Plantgoed en te kleine schoenen.

on zaterdag 9 juli 2016
Als je vrij láát in het seizoen nog wat wilt moestuinieren, dan is plantgoed heel handig. Die kleine groenteplantjes zijn tegenwoordig in alle tuincentra en ook in sommige supermarkten te koop.

Je hebt dan een snelle start. Maak de kluitjes goed nat, stop de plantjes in goed bemeste grond en ...... groeien maar! Je kunt dan in juni en juli nog een heel leuk moestuintje aanleggen.

Maarrrr ... let wel goed op wat je koopt! Zo stond ik vandaag wat plantgoed uit te zoeken, voor onze héle late moestuin in Punthorst, en daar was een mevrouw bietjesplantjes in een doos aan het stoppen. Ze nam de allergrootste plantjes die er waren, ik denk in de veronderstelling, hoe groter het plantje, hoe sneller heb ik bieten!Maar dan kom je bedrogen uit!

Want voor wortelgewassen en bladgewassen geldt juist ... koop ze zo jong mogelijk! Hoe jonger het plantje, hoe groter de kans dat hij zich lekker gaat nestelen in jouw bodem en dan langzaam op gang komt, en een mooie biet of wortel of kool oplevert.

Als de plant al groot gegroeid is in dat potje ... dan heeft hij stress! Hij moet helemaal niet lang in een potje staan, in zo´n warme winkel, met de wortels klem in dat kleine kluitje. Net alsof je met je tenen in te kleine schoenen zit. Wel es meegemaakt? ENORME stress krijg je daarvan, van te kleine schoenen!

Moet je die witte kooltjes hieronder eens kijken, wat een kleine bakjes en wat al een grote planten!!


Als je dat in je tuin plant, dan heeft hij zóveel stress gehad, dan gaat hij meteen doorschieten. Een plant in nood gaat niet mooi langzaam groeien en blad en kool en wortelknollen maken, welnee, die gaat meteen in het zaad schieten. ALARM!! Voortplanten, NU!!

Dus krijg je een biet met een lange stengel en mooie bloemen. Of een kool met prachtige gele bloemschermen. Het is niet erg hoor, het is zelfs heel goed voor de bijen en andere dieren als je planten in bloei gaan schieten met mooie bloemen. Ook die zaden zijn prima eten voor veel diertjes.

Maar ..... als groente eten kun je ze dus niet meer. Je kunt er wél zaad van oogsten, dat natuurlijk wel.


Dus als je je plantjes als groente wil eten, koop ze zo jong mogelijk en zet ze onmiddellijk in de grond. Verzorg ze goed.

Alleen bij vruchtgewassen, zoals pompoen en courgette en tomaat, is dat anders natuurlijk. Daar eet je juist de vruchten, dus je wilt juist dat ze gaan bloeien en vrucht en zaad gaan geven!

Kijk deze courgette hieronder is al een week of wat oud, maar toch kan je die nog gerust meenemen.


Bij de kassa zag ik een anti slakken middel, dat de slak geen kwaad doet. Een soort van scherpe lava korrels, die je om je groentebedden strooit, en de slak gaat daar niet overheen. Want dat doet zeer aan zijn buik. Het lost niet op in de regen, deze korreltjes.

Iets om te onthouden!

Ja en verder hebben we gewoon de dingetjes gedaan die je zo in juli doet, in de tuin. Paul natuurlijk maaien en maaien, en ik wat prutsen in de moestuin.

Die bonen tipi's, die had ik laatst gemaakt, omdat ik eigenlijk te weinig stokken had. Het kan prima hoor, bonen laten groeien langs tipi's. Maar ik heb ze toch veranderd. Want ik vond nog een bos stokken. En in een lange geschakelde rij, zoals op de tweede foto, hebben de bonen meer plek om langs te groeien, en meer licht. Dus ... ook meer opbrengst!

Het is nog steeds veel wieden. Normaal stopt dat zo'n beetje in juli, dat stééds maar weer opkomen van jong onkruid, maar ja met al die regen groeit alles gewoon door. Ik haal geen onkruid weg. Want onkruid is niet de vijand, het is je vriend! Hark het tegen je jonge groenteplantjes aan, dan dient het als voeding.

Het komt wel weer op, maar je groente heeft dan al een voorsprong, en zal er bovenuit groeien.Jaja de nieuwe moestuin ziet er mooi uit. Maar het is eigenlijk niks gedaan hier. Want ... het ligt in de schaduw van de eikenbomen en het ligt ook te droog door al die eiken. achterin, waar het aardbeienbed is, daar is de grond na al die regen nog steeds kurkdroog!

Ik heb de moestuin hier gemaakt omdat Klaasje hem hier ook had. En er loopt zo'n mooi pad door het midden, en het ligt dichtbij huis. Maar volgend jaar verhuist de hele moestuin naar de andere kant van de paardenbak! Want daar is zon zon zon. Nou ja ... als hij schijnt dus.

Thuis is er ondertussen gebakken en er zijn boodschappen gedaan. Pfjoe! Wij gaan weekend vieren!

Tot maandag weer! :-)1 reacties:

Nicky zei

Ik heb nooit geweten dat je plantjes zo klein mogelijk moet kopen, super nuttige tip!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...