Tuinseizoen begonnen, ook bij 'De Tram'!

on donderdag 2 april 2015


De stormschade .... ... is weer hersteld! Nou ja min of meer. Het werkt nu weer allemaal en kan weer open en dicht. Een grote stapel kapotte bloempotten zijn in de kliko beland. Ach, dat ruimt ook wel lekker op, zo´n storm! ;)

Doordat het bos als een sterke vesting helemaal om Moeskers Moestuin heen staat, viel het mee met de schade. De bomen hebben de grootste klappen opgevangen, en mijn plantjes stonden veilig in de luwte.
Het heeft ook een andere kant, zo'n bos om je tuin heen. Want het bos ... dat wil die tuin terughebben! In een bos hoort geen tuin, vindt het bos. Dus waaien elk najaar miljoenen zaadjes van iep en den en beuk de tuin over. Ook eikeltjes vallen er honderden. En elk voorjaar komen al die zaden op. Nog vóór de wilde kruiden opkomen, staan de eerste mini-iepjes al te groeien tussen de bessen en de tuinbonen.
Als je een ijverige tuinder bent, is dat geen probleem. Je trekt die jonge boompjes zó met wortel en al uit de bodem. Hoewel de eik ... die kan zich snel vastzetten. Maar ook die kun je makkelijk weghalen als je er snel bij bent. Maar ..... als je wat nonchalanter bent, en er soms van die spruiten blijven staan .... wordt het lastig. Een tweedejaars iep zit al muurvast.


oeps, verkeerde foto's bij deze tekst *o*, bedankt spaarmoeder!


Omdat ze graag een enorme boom willen worden, sturen ze onmiddellijk na het kiemen sterke lange wortels de grond in. Dat héle eerste jaar doen ze dat. Wat je bovengronds ziet is alleen het topje van de ijsberg. Dus daarom is het na één jaar al een worsteling om ze weg te krijgen.

Dusse .... sorry bos ..... maar ik ben een ijverige tuinder en voorlopig blijft het wel nog wel even een tuin hier. Maar stel, ik doe een jaar niks, dan er niks meer van MM over. Dan is het hier weer bos!

Vanmiddag, een leuke afspraak bij het jongerencentrum 'De Tram' in Huizen. Ik had met Lemke en Rob, die daar werken, kennis gemaakt tijdens de meeting van Good to Connect, een maand of twee geleden. En nu had Lemke gevraagd of ik es wilde komen kijken. Naar hun tuin op het dak. Tuurlijk! Kijken, meedenken, helpen, want dat is natuurlijk superleuk zo'n project voor de jeugd!!
Ik was nog nooit in zo'n centrum geweest. In Bussum hebben we dat niet. Het is gericht op jeugd van 14 tot zo'n 20 jaar, en er is van alles te doen. Muziek, creatief, feesten uiteraard, en nu dus ook een grote tuin.

O kijk dit vond ik ook leuk. Op de bar staan houten bakken. Niet gevuld met snickers en marsen maar met fruit. En er wordt zo te zien goed van gegeten ook!
Lemke vertelde dat hier bijvoorbeeld ook jongeren komen die zonder werk zitten. Die doen hier ook projecten om toch een werkritme vast te houden. Die komen dus ook in die tuin werken. 

Een groot buro voor de sociaal werkers, vol met paperassen, maar hee kijk daar liggen ook pootaardappels en plantuien tussen!! Haha leuk gezicht! Van de Lidl zijn ze.
Nou was ik inmiddels erg nieuwsgierig naar de tuin. Daktuin nog wel! Kom maar mee, zegt Lemke, de laarzen kwamen aan en we liepen om het pand heen. Kijk nou!!


Helemaal over een berg heengebouwd, waaronder een ondergrondse ruimte zit, is deze tuin opgebouwd. Er zijn alleen hergebruikte en gekregen materialen gebruikt. Dikke boomstammen, stoeptegels en autobanden. De gemeente heeft zand geleverd. En op de 'NL Doet' dag vorige week heeft de hele buurt geholpen met bomen en struiken planten. Ge-wel-dig project!!

Die bomen stonden overigens wel een beetje scheef door de storm ... ja een boom planten, dat steekt wel nauw. Een tuin aanleggen ook. Vooral groente, dat komt niet zomaar uit de grond groeien, daar moet je wel wat vanaf weten. En wat voor doen.

Dus .. ik heb beloofd om te komen helpen. Leuk! Lemke wilde eigenlijk meteen al wel wat in de grond stoppen vandaag, dus we hebben die plant uien er in gezet. Hier moest dat komen ........ maar ojee het lijkt wel puur zand. En dat is het ook. Dus er moet nog wel een hele bende compost op, op deze berg, om het goed te krijgen. Gelukkig was er nog potgrond, die we maar een beetje door dat veldje hebben gewoeld met de handen, en daar een bedje gemaakt zodat de uitjes erin konden.
Het begin is er! Lemke liet ook nog zien wat er nu eigenlijk voor ondergrondse ruimte onder die tuin zit. We gingen een trap af, een gang door ....
.... en daar zat een hele ondergrondse zaal voor de Huizense jeugd! Daar kunnen ze drummen en dansen en met de band repeteren en lawaai maken zonder dat de buurt er last van heeft. Een soort geluidsdichte bunker is het. En daar zit die tuin dus op! Grappig. Nou, over een paar weken als het plantgoed komt, kom ik helpen!

We gaan een beetje van hot naar her vandaag!

Want ... nog even over kruiden..... 'Zelfvoorzienend zijn' met kruiden en specerijen .... daar schreef ik al eerder over. En dat je heel veel zelf kunt kweken, zoals mosterd, munt, gember, komijn en karwij, koriander, dille, bieslook en basil, tijm en oregano, mierikwortel, rozemarijn, salie, maggi, selder en kervel, anijs, chilipeper, knoflook....

maar niet alles kun je zelf kweken ... dus had ik kruidenplanten besteld!
..... en die kwamen vandaag! Even voorstellen? Op de achterste rij ...  koffieplant, koffieplant, en kerrieplant, en op de voorste rij twee keer de kaffir-limoen plant, de rode dwerg Chili en een citroenchili. Ik geef nog geen omschrijving, dat komt nog, wilde ze alleen maar even laten zien. Ze komen op een warme vensterbank bij de gember, de vanille en de citroenboompjes.

Het wordt al echt tropisch hier! Nu die nagelkruidzaden van Shirley nog zaaien, en op zoek naar de kaneelplant. Dan hebben we zo'n beetje alles wel denk ik.

Vanavond, de boeken terug in de boekenkast, en dan met de voeten omhoog! En het glas wijn komt er ook weer bij vanavond, want ... bijna weekend ... en de dertig droge dagen zijn voorbij!!2 reacties:

Spaarmoeder! zei

De ontkiemde esdoornzaden (geen iep! )die je laat zien zitten inderdaad erg snel vast. Hier hebben we vooral lindeboompjes. Maar ik zag dat sommige vogels er ook erg gek op zijn. Die helpen dan weer mee :-)

Clarien Cornelisse zei

haha je hebt gelijk!! verkeerde foto´s bij de verkeerde tekst! ja dat krijg je als je haast heb ... Leuk dat jij lindeboompjes krijgt terwijl ik alle moeite moet doen om die te stekken!! Zouden we een ruil moeten opzetten?

Iemand nog een jonge eik? Of esdoorn of iep of beuk? Ik heb er zat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...