Sakkies vouwen.

on dinsdag 26 oktober 2021

De hele zomer lang, en ook nu nog, zijn Lia, Editha en ik aan het zaden verzamelen. Zaden van bloemen, kruiden, groenten, bomen, en bloeiende struiken. We hebben nu vele zakken vol. Want de natuur is er érg gul mee, met die zaden.


En nu hebben we alledrie dus allemaal gezellige zakken en pakken en dozen en pakketten, vol met zaad. Ja en wat dan? Wat doe je ermee?


De bedoeling is om die zaden te verspreiden. Om ze allemaal weg te geven aan mensen die ze dan weer kunnen zaaien, waardoor de biodiversiteit in ál die tuinen en of op ál die balkonnetjes en langs die sloten en in stadsparkjes en bermen in woonbuurten ...... en weet ik waar allemaal nog meer .....  een stevige impuls krijgt. 

 

We beginnen gewoon hier. In onze eigen regio. Hier, in de gemeente Staphorst. Waar veel mensen zijn met groene vingers. Die willen vast wel zo'n mooi kant en klaar pakket met allerlei zaden hebben, en die dan komend voorjaar uitzaaien. 

Het zijn allemaal zaden van planten en bloemen, die belangrijk zijn voor de natuur. Voor insecten en zoogdiertjes en voor vogels. En die waardevol zijn voor de bodem. 


Zo zul je sommige soorten, met driedubbel opgevulde en onnatuurlijk felgekleurde bloemen, bij ons niet vinden. Maar wél ..... de de prachtige dieppaarse phacelia, de hemelsblauwe korenbloem, de sterke margriet, de geneeskrachtige goudsbloem, het eetbare en schitterende kaasjeskruid, de wilde koningsblauwe salie, die wel tot in november kan bloeien .....


...... en nog vele vele andere soorten. Allemaal van het afgelopen seizoen. Allemaal verse en kiemkrachtige zaden.TRILJOENEN!!!! 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 
We starten met dat weggeven, bij de volgende wandeling, op 20 november. Die wandeling heeft als thema 'zaden' en we gaan dan ook eerst een stevige wandeling maken in het bos om daar alvast wat zaden te verzamelen.


En daarna, binnen, bij de koffie en koek, is er dan een soort van 'zadenbank' waar ieder uit onze selectie mag uitzoeken wat hij of zij denkt te kunnen inzaaien. En ook is er voor álle wandelaars een mooi stoffen tasje (gemaakt door Ankie en haar moeder) met daarin alvast een selectie van tien soorten zaden, apart verpakt in zakjes.


Die zaden ........ zijn dus helemaal voor nop en voor niks!


En natuurlijk mag iedereen ook zaden inbrengen. Als je die toevallig zelf ook al had verzameld. 


Vandaag kwamen we niet zo ver ... er was veel bij te kletsen en we moesten ook nog even verzinnen hoe het moest. Want je hebt dan mooie plannen, maar het kan ook chaos worden. Je moet wel even goed nadenken over hoe je het aanbiedt. 

En toen zijn we gaan sakkies vouwen. Honderden sakkies! 😄


Die zakjes moeten ook weer dicht. En we wilden dat doen op een manier dat de zakjes zó bij de compost kunnen. Dus geen plakbandjes en nietjes. Ja, daar ben je dan ook weer even mee bezig, hoe dat moet.🍀🍀🍀🍀🍀


Nou, je snapt het zeker al wel ..... de ergste tuindrukte is achter de rug! De rogge is afgelopen week allemaal gezaaid en dat was de laatste écht grote klus, met haast. Nu komen de rustiger maanden er weer aan. 

Het werk is nog niet af. Dat gaat gewoon alle vier seizoenen door. Maar het tempo ligt nu wat lager. En dan kan je zomaar een hele middag aan het sakkies vouwen. En theeleuten. En is er tijd voor freubelen en vaker dingen binnen doen.de allerlaatste banen rogge ....

 

Hulde aan de herfst!

😊6 reacties:

Anoniem zei

Wat ben je toch ontzettend goed bezig.
Hier loop ik ook te zaaien, onder de bomen vingerhoedkruid en veel
papavers en monnikskap.

Groeten
Loes

Lies zei

Bijna niet te geloven, Clarien, als ik die volle tassen bekijk...! Héérlijk om te geven/te krijgen!
Lie(f)s.

Birgit zei

Goed bezig en heel inspirerend! Kun je mischien een tekening of instructie maken van de zakjes? lijkt mij ook wel handig. Ik heb straks zaden van de olijfkomkommer en pronkbonen die ik met sint en kerst wil weggeven en aangezien ik alles zoveel mogelijk zerowaste wil doen lijkt mij dat heel handig

Clarien zei

Ja dat zal ik doen. Volgende week gaan we verder en dan zal ik eea wat duidelijker laten zien!😊

MC zei

Super, Clarien !
Bij deze zakjes heb je geen touwtje nodig : https://youtu.be/TaILPa-NRdc

Hilde zei

Wauw, dat zijn flinke zakken! Vorig jaar heb ik zaden verzameld van OI kers en goudsbloem, omdat ze letterlijk "voor het oprapen" lagen. Dit jaar kon ik er de ene tray na de andere mee inzaaien, wat een overvloed!

Ik had dit jaar ook een bloemenmix "voor vogels" maar vooralsnog zie ik er weinig vogels op af komen.
.. nou dan raap ik de zaden wel !

Succes met jullie missie, ik weet zeker dat jullie veel mensen blij gaan maken (en de omgeving een stukje kleurrijker!).