De Bussumse Groenteclub.

on woensdag 7 januari 2015
Hoe De Groenteclub ontstond ...

Een paar jaar geleden kwam Krispijn, biologische boer uit de polder, niet van z'n aardappels af. Concurrentie uit het buitenland, regeltjes en getrut, en hij zat met een schuur vol mooie maar onverkoopbare biologische piepers.

Wat deed Krispijn? Hij mikte de piepers in een aanhanger en reed met de volle trekker zó hopla de Dam op. En daar, pal voor de neus van de Amsterdammers stortte hij holderdebolder zijn aardappels neer. Uit protest. Neem maar mee die handel!! Nou ze waren zó weg, de Amsterdammers wisten er wel raad mee! :D
Mijn vriendin Barbara had dat in de krant gelezen .... en in háár hoofd .... ontstond toen het prille idee voor De Groenteclub!! Ze trommelde een paar vriendinnen op en daar begonnen we. Barbara had haar eigen netwerkje van vrienden en bekenden gemaild of ze mee wilden doen met bestellen, en de lijsten kwamen al snel binnen. Toen reden we naar boer Krispijn, laadden de achterbak en de achterbank vól met kratten groente.

Terug in Bussum, stonden wij in haar achtertuin die groenten te wegen, in zakken en dozen te stoppen, en daar kwam iedereen z'n bestelling ophalen. En dat alles voor prijzen waardoor zelfs de mensen met een kleine beurs volop biologisch konden eten. En supervers!!
Een gouden vondst!!

Die Groenteclub draait nu op volle toeren. Kranten, teevee, alles en iedereen komt interviews afnemen en plaatjes schieten. Want het is een prachtig bedrijf. Het is een non profit club, niemand maakt winst, maar alle leden dragen hun steentje bij aan het werk. En inmiddels zijn er al vele groenteclubs elders gestart!

In Bussum opereert de club in een gehuurde garagebox.


En we hoeven niet meer zelf naar de polder te rijden, maar de boeren in de polder hebben zich verenigd, en die brengen de spullen in busjes langs, bij de Groenteclubs. Het is een echte win-win situatie. De boeren komen van een groot deel van hun oogst af, voor een goeie prijs. En omdat er geen tussenhandel tussen zit, is die prijs ook weer heel redelijk voor de consument om te betalen.

En het is ook nog es supergezellig, zo'n ochtendje meedraaien op de Groenteclub!
afwasje doen

Zelf was ik een tijdje niet geweest, omdat ik groente uit mijn eigen tuin heb. Maar één van de drie coordinatoren gaat tijdelijk iets anders doen, en ik mag nu weer een paar keer meedraaien! Met een man of acht zijn we de hele ochtend aan het sjouwen met kratten, groente wegen, kletsen, koffiedrinken en warme soep eten. 

Als we aan het einde van de ochtend alle groenten hebben gewogen en in dozen verpakt, komen de mensen hun doos ophalen en afrekenen. 

De dozen staan netjes te wachten in een tweede garagebox. 
En om twee uur, zijn er weer zeventig Bussumse gezinnen blij vertrokken, met een doos prachtige biologische groenten van de klei!

In Bussum zijn inmiddels al drie groepen. In andere steden zijn ook clubs opgestart, onder een andere naam, maar wel gebaseerd op het model van Barbara. Nog steeds sta ik versteld over het idee dat iets dat in het hoofd van één iemand ontstaat, zo'n enorm gevolg en succes kan hebben!

Hier zie je nog even de drie coordinatoren. Gaby, Barbara en Donata. Petje af voor jullie!!6 reacties:

Es zei

Top!!

grandma zei

Wat een goed idee zeg!

Elisa M zei

Oh wat een geweldig idee :)

Spaarmoeder! zei

Geweldig idee!

Anoniem zei

Goedzo !

Ik heb gelukkig zelf grote moestuin, veel succes gewenst !

Anoniem zei

Wat leuk!! Supergoed bezig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...