Kleur .... en een bodemtestje.

on donderdag 8 oktober 2015






Een beetje kleur op de stoep mag wel, nu alle zomerplantjes zijn verdwenen.

Maar in Moeskers Moestuin hoef ik echt niet aan te komen met die besjes. Daar is nog kleur genoeg.









Hoe mooi zo´n Dahlia zich openvouwt .... het zijn net oortjes, die eerste bloemblaadjes. En als hij open is heeft hij bijna continu bezoek. In een halve minuut scant zo'n hommel álle gele bloempjes af voor een drupje honing.

Maar ... we kwamen vandaag eigenlijk voor een bodemtestje! Ik wil es laten zien hoeveel invloed de bewerking van je bodem heeft op je oogst. Hier is een bed met drie rijen 'Ditta' aardappels. Helaas is het bed niet helemaal egaal van samenstelling. Vóóraan is de grond veel beter doorgewerkt, en heeft (per ongeluk) meer compost gehad dan achterin. Nou, kijk maar es wat dat voor gevolgen heeft voor de oogst!

Vooraan, het eerste bultje opengegraven, en daar zie je dat één pootaardappel zestien dikke aardappels voortbrengt!




 


Dan kijken we halverwege, daar is de bodem iets zanderiger, er is meer bouwzand in de ondergrond, en ook iets minder compost aangevoerd.

Maar nog wel genoeg voor acht dikke piepers van 1 pootaardappeltje! Mooi!






Pa, moe, en een gezonde zesling! :D

Maar dan .... helemaal achteraan .... daar is het armoe! Op het einde van de rij is de grond heel schraal en zit er nog veel bouwzand. Ook is daar meer schaduw van de bomen.

Nou .... een sneue familie zit daar. En het is echt van precies dezelfde Ditta pootaardappel!







Jaja ... die bodem. Die bepaalt een heleboel. Het goeie nieuws is natuurlijk dat je dus veel invloed hebt op je eigen oogst. Hoe meer aandacht voor de grond hoe stamp-voller je kelder komt! :D

We nemen de aardappels mee naar huis want, vandaag is het stamppot raapsteeltjes! En nu dus wél met die stooflappen! Het is gelukt! Maar dat is geen kunst met zoveel geweldige recepten online.

Ik heb ze als volgt gemaakt ....





.... anderhalf pond doorregen rundvlees, in blokjes snijden, licht met zout bestrooien, en in 100 gram hete (room)boter gaar bakken. Verwarm de oven voor op 140 graden.

Dan haal je ze er weer uit, en bak vijf grote uien in ringen gesneden goudgeel in het bakvet.

Vervolgens voeg je 50 gram bloem toe, roeren, weer een paar minuten meebakken, en dan gaat er 750 ml water bij, laurier en kruidnagelen (hoeveelheid naar smaak, ik voegde ook nog komijn en peper toe). Ook stond in het recept 2 runderbouillonblokjes maar die had ik niet, dus nam ik 2 theelepels van mijn eigen kruidenzout.





Dat breng je weer aan de kook tot het bindt. Dan vuur uit, vlees erin en .... 6 eetlepels ketjap en 8 eetlepels azijn. Volgens mij zorgt vooral de azijn ervoor dat het vlees zo mooi mals wordt.

De pan gaat in de oven, waar het in 4 uur zachtjes gaar stooft. Geen omkijken na! Pas na die 4 uur doe je het deksel eraf en laat het nog wat inkoken tot de saus dikker is. Temperatuur mag wat lager.






Nooit geweten dat stoofvlees maken zo makkelijk is!! Alleen even op tijd mee beginnen dus.

Helaas ..... ben ik de enige die het lust hier thuis. De rest wilde weer gewoon Unox worst! Ja die moeten nog even worden opgevoed.

Nu zit driekwart dus in de vriezer  :(


2 reacties:

cin zei

Ha stoofvlees, hier is het andersom, alleen de vegetariër des huizes moet het niet. Het is wel het soort oer vlaams gerecht dat in mijn geheugen staat gegrift en ik dan ook blindelings kan maken ( hier wordt het dan ook carbonades flamandes genoemd). De ketjap komt er niet aan te pas, maar bruin bier en je legt er een paar met mosterd besmeerde boterhammen op, voor de smaak en voor het indikken van de saus. Vier uur in de oven hoeft ook niet, in de snelkookpan volstaat 45 min, kwestie van minder energie te verbruiken. En in deze tijd van het jaar serveer je het natuurlijk met appelmoes en voor ons Belgen altijd met frietjes :-)

Clarien zei

Nou dat wordt dan dus stooflappenrecept nr twee ... op z´n Belgisch! :D