Met Robbert en Merel door Rotterdam.

on maandag 6 april 2015Een kakafonie aan geuren kleuren en indrukken vandaag ... we waren in Rotterdam, op bezoek bij zoonlief en vriendin.

Robbert zit in z'n masterjaar bedrijfskunde, en woont in de wijk Kralingen met 5 studenten in een oud huis, waar het meestal een enorme zooi is. Maar vandaag was het keurig opgeruimd. Bob en Merel zijn de hele ochtend aan het opruimen geweest!!

Het is zo leuk om je meubels van lang geleden hier weer in vol gebruik terug te zien. ´Niet schuiven met de banken´ zegt Bob ´want dan valt het houtpulp eruit.´ Ja, ze zijn wel oud, die banken ... ruim dertig jaar schat ik. Nog van opa geweest.Ook de keuken is opgeruimd. Waarschijnlijk staat de hele zooi op de verdieping erboven :D

We lopen richting de Metro, en Bob stelt voor om een echte Rotterdamse lunch te nemen...

Een Kapsalon! haha maar dat is een grapje. We gaan eten aan de Oude Haven. Met uitzicht op die kubuswoningen, waarvan ik me altijd afvraag hoe je daarin kan wonen ....

Vlakbij de Oude Haven is de markthal. Een immens gebouw, met in die grote boog appartementen, en eronder is dan de overdekte markt, met allerlei bijzondere en min of meer duurzame eetkramen. Daar gingen we kijken uiteraard.
Veel bijzondere fruitsoorten zie ik. Ik ken lang niet alles. Zelf eten we eigenlijk vooral appels en peren, wat bananen, druiven, citrusfruit. Maar hier ligt fruit uit de hele wereld. Het lijkt wel alsof er steeds nieuwe soorten bijkomen.

Heel interessant, die fruitteelt. Eigenlijk wel verleidelijk om wat van die bijzondere soorten mee te nemen en dan met die pitjes proberen te kweken, maar helaas de familie is al doorgelopen ...


..... want er is nog wel meer dan alleen maar fruit!

Als je omhoog kijkt kijk je tegen de onderkant van de appartementen aan. Je zou zo bij iemand de badkamer kunnen inkijken, of onder de eettafel, tegen de voeten aan.

Grappig ook om zo uit je huis op die markthal te kijken.
Ja, wat moet je dan kopen? Alles is lekker en ziet er prachtig uit. We nemen wat zakjes noten mee, en kruiden natuurlijk, en de meiden allebei een doosje Tomtrom. Ook weer zoiets grappigs. Handig voor mee naar je werk of studie!
Pffff als we buiten komen is na al die felle kleuren de grauwheid van de gebouwen een weldaad voor je ogen. We zien één oud gebouw, dat dus niet platgebombardeerd is. De Laurenskerk. Het blijkt het enige oude gebouw in het centrum te zijn. Het is wel beschadigd in de oorlog. De halve toren is weg.

We gaan even kijken ... er zit nu een museum in. En het is gesloten. Jammer.
En Robbert heeft haast want hij wil ons nog van alles laten zien. Via de Koopgoot lopen we het hele centrum door. De Koopgoot, wat een naam voor zo'n mooie winkelstraat die onder het hele centrum doorloopt. Onder de Coolsingel door, en uiteindelijk kom je dan uit bij de Maas.

Met daar de grote bogen van de Erasmusbrug. Wat is de Maas mooi en breed en wijd. Zo open is het daar. Die rivier is zo breed, dat het net een meer is middenin de stad.

Dat vind ik mooi aan Rotterdam. Door dat wijde water is de stad niet benauwd of smal. Je ziet hier de hele lucht.

Over de brug lopen we naar de Kop van Zuid, waar het bedrijf is waar Robbert stage loopt. Dat is een prachtig plekje op de zuidoever van de Maas. O de 'Nieuwe Maas' moet je eigenlijk zeggen...Hier is het gebouw van de Holland Amerika lijn. Nu zit er een restaurant in.  Ik heb ook even een oude foto erbij gezocht. Want hier gingen vroeger die duizenden pioniers aan boord, met een paar dikke kisten met huisraad, een paar honderd guldens op zak en een hele bende kinderen. Hop naar Amerika.

Vlakbij is een soort monument van die pioniers. Dat denk ik tenminste. Een groot rek met koffers en plunjezakken en zelfs een fluitketel en kopjes. Erg leuk om daar es te kijken, op de Kop van Zuid. Een geweldig uitzicht heb je daar ook weer over het water.Ja en als een echte boerentrien maak ik zelfs foto's van de metro. Want dat vind ik ook opvallend, hoe mooi en ruim en schoon de metro is van Rotterdam. Het waait niet zo'n warme stinkende wind, zoals in bijna alle andere europese metro's, en er ligt geen afval, het is hier goed toeven!

Het laatste stuk wandelen we weer door Kralingen. Omdat hier geen bombardementen zijn geweest, staan de oorspronkelijke huizen er nog. Prachtige wijk. Mazzel voor Robbert en Merel dat hun studentenhuizen in deze wijk staan!

Dank jullie wel voor het leuke uitstapje!!

3 reacties:

Marlon zei

Wat lijkt je zoon veel op jou!!

Crafts 'n' Skills zei

Wat leuk om jou (zoals je zelf zegt) als boeren trien onze achtertuin te horen beschrijven! ;o)

Ons gezin en de Stichting zei

Leuk Rotterdam kralingen , mij moeder komt daar vandaan .Toen Oma nog leefde kwamen we er vaak en gingen we oa met haar naar het Kralingse Bos als we er logeerde.Het stadhuis is heel mooi en de ''koopgoot'' leuk om een keer te doen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...