Een moestuin voor Marjan!

on zaterdag 12 april 2014

Een paar weken geleden had ik mijn zus Marjan een moestuin kado gedaan.

Vandaag gingen wij samen die tuin aanleggen! Gisteravond natuurlijk eerst met z´n tweetjes een fles wijn soldaat gemaakt. Ja dat hoort er ook bij!

Gelukkig zijn er heel veel torenklokken in dat kleine Groningse dorpje van haar. Dus, ondanks de wijn, werden we net op tijd wakker voor ............. De Bezorging Van Het Zand ........... om 07.00

De tuin die we gaan aanleggen, gaat komen op een lapje grond van buurman Klaas. En die grond bestaat uit zwa-re zwa-re klei .... Als het regent is het net lijm. Als het droog is is het net gebarsten steen.

Maar verder is het prima grond hoor!! :D :DVruchtbare kleigrond vól met wormen.

Oké, dit is het plan: we delen de grond éérst op in 8 vakken. Het eerste vak is het aardappelvak, het tweede voor wortelgewassen, het derde voor bladgewas, enzovoorts. Kijk maar even naar onderstaand plaatje voor het overzicht.
Die vakken gaat Marjan dan elk jaar doorschuiven. Dat heet vruchtwisseling, en dat voorkomt uitputting van de grond. En óók zorgt vruchtwisseling ervoor, dat er niet teveel aaltjes en andere plagen in de grond ontstaan.

Na de indeling gaan we de structuur van de zware kleigrond verbeteren met het geleverde zand (tuinaarde) en met compost. Er zijn tien zakken compost, gewoon van het tuincentrum.

Ja en dan is het even serieus aanpoten. We scheiden de vakken af door er paadjes tussen te maken. En we spitten de klei één spade diep om.

Ja da's wel even wat anders dan kletsen en wijn drinken. Maar ook leuk! Dan komen op elk bed twéé kruiwagens met tuinaarde en één met compost. 

Gelukkig krijgen we hulp van buurman Klaas. Met z'n drieen schiet het lekker op! 
Marjan en buurman scheppen, ik verdeel de lagen over de bedden. Die lagen worden dan 'omgeroerd' met een Garden Claw. Dat is een soort woelvork, die je door de aarde draait. Ook de dikke kleikluiten worden hierdoor fijngemaakt. En alles wordt goed gemengd. Het begint al op een moestuin te lijken. Alhoewel Marjan het net een kerkhof vindt met acht graven. Tja, daar heeft het ook wel iets van weg......
Tijd voor de lunch! Kijk es wat ik te eten krijg!! Ik neem drie borden vol
Heerlijk een uurtje in de zon.  

En dan is het ook hoog tijd om de plantjes (die ik al twee dagen in de warme auto meezeul) in de grond te zetten. Twee rijen tuinbonen, een paar rijen sla, een stuk of tien kolen. Allemaal meegenomen uit Moeskers Moestuin.

Die krijgen meteen een plens water. Wat erg leuk is, is dat Marjan een mooie oude regenput heeft. Waar je met een emmer aan een ketting het water uitschept!Ook de pootaardappelen van vriendin Paula gaan de grond in. En buurman zet de kooltjes erin.


Het leukste is altijd de finishing touch ..... alles verfraaien! De paadjes krijgen een dikke laag scherp zand, en cacaodoppen om de slakken te ontmoedigen. Alles nog even aanharken en bijvegen. 

Wat een supertuintje is dat geworden!! 

Daar zullen Marjan en buurman nog veel plezier van hebben! En wat is het leuk om een tuin in één dag aan te leggen! Marjan heeft al goed de slag te pakken, dus dat wordt wel wat met die moestuin van haar!

Ik stap weer in mijn rijdende schuur .....
Weer terug naar Bussum! Dag Klaas, dag Marjan!! Was een superleuke dag!

3 reacties:

Elizabeth zei

Dag Clarien,
Vrijdag ben ik begonnen met lezen en ik heb vanaf het begin je hele moestuinverhaal met heel veel plezier gelezen.
Ben zelf een groot moes-bloemen-kruiden-tuin liefhebber. Een mooi tuin seizoen gewenst.
Ik blijf je volgen.......;-)) Elizabeth
Ik wens je een mooi tuinseizoen toe,

Anoniem zei

Héérlijke blog! Ik heb de afgelopen dagen heel je blog doorgelezen, want ik ben een absolute newbie op het vlak van (moes)tuinieren. Je schrijft ZO leuk en passioneel over je moestuin, echt super!
groetjes!

Clarien Cornelisse zei

O wat leuk! Dank jullie wel allebei voor de complimenten! En veel succes ook met jullie eigen moestuin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...