Meet .. the Lemons.

on dinsdag 24 februari 2015
Even voorstellen ... PA en MA CITROEN!!  twee nieuwe aanwinsten voor de tuin.  Hoe we daar nu weer aan komen? Ach ... zo'n paar toevalligheden bij elkaar

Al een tijd geleden las ik iets over winterharde citroenbomen. Dat leek me wel wat. Want zelfvoorzienend in Holland, betekent dus géén citrusfruit hartje winter!! Wat jammer is want want dat is juist zo'n super snelle vitamine C bom die je in de winter zo goed kan gebruiken. Dus ik was wel geinteresseerd in die 'winterharde' citroen. En toen kwam er van de week bij de reacties een vraagje van Liz over het kweken van  citroenen.

Ja, dan staan je zintuigen 'open' voor citroenen. Zeker als je dan bij de Gamma toevallig struikelt over dit rek ...Haha als ik Zen was zou ik zeggen ... die citroenen zijn op mijn pad gekomen!! Dus niet lang nadenken maar hup, er gaan twee mee in de nieuwe kruiwagen (waar ik voor kwam). Ja want één is zielig .. en ik weet ook niet of ze wel zelfbestuivend zijn. Twee is leuker. Pa en Ma!!

Overigens zijn deze niet winterhard.

Thuis zet ik ze snel binnen want ze zijn nog geen kou gewend lijkt me. De lamp gaat er vol op om nog wat foto's te maken, en van pure verlegenheid laat Ma prompt een citroen vallen.Er bungelen al aardig wat van die dikke jongens aan. Laat je daardoor niet misleiden bij het kopen, want dat is gewoon extreem geforceerd, dat ze met dikke vruchten en VOL in de bloemen in de winkel staan. Dat kan zomaar in een paar weken voorbij zijn. Nou ben ik wel blij hoor met die citroenen, maar ik denk dat het hier bij blijft.

Wat dan wel weer raar is dat Gamma zegt dat ze 'niet voor consumptie geschikt' zijn. Nou moe? Dat is zeker een standaard regeltje om zich in te dekken. Of ze hebben veel chemicalien gebruikt bij de opkweek, dat kan ook. De bloemen geuren heel sterk en zoet, een beetje vanille achtig. En de teeltvoorschriften lijken niet zo moeilijk.
Daar kun je zien dat ze wél tegen ons klimaat kunnen, maar met vorst toch naar binnen. Dus het blijven wel kuipplanten.

Vanavond nog even gewandeld langs de winters-stille Visafslag op Lauwersoog. Koud, winderig, geen mens te zien, maar het vissen op zee gaat natuurlijk de hele winter door. Het heeft wel iets, zo'n haven in de februari schemer. Heel anders weer dan in de zomer, als het hier topdruk is en alle restaurantjes vol zitten.

Altijd boeiend, zo'n achteruit-inparkerende vissersboot. Twee jongens van amper twintig doen al het werk. Schip aanleggen, en later ook het lossen. Maar dan is het al stikdonker. Er wordt voornamelijk s nachts en vroeg in de ochtend gewerkt hier.

Morgen weer ... heel veel autokilometers. Mooi moment altijd om nieuwe tuinplannetjes te maken.
6 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Oh wauw. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe de citroenen het gaan en blijven doen. Leuk!
Ik kocht gister een blauwe bes en braam, maar een stuk minder klein dan jouw citroenen! ;o)

liz zei

ik zag de citroenboomtjes ook, en ik twijfelde wel behoorlijk, maar ik heb nu eenmaal iets met zelf opkweken uit pitjes. Ik heb nu wel al ca. 20 citroenpitjes, misschien wil jij er ook wat van?

Anoniem zei

ze zijn niet geschikt voor consumptie omdat het hier niet warm genoeg is en ze dus verschrikkelijk wrang zijn.dat is waarom ze zeggen niet voor consumptie

Clarien Cornelisse zei

bes en braam! Leuk, voor balkon of tuin C&S?

En anoniem dank voor de tip! nou dan hou ik ze maar binnen dan worden ze misschien minder wrang!

Liz ja ik wil graag wat van jouw pitjes! Wacht maar even tot ik zaden verstuur dan wisselen we wel uit

pieke zei

moest aan dit bericht denken, toen ik iets las over citroenen in NL. Hierbij de link, hoop dat het lukt zo

http://ministerieetenendrinken.nl/?p=14196

Clarien Cornelisse zei

Haha Pieke zo gaat het bij mij ook met Pa en Ma, lekker geurende in-de-weg-staanders. Maar de citroenen zijn heerlijk, heel veel lekkerder dan die uit de winkel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...