IJskristallen, stoffen, en dieren verzorgen.

on vrijdag 23 januari 2015Op de hei is het schitterend. Door de mist is overal een laagje ijs op afgezet. Alle sprietjes en takjes hebben een laagje ijskristallen. Dus ik doe niks anders dan foto´s maken, het ene uitzicht is nog mooier dan het ander. Maar koud is het wel.

Paul heeft een vrije dag en we wandelen van Bussum naar Laren. Op de heenweg blaast de oostenwind bitterkoud in ons gezicht. Maar misschien is dit wel het enige spatje winter dat we krijgen. Dat moet je toch even gevoeld hebben. En ook vastleggen!


Loop nou es door!!

Het is echt bitterkoud. Bij ons op de slaapkamers ook. En omdat op de tuin toch niks kan gebeuren met die vorst, ga ik maar verder aan de spreien werken. Eerst stoffen uitkiezen. Wat ik zo leuk vind aan stoffen van de rommelmarkt en van de Kringloop, is dat ze al een geschiedenis hebben.

Ze komen niet nieuw uit de fabriek, maar er is al wat met ze gebeurd. Je kunt er een verhaal bij verzinnen.

Zoals deze lap bijvoorbeeld. Die zou ik nou nóóit kopen in de winkel. Want hij is onopvallend, geen printje wat je direkt aanspreekt. Ik heb hem meegenomen van de Kringloop, omdat het zo´n mooie geweven kwaliteit is. Het lijkt wel een beetje zo´n mooie Indianenstof. Zachte tinten. Sterk katoen. En van dichtbij zijn die kleuren eigenlijk heel mooi.

Iemand heeft ooit een meter van deze stof gekocht, en daar twee rondjes uitgeknipt. Ik denk voor een stoelkussen ofzo. En daar bleef het bij. Toen is die stof bij de Kringloop terecht gekomen, waar ik hem vond, en nu wordt het onderdeel van een warme sprei voor op ons bed. Meestal maak ik die spreien met vierkante blokken. Een paar verschillende stoffen, daar knip je blokken van, en die naai je aan elkaar tot een strook. Dan komen die stroken aan elkaar, er komt een vulling tussen, en een voeringstof aan de onderkant. En dan heb je een lappendeken. Je kunt er dan tot slot nog een rand omheen zetten.

Dit keer gaat het iets anders. De blokken worden afgewisseld met lange smalle stroken van één stof. Gewoon, een keer iets anders uitproberen.

Als je, net als je hier ziet, ook een vloer hebt van planken, dan kun je zo´n kier gebruiken om mooie rechte lijnen te trekken. Leg de stof op de vloer, trek hem glad, en trek een lijn over de stof dóór die kier heen. Ook kun je zo de stof recht af knippen. Je laat de onderkant van je schaar dan door zo´n kier lopen.
We moesten ook nog naar de tuin, Liek en ik, want we maakten ons zorgen over de vissen en de padden in de vijver. Hoe zou het met ze gaan onder zo´n dikke laag ijs?

Marlieke ziet een pad wegschieten onder het ijs. Ik zie hem niet, maar we besluiten om het ijs te breken, zodat de vissen een plek hebben om naar zuurstof te happen, en de padden eruit kunnen als ze dat willen. Valt nog niet mee! Er zit al een behoorlijke dikke laag ijs op die kleine vijver.


De palmkool en boerenkool hebben ook prachtige ijskristallen. Het schijnt goed te zijn voor de smaak, een beetje vorst over die kolen. Dan maken ze wat meer suikers aan. Maar meneer de Bruin vond dat onzin. Hij zei, dat mensen van oudsher graag boerenkool ná de vorst eten, omdat dan alle kevertjes en luisjes definitief dood zijn.
Een stronk van de boerenkool is zo hard bevroren, dat Marlieke er een wak mee in de vijver kan slaan.
En als laatste scheppen we ook wat rond in de composthoop. Dat doen we voor Tomtom, om wat wormen voor hem omhoog te brengen. En écht, nog geen tien tellen zijn we aan het scheppen en daar is hij al.

Nou, de bijen moeten zichzelf maar redden, daar kan ik niks voor doen. Maar voor de vissen en voor Tomtom is gezorgd. Snel naar huis naar de kachel!

En weer verder puzzelen aan de sprei! Hij zal waarschijnlijk af zijn als het weer voorjaar wordt! :D


3 reacties:

Martine zei

Erg mooie winterfoto's en jullie boerenkool lijkt voor mij erg op palmkool......

grandma zei

mooie foto.s zeg !

Clarien Cornelisse zei

Ja Martine goed gezien! Dat was een foto van de palmkool, van de boerenkool geen foto, nou ja alleen van de stronk dan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...