Ietsje-Minder-Plastic Maandag (1)

on maandag 7 maart 2016Ja ik zit nog steeds met al dat plastic in m'n maag. Trouwens, iedereen zit ermee in z'n maag, letterlijk, want een deel van al dat plastic zit in ons eten. Wist je dat? Moet je nagaan ... zelfs in babymelkpoeder zit plastic. Microscopisch weinig gelukkig, maar toch.

Dusssss .... behalve tassen maken, wat kan je er nog meer aan doen om plastic te verminderen? 

Vanaf deze week wil ik elke maandag in maart, één 'in plastic verpakt' artikel uit onze wekelijkse boodschappen niet kopen maar zelf maken. Proberen. En als het bevalt, nou dan hoeven we dat dus niet meer te kopen!  

Kijk, dit is een deel van de boodschappen .... ja sommige dingen kun je gewoon niet los uit het handje meenemen. Kaasburgers, tortilla wraps, crackers ....


..... maar de crackers had ik dus niet gekocht dit keer.

We eten ze vrij veel. Als toostje, maar ook gewoon uit school of na het sporten, of s avonds, zo'n pakje crackers, wat kaas erbij, glaasje wijn .... mmmm!!

Maar ik baal elke keer van die verpakking. Eerst die folie, en dan ook nog voor elke 5 crackertjes apart weer plastic.

Dus dat wordt nummer 1 vandaag. Die crackers gaan we zelf maken!

Eerst maar beginnen met gewone naturel crackers, en al die smaakjes, dat komt dan wel als we het een beetje onder de knie hebben.

Want het zal wel niet makkelijk zijn .... van die dunne knapperige crackertjes maken ....

In Amerika heten deze crackers Premium Saltine Crackers. Daar worden ze heel veel gebruikt. Ze gaan als croutons in de soep, of worden verkruimeld en als korstje op ovenschotels gebruikt. Ook gewoon als toostje zoals bij ons, en ze worden zelfs aan kinderen gegeven bij buikpijn. Dat is denk ik omdat er baking soda in gaat. En dat is gewoon zuiveringszout.

Goed, je neemt .....

2 koppen bloem
2/3 kop melk
2 theelepels boter
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda

Maak hiervan een deeg, paar keer goed doorkneden, dan in een paar stukken verdelen, en een zo'n stuk met de deegroller héééééééééél dun uitrollen.

Dat is eigenlijk het meeste werk, dat uitrollen. Dat moet je echt onder de knie krijgen. Mijn deeg rolt ook helemaal niet mooi uit tot een rondje uit, het lijkt wel een werelddeel of een land.

Of is het nou Europa? Of een dier?

Maar goed. Het lukt. Ik had natuurlijk wat haast vanavond, omdat ik dit nog wilde posten .... en heb het deeg niet helemaal dun genoeg uitgerold. Het moest nog platter.

Na het uitrollen snij je er rechthoekjes uit, snij in het midden van de rechthoekjes even in tot halverwege het deeg, en prik er met een vork gaatjes in.

En dan gaat het op bakpapier in de oven. Het hoeft maar tien tot twaalf minuutjes bakken op 190 graden, dus het is handig om die crackers te maken als je oven al heet is, dus ná een ander baksel.

Blijf goed kijken want ze zijn snel bruin. Ze worden ook wat dikker en lekker bros.


Nou. Dat was dan nummer een. Ze zijn wat te dik maar wel lekker. Oja en ik had in plaats van gewoon zout mijn eigen kruidenzout genomen. Dan heb je toch meteen een kruidig smaakje.

Volgens het recept moest je er vóór het bakken nog wat grof zout over strooien maar dat werd mij te zout. Misschien wat chili poeder volgende keer. Ik had maar de helft van het deeg gebruikt, de rest zit in de vriezer.

Et voila .... Ietsje-Minder-Plastic-Crackers! Gezellig in een pot!

En verder .... is er bij AH weer een nieuwe Moestuintjes Aktie gestart.

Héél eerlijk gezegd ... (het initiatief is geweldig natuurlijk!!) ....  of het gaat lukken met al die mini-bakjes en piepkleine trays??  ... en ook hier weer ..... zoveel plastic.

Ik zou er heel blij van worden als ze mensen tips zouden geven om te zaaien in lege fruitbakjes, druivendoosjes, en andere hergebruikte spullen. Waarom moet je allemaal van die dingen eerst kopen? Dat hoeft echt niet als je gaat moestuinieren!

Dus als je ook een moestuin wil maar je hebt weinig geld, of wil geen plastic spulletjes kopen, geen probleem dat kan gewoon.

Stuur me een mail dan help ik je op weg! Zaadjes kun je ook krijgen!

Ja en toevallig toevallig .... las ik OOK nog dit in de krant:


ja want zo gaat het vaak! Veel mensen willen graag moestuinieren, en vol enthousiasme beginnen ze eraan, maar dan gaat het mis! De slakken komen massaal aanzetten, of het groeit niet goed, of iets anders.

En dan stoppen ze en beginnen er nooit meer aan omdat ze denken geen groene vingers te hebben. Zo jammer is dat. Want iedereen kan het hoor! Als je maar weet hoe je moet beginnen, met de bodem, enzo.

Dus, mocht je al wél een goeie tuinder zijn .... help je buren en kennissen en je familie. En blog erover!! :D
10 reacties:

Annemiek van Deursen zei

Ha Clarien
Tortilla wraps maken we al jaren zelf in het consuminderhuis. Beetje bloem snuf zout en water. Beslag ietsje dikker dan melk en in de wok of koekenpan een dun laagje uit laten lopen. Heel snel keren en even oefenen brengt super dunne wraps tortilla's warm of koud.......

Clarien Cornelisse zei

Nou dat wordt dan de volgende Annemiek! De tortilla's. Dankjewel! Ik denk dat ik ze ga proberen met bloem en een beetje maismeel.

En via email kraag ik de handige tip om het deeg voor de crackers door de pastamachine te halen! Slimmm!!

Anoniem zei

Leuk idee, die gaan we onthouden. Wij proberen ook zo min mogelijk plastic mee te nemen, zelfs zo min mogelijk verpakkingen. Dus met een eigen bakje naar de notenwinkel. Of een bijenwasdoek meenemen voor de kaas bij de kaasboer. Meel van de molen, gehaald in een eigen bak.
Groet, Jo

Tante Titi zei

Wat een goed idee door de pastamachine ik had laatst ook krakers gebakken maar die werden snel slap nog even oefenen dus...

tientonnerelf zei

Ik heb dit jaar ook in het teken gezet van minder plastic. Ik ga volgende keer ook zelf crackers maken. Goed idee 😊

Martine zei

Goed idee.............
ik maak ze zonder meel en helemaal plantaardig.
Mungbonen 1 a 2 dagen weken (goed spoelen) door keukenmachine met een beetje zout. Dun uitrollen en in oven (niet te heet) langzaam bakken.

Priegeltje zei

Hoi hoi,
Wat een goed idee! 1 voor 1 al dat plastic weg, ook wij doen aan consuminderen van plastic.
onze container zit al een heel stuk minder vol elke 2 weken, nog heel even en we kunnen met 1 container per maand en dat na elke 2 weken een openstaande container!
Hier eten we vaak bisquitjes, die ga ik zelf maar eens maken komende week.:)
Je hebt het over zaadjes en toen dacht ik aan die prachtige paarsige bonen van jou, hoe heten die en waar koop jij die zaden?
Groetjes Anita

Clarien Cornelisse zei

Dat zijn pronkbonen Anita, het ras heet Lady Di. Het zijn stokbonen en ze bloeien ook heel mooi met rode bloemen dus echt een blikvanger voor vooraan in je bonenbed.

Martine wat een idee! Ik ben nu mungbonen aan het kiemen maar dat is geen succes. In de tortilla dus!

Camelot zei

Hoi Clarien,
Je crackers zien er smakelijk uit! Wat betreft het zaaien in gebruikte verpakkingen, heb ik het volgende gedaan: 1/2 eierdoosje; hierin de zaaigrond en daarin ( in elk dopje ) 1 à 2 zaadjes. Vervolgens het eierdoosje in een groter plastic bakje met deksel gezet ( zo eentje waar slaatjes in verkocht worden of dergelijke, en dan op de bodem voldoende water zodat de aarde dit kan opzuigen. Deksel erop en redelijk warm zetten. Als de zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze met karton vh eierdoosje in een grotere pot en zo verder.......
Succes!

Clarien Cornelisse zei

Ook slim! Eierdoos in bakje. Ga ik onthouden! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...