen onder de armoedegrens. Quiet is begonnen bij de meest voor de hand liggende ingang .... de voedselbank. De mensen die daar komen, die mogen lid worden van de Quiet Community. En dat betekent ... halen, brengen, en delen.Halen ...  je krijgt een pasje waarmee je gratis spullen en diensten kunt krijgen van de Quiet Marktplaats. En waarmee je ééns per maand een aanbod krijgt voor een product of dienst dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Een jong gezin zal misschien een keer kaartjes voor de Efteling krijgen aangeboden. Of, een ijsje met patat. Of allemaal een keer naar een echte kapper!

Geven ..... omdat je ook spullen plaatst op diezelfde gratis marktplaats. Jouw overtollige spullen, maar ook jouw diensten kunnen voor een ander heel waardevol zijn.

Delen .... omdat van je verwacht wordt dat je je specifieke talenten inzet. Grappig ... mensen weten vaak zelf niet eens wat ze allemaal kunnen. Zo was er een jonge vrouw, die al jarenlang zware depressies had en nergens aan toe kwam. Maar ... ze werd gestimuleerd om te gaan sporten. En ze ging verder, werd sportcoach, en helpt nu weer anderen, als sportcoach. Gratis.
Verder ... er wordt de hele dag gebeld, door vrijwilligers en members, met Tilburgse bedrijven en winkeliers, om te vragen naar ... overschotten (denk aan voedsel en kleding) naar giften en diensten (zoals kappers, tandartsen, restaurantjes, dierentuin, speeltuin) en vele vele andere sponsors.

Ook komen er spontaan mensen langs die spullen, diensten en geld aanbieden. Of helpen met taal of muziek of andere bijles. Dat zijn de supporters.

Ander mooi voorbeeld ... de directeur van het Tilburgs Theather heeft bij elke voorstelling een paar plaatsen gereserveerd voor Quiet. Maar hij vraagt er wat voor terug. Hij wil graag dat de bezoekers van Quiet   ...... recensies geven over de voorstelling. Hij blij, de gezinnen blij!

Pffffff ik ben nog lang en lang niet klaar met dit verhaal. Ik heb nog niks verteld over het leuke pand, de knusse inloopruimte waar het storm loopt op sommige dagen, de kookgroepjes en de gratis taarten, en de sociale steun die mensen hier ook vinden. Vriendschappen die ontstaan. En veel meer mooie neveneffecten.

Maar het komt wel allemaal hier op het blog! Want ik heb het gevoel dat Marjan en ik op bezoek zijn geweest ..... bij een club mensen .... die iets verschrikkelijk moois aan het bouwen zijn!! Wat ook echt werkt! Wat er echt voor zorgt dat de schrijnendheid van de armoede verzacht wordt, en wat ook zorgt dat de armoede uiteindelijk zal afnemen!

Niet alleen door dingen te geven, maar juist ook door dingen te vragen, zet je mensen in hun kracht, en hebben ze meer kans uit de armoede te ontsnappen!

Halen, brengen, delen. Wie weet ... straks ook in de rest van Nederland?
(wordt vervolgd)

6 reacties:

Marie zei

Ja mooi hè! Ik heb het blad gekocht ( online) en stond versteld van alle verhalen.
Mooie initiatieven, mensen te laten inzien dat ze talenten hebben en zo hun eigenwaarde vergroten. Annemiek van Deursen doet dat ook in Landgraaf. Petje af!

Marie zei

Ja mooi hè! Ik heb het blad gekocht ( online) en stond versteld van alle verhalen.
Mooie initiatieven, mensen te laten inzien dat ze talenten hebben en zo hun eigenwaarde vergroten. Annemiek van Deursen doet dat ook in Landgraaf. Petje af!

zeeuws knoopje zei

Ja, ik dacht ook direct aan Annemiek, ken je haar blog ook? Hij heet Mijmeringen....

Es zei

ook ik heb het blad na je eerste blog erover online gekocht het ligt nu in ons wielercafé op de leestafel en begint al aardig onderwerp van gesprek te worden. Dus nogmaals dank!
X Es

Clarien Cornelisse zei

Wat leuk dat jullie de Quiet hebben gekocht! Er komt een nieuwe uit ... in oktober dacht ik. Met daarbij uitnodiging naar andere steden om ook mee te doen. Maar daar kom ik zeker op terug.

Ja en ik weet dat Annemiek ook op die lijn van armoedebestrijding zit. Ik zal in de volgende post over Quiet naar haar linken!

Henriette goossen s zei

Wat een mooi initiatief en dan zijn er nog altijd mensen die durven te zeggen ,, er is geen armoede in Nederland'' Leuk om je verslag te lezen en nu duimen en hopen dat er veel gemeenten mogen volgen om iets voor een ander te doen .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...