Fusion in de vensterbank.

on vrijdag 6 februari 2015Met al die besoignes buiten de deur van de afgelopen weken, blijft hier thuis van alles liggen. Een berg administratie waar je koud van wordt, onafgemaakte verslagen, een blog dat nodig in de revisie moet, een sprei dat nog lang niet af is maar wel met veiligheidsspelden en al op ons bed ligt. Levensgevaarlijk!! :D

Pffffff ... tijd dus voor een paar dagen huisarrest! Thuisblijven en de boel afmaken!!

Op zolder staan nog een hele bende potten, met allerlei jonge zaailingen. Die gaan vandaag verhuizen naar een andere plek, want het is toch te donker op zolder. Ik zet ze op een vensterbank. Onmiddellijk gaan ze allemaal één kant op groeien, naar het raam toe.
Omdraaien dan maar? Ja dat kan, maar niet te vaak, anders kan je zo'n draaiplek krijgen in het steeltje. Een dakraam, met licht van boven, is toch handiger. 

De Witte Lupine breekt zich een weg door de toplaag heen. Hier en daar zit het zaaddoosje er nog op, als een mutsje voor de kou.
Blijft mooi, zo'n pasgeboren plantje ... 

Ja en dat huisarrest ... dat moet je ruim zien he? Je kunt altijd kijken of er buiten nog iets nodig moet gebeuren ... oja dat hout, dat moet gezaagd, dat staat in de weg, Dan kan Paul dat morgen mooi klieven.Ha. Toch even buiten geweest! ;)

En boodschappen moeten ook gedaan worden ..... bij AH hebben ze tegenwoordig Buitenbeentjes. Die kende ik nog niet! Dat is een doos met afgekeurde groenten en fruit, afgekeurd op het uiterlijk dan, niet op kwaliteit. En die koop je online voor 5 euro. Een hele doos vol heb je dan.

Kijk, dat is goed nieuws. Want dit soort spul werd vroeger gewoon doorgedraaid op de veiling, of in de supermarkt in de container gemikt. En nu ... wordt het gewoon verkocht. Mensen hoeven niet meer perse perfect uitziende groente.

Wat belangrijker is, is dat deze groente wel vers is. Hij is niet afgekeurd op leeftijd zeg maar. Want de vitaliteit van groente en fruit HOLT achteruit, na het oogsten. Soms koop je, op de markt in Bussum hebben we zo'n 'tweedekeus' groentekraam, een hele bende groente voor een mini-prijsje, maar eenmaal op je aanrecht schimmelt het voor je ogen weg. Nou, dat is dus bagger. Dat is spul dat al weken onderweg is, koeling in koeling uit, en waar geen fut en geen power meer in zit!

Maar dit is vers, voor zover ik kan zien. En dus .... nog vitaal en gezond. En goedkoop. Alleen niet zo mooi, maar dat geeft niet! Buitenbeentjes, leuk bedacht.


  
En .. .er stond weer een pakje op de stoep. Nou lijkt het misschien of ik heel wat bestel, omdat ik alles steeds hier laat zien, maar dat valt wel mee hoor! Ik koop alleen wel steeds vaker via internet, omdat je zo aan bijzondere spullen kan komen. Zoals bijvoorbeeld ... de Vanille Orchidee! Die hebben ze niet bij mijn vaste tuincentrum. Maar wel bij 'Baldur Garten'. 

Omdat we ook zelfvoorzienend willen zijn met kruiden en specerijen, heb ik wat tropische plantjes besteld, om die hier in de vensterbank op te kweken.Behalve wat je hierboven ziet, ook nog een kaneelplant. Of het gaat lukken met het zelf kweken van die uitheemse kruiden dat moeten we nog zien. Vanille bijvoorbeeld kan een héle grote plant worden, die gaat door ons hele huis heen kruipen, en dan pas, na een jaar of wat, komen er bloemen aan waar je vanille van kan krijgen. 

Maar goed, het proberen waard. Het kan alleen goed zijn dat het plantje al dood is, want de postbode had hem op de stoep gezet, en dit tropische plantje kan absoluut niet tegen vorst. Ik knap hem wat op en dan krijgt hij een plekje op de vensterbank, tussen de inheemse kruiden. 

Hoop dat hij het redt! Het gaat binnen met mijn planten veel vaker mis dan buiten. Binnen heb je natuurlijk veel minder hulp van Moedertje Natuur. Herkennen jullie dat?
Selderie naast de vanille. East meets west. Oftewel ... fusion in de vensterbank.


5 reacties:

Daphne Coers zei

Wat ben jij toch een bezig bij-tje.
Leuk zoals je alles verteld en laat zien.
En....die buitenbeentjes, WAT EEN GOED IDEE!!
Ga ik zeker eens opzoeken.
Nog even en het voorjaar begint, gauw je sprei afmaken, want voor jet het weet heb je hem niet meer nodig op je bed, omdat het minder koud wordt en ligt het zo weer een half jaar te "wachten"
Fijn weekend, groetjes, Daphne

Eigenwijzehuisje zei

Wat een fijn initiatief, die buitenbeentjes! Kijk, daar word ik blij van. Ik geef de voorkeur aan biologisch, maar ik hoop dat veel mensen gebruik gaan maken van de buitenbeentjes.

Marian zei

Wat leuk..die buitenbeentjes, is dat alleen via internet?
En je hebt wel hele gave planten besteld, ik zou zo weer aan een 'verzameling kuipplanten' beginnen als ik dit zo zie...

Clarien Cornelisse zei

Ja ik dacht dat je het alleen via internet kon bestellen, en dan ophalen bij je AH. Waarschijnlijk alleen bij de iets grotere.
Ja tof he die planten. Leuk dat je dat gewoon kan bestellen. Oja wel een goed idee om ze in een grte kuip te zetten! En dan s zomers naar buiten.

Ik zag ook de 'bospinda' (te bestellen bij Vreeken) een pinda die hier gewoon groeit. In de schaduw zelfs. Leuk om kado te vragen ofzo, en es wat anders dan een bosje tulpen!

Shirley zei

als je nou eens een spiegel aan de andere kant van de zaailingen zet...of karton met aluminiumfolie (ja, hartstikke vervuilend, maar ik heb het nog steeds in huis). Dan krijgen ze van beide kanten licht :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...