Elk jaar een wonder.

on woensdag 14 september 2022


Hallo daar!😊


Het was tijd om het roggeveldje af te dekken voor de winter. Eerst ging er droog gras en snoeisel op, en wat oude koeienvlaaien van het weiland en ook nog wat compost van de hoop. 


En toen begon het! Oude lappen van de kringloop verzamelen, liefst goed sleetse dubbele dekbedovertrekken, en oude kranten, en maaisel dat ik langs de sloten weghaal. Géén bagger van de slootbodem, dat wil ik niet op mijn bodem. Alleen maar het maaisel van de mooie wilde kruiden en het riet, langs ons weiland. 
Brit is er héél goed in om altijd precies op de plek te liggen waar ze juist niet moet liggen.


Brit, wie-be-ren!!

Langs de randen leg ik kranten. Die moeten voorkomen dat het kweekgras de tuin op groeit. Dan de lappen over de rest van het vak. En daar bovenop gaat het maaisel, om alles op z'n plek te houden.


Zo heb je met vrij weinig moeite en vrij weinig benodigd materiaal een mooie dikke afdeklaag voor je tuin. Die het onkruid onderdrukt, en de bodem beschermt en voedt. Zodat je hier volgend jaar weer kan oogsten uit een gezonde en goed gevoede teellaag.


Elk najaar je bodem goed verzorgen, betekent elk jaar mooiere en rijkere oogsten. Dat heet vooruit boeren.

Nou, het was wel weer mooi voor vandaag! Genoeg geboerd. Morgen weer een stuk.


Kijk en dit spul dus ..... 


....... ditte .... 


.... dat is nou precies hetzelfde als wat je hierboven ziet, alleen dan een jaar later! Haha. Grappig he? Dat dat zo kan veranderen!


De ingrediënten voor onze wortelburgers. Wortelen, uien, rogge en maismeel, eitjes van de hennen, knoflook, kruiden, zout, en kneden maar! 
 


Toch écht een wonder, elk jaar weer!0 reacties: