Eenvoud.

on maandag 12 september 2022






De verf en kwasten staan binnen handbereik. Zodra er een half uurtje of uurtje vrijkomt op een dag, ben ik aan het schilderen. Simpele blauwe letters en een groen vlindertje, dat is ons logo. Op een zelf beschilderd bord, dat dan weer met een paal, of zelfs een kromme bostak, tot een mooi 'keurmerk' wordt voor wie een natuurparel aanlegt bij zijn huis of bedrijf.


Allemaal heel eenvoudig, allemaal handwerk.


En zo zijn we steeds bezig. Zaterdag ook weer, een ochtend klussen met ons vaste team. Eén van de dingen die we maken zijn simpele kleine insectenhotels. Dat is niet alleen om te verkopen, of cadeau te geven, maar vooral ook om te laten zien dat die dingen ook zóóó eenvoudig kunnen.


Ik heb speciaal voor de hotels een schoof rogge staan dorsen. Toen het graan eruit was ging die lege bos stro mee naar de klusdag. Onderweg nog even langs de Hubo gereden om gaas te kopen, want dat had ik niet meer. En daar zag ik ook insectenhotels. 


Ze waren mooi hoor. Maar toch .....








Het kan zóveel simpeler! Heb je ooit van die mooie gescheiden kamertjes gezien in het bos? Op plekken waar insecten graag overwinteren? Welnee, die wonen in een rommelig stapeltje houtschors, of tussen wat half vergaan hooi of in holle stengels.


Dus je insectenhotel kan ook echt héél eenvoudig. Hamer van wat resthout een vierkant in elkaar, als je wilt met een dakje erop, hoeft niet, zet er een wandje achter, hout erin, of strobosjes, riet, bamboe, of dennenappels, en wat gaas langs de voorzijde.


En je hebt een ideale villa .... voor wel honderd diertjes!!






En dit, ook zoiets eenvoudigs. Ik gebruik ze al jaren. Van die gewone houten onderzetters. Drie bij elkaar voor een pan, of enkele, voor bekers en glazen. Of een kaars erop. Prachtig en robuust. En je hebt alleen maar een stuk hout nodig, een tak, of stammetje. 


In plakken zagen, en klaar!


Wij maken er cadeautjes van voor in de tassen. Oeps, voor jullie is de verrassing er nu wel af, mocht je komen de 24e! 😄





En natuurlijk weer zakjes vouwen, die we vullen met bloemzaden. Allerlei soorten, meest zelf gewonnen uit onze eigen bloementuinen of van bloeiende wilde kruiden.


Ook zo simpel als wat!


Zo willen we alles doen rondom Prachtlint. Mooie natuurparels aanleggen in de hele omgeving, maar ook, gezellige evenementen houden met weinig afval, géén plastic, leuke duurzame zelfmaakcadeautjes, en mensen vooral op ideeën brengen. Dat het zó dus ook kan.  








En dan natuurlijk ook met een zelfgemaakt soepje!


🍵🍵🍵🍵🍵


Koken. Dat kan ook heel eenvoudig. Eenvoudig koken is bij ons thuis de norm. Dat is ook wel gemakzucht, moet ik eerlijk zeggen. Gewoon de dingen bij elkaar doen die je van de tuin meeneemt. Als ik zelf geen moestuin had, dan zou ik zo'n abonnement nemen op een zelfoogst-tuin, om toch vooral alles vers te hebben. 


Vers voedsel uit een gezonde bodem smaakt beter, omdat er méér mineralen in zitten. En mineralen zijn zouten, en al die verschillende minerale geven pit en smaak aan je groenten. Dan heb je verder eigenlijk niks meer nodig.






In mijn tomatensaus van vanavond gingen alleen maar héél veel tomaten, aan de plant afgerijpt, en handenvol verse basilicum, en een schep van mijn eigen bouillonpasta. 


Méér niet.





Van een restant van de saus maakte ik nog wat flessen ketchup. Daar ging wat azijn bij, en een schep  suiker. Want nou ja, ketchup is ketchup. 


Eenvoud is overal. Ook buiten. De natuur geeft hier in de waterberging nog een nazomer toegift. 






 

Je wordt er gewoon stil van .... zo mooi.



0 reacties: