Andijvie pasta met blauwe kaas

on woensdag 30 april 2014



Als wij vroeger andijvie aten ... dan was ik niet blij. Andijvie vond ik vies.

Maar ja, toen werd andijvie ook nog gekóókt, met zo´n maizena papje ofzoiets. Inmiddels is andijvie een hippe groente geworden, die je roerbakt, of kort stooft, of rauw eet als salade. En gezónd... met al die bitterstoffen!

Als ik vandaag met twee kroppen andijvie thuiskom, heb ik nog geen idee. Maar es in de koelkast kijken.




Nou, gezellige koelkast hebben wij. Er staat haast niks in! Wacht, daar ligt een puntje blauwe kaas, en er staat ook een pakje cocoscreme.




Ergens ligt nog een half pak spaghetti, en walnoten hebben we altijd wel in huis. Paul en ik zijn maar met z´n tweeen vandaag, dus dit is genoeg voor een lekker maaltje:




De andijvie eerst goed wassen, dan grof snijden. Snij je groente nóóit te fijn, dan wordt het namelijk een papje bij verhitten. En door al dat snijden maak je vele celwanden kapot, en verlies je veel waardevolle mineralen. Nog beter is om het te scheuren. (Zelf heb ik daar meestal het geduld niet voor)





Het is snel klaar. Terwijl je de spaghetti gaar kookt, fruit je een paar uitjes en wat knoflook in olie, voeg de andijvie toe, even bakken, dan nog zo'n dertig gram cocoscreme en een half pakje Danish Blue. Dit dus voor twee personen.




Pasta afgieten, door de andijvie roeren, en op het bord de walnoten erover. Klaar!





En dat was dan weer het recept van de week. We gaan door naar de tuin!



Vandaag lagen er weer spullen op de tafel. Altijd spannend, want soms zijn ze voor mij .... Zoals die twee plastic kappen die je hier rechts ziet liggen. Bjorn had maandag gevraagd of ik die kon gebruiken en tuurlijk zei ik tuurlijk.

Want in een oude plastic kap ziet een tuinder een kas! Kijk maar, past precies!





Dat wordt een mooie broeikas zo!! Véél handiger dan die zware ramen die ik nu heb.

Debbie, uit mijn klas, komt vanmiddag helpen. Zij doet vandaag het zaaiwerk. Komt héél mooi uit, want dan kan ik eindelijk es maaien.





Eerst zaait ze een bak met weer vier soorten sla. Dat kan over een maandje weer worden uitgeplant. Nu eerst een warm plekje ervoor zoeken. Hm.. de kas is al vrij vol ...

Hee, die plastic kap past hier ook heel goed, als instant kasje op het bankje, over de slazaden .... Hee Bjorn heb je nog meer van die kappen?? :D:D 






Hoe gaat het eigenlijk met die allereerste sla? Ze waren hier gezaaid heb, en hier geplant.

Kijk, bijna oogstklaar! Nog een weekje. Ze mogen nog wat voller worden. Maar ze zien er prachtig uit. En er zijn maar twee kroppen die het niet hebben overleefd. Door de aardrupsen, of slakken. Of het konijn, want het waren de plantjes pal vooraan bij het hek. Een slim konijn komt daar wel bij.



Verder heeft Debbie een paar bakken met kolen, knolvenkel en koolrabi gezaaid. Die komen op de tafel in het zonnetje. Het is nu warm genoeg voor de kolen om buiten te kiemen.






Ja dan is die tafel ook wel een keertje vol. Dat wordt nu dus tijd om de grootste zaailingen uit te planten. Er is nog ruimte op een aantal bedden voor wat groentes. En de bloemen kunnen langs de randen op de tuin. Niet te dicht bij de groente, want ik wil niet teveel vlinders en motten naar de groente lokken.

De kas is sinds hij hier is geplaatst, nog nooit beregend. Hooguit een paar gietertjes water hebben de plantjes gehad die in de grond stonden. Die bodem is dan ook kurk en kurkdroog.

Dat zag Debbie gelukkig.



De andijvie gaat dus mee naar huis. Maar ook WEER spinazie en raapstelen!! Ja .... als je van het land wil leven, moet je niet zeuren over een paar weken keer hetzelfde op je bord. Gewoon steeds andere recepten uitproberen, beetje van jezelf en beetje van Google!


2 reacties:

sillie zei

Heerlijk recept zo met de andijvie. En jah wel herkenbaar vroeger toen we nog een grote moestuin hadden hadden we ook opeens heul veul dezelfde groentes. Nu met de m2 moestuin bakken (meer voor de fun) maar dan is het wel te behappen :-) maar ik mis m soms wel.

grandma zei

Wat leuk dat je ook een blog hebt en wat ben je goed bezig!! Apart dat ik je nog niet eerder ontdekt heb :)

liefs grandma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...