Bieten verdriet.

on zaterdag 20 juni 2015




Met de natuur werken, met planten werken ... dat is heel goed voor je. Want je maakt aan de lopende band fouten, dat wil zeggen ... dingen gaan anders dan jij bedacht had ... en het laat zich niet zomaar eventjes ´fixen´. Je wordt vanzelf bescheiden.

Neem nou die bietjes ... bij mij ging dat helemaal fout. Een stomme beginnersfout. Eind vorig jaar had ik zaden gewonnen van een uitgegroeide biet. Dat was een prachtige plant, vól met zaden ... en ik heb duizenden zaadjes geplukt en bewaard, en die heb ik dit jaar uitgezaaid tot een bed vol met prachtige vitale planten. Nou, kat in het bakkie denk je dan.




Wel tweehonderd bieten staan hier te groeien. Maar ... ik heb niet goed gekeken naar de moederplant. Of dat wel een goeie was, of ze wel een mooie dikke zoete biet gevormd had. Nu heb ik allemaal klonen van die ene moederplant, en ze gaan allemaal ... doorschieten. Dat betekent ... dat ze allemaal voortijdig een bloemstengel gaan vormen, en helemaal geen biet. Geen ene biet!!!

Die moederplant was een vroegtijdige schieter, en al haar kinderen dus ook.




Tja .... zaadteelt ... dat is toch echt een vak apart. Dat moet je leren. Met vallen en opstaan. Voordeel is .. als je zoiets eenmaal verkeerd heb gedaan doe je dat niet zo snel weer. Zo´n stommiteit, daar leer je wel van.

Ik heb maar besloten dat ik deze bieten laat staan, en de bladeren ga oogsten. Want die zijn ook eetbaar. Grappig is dat die bladeren zelfs veel gezonder zijn dan de biet. Die biet, dat is de knol waar suikers en zetmeel worden opgeslagen als voedsel voor de plant in de winter. Heel voedzaam hoor, maar de bladeren bevatten veel meer mineralen, veel kalium en magnesium.

Dus .. ieder nadeel heb z´n voordeel!

Ook bij de uien zie ik een groot aantal ´schieters´. Die gaan dus bloemen vormen, en zaden, en daar zullen geen dikke uien komen. Geeft niks want er zijn toch veel te veel uien.




Omdat wij erg veel van bietjes houden, en omdat het ook zo´n makkelijke bewaargroente is, ga ik wel opnieuw bieten zaaien. Uit een pakje dit keer. Het kan nog wel, bietjes kan je zaaien tot in juli.





Ja en het oude bietenzaad en het pastinakenzaad wat over is ... gaat in de Bokashi emmer! Eind van de zomer wil ik opnieuw zaad oogsten, maar dan van ´goeie´ planten, en niet alles van één plant, maar van verschillende planten.

Het is nog steeds zaai-tijd. Er is nog steeds veel te zaaien, veel bladgewassen, maar ook nog kolen, en een tweede lading bonen.






De bonen, dat ga ik nu iets anders aanpakken. Die eerste lading, daar was de helft van verrot. Ik denk dat dat kwam doordat de potgrond te rijk was. Ik had die zelfgemaakt, van compost en wat zand en zaagsel. Maar dat was te scherp, daar kan zo'n boon niet tegen. En ook was het te nat geworden.

Nu gebruik ik gekochte potgrond.







Er worden weer heel wat bonen gezaaid. Het zijn bonen van eigen teelt van vorig jaar, en ook wat gekocht zaad.






Er ligt hier nog ergens een glasplaat ...  loodzwaar ..... ik hoop dat die tafel niet instort .... en samen met een plastic kap maak ik een soort van mini kasjes, zodat de bonen niet te nat worden. Ze krijgen één keer water, zodat de zaden gaan wellen en ontkiemen, en dan blijven ze onder het glas.

Dan snel naar huis, want we gaan naar de film.





Heb je hem al gezien? Woman in Gold. Echt een aanrader die film .... over de grootste nazi roof uit de kunstgeschiedenis. Mooi verhaal, prachtige muziek ook, echt een aanrader. Verder zeg ik er niks over want misschien ga je hem nog zien.

We gingen daarna een hapje eten bij een restaurant in Hilversum  ... waar mensen werken met een beperking. Ook een aanrader!








Geniet van je weekend! Tot maandag.


6 reacties:

Marie zei

Nou ja , daar is geen biet aan dus...... gelukkig kan je nog zaaien. Fijn om te weten, ik ga ook nog maar een lading zaaien . Ook ik ben gek op biet, ook snijbiet. Regelmatig oogst ik wat uit mijn eigen bak in de voortuin. Lekker snel roerbakken.
Ook hier deden de bonen het niet goed. Ik ga nog maar opnieuw zaaien. Dit jaar heb ik palmkool gezaaid, groeit als kool! Ben benieuwd hoe dat smaakt, ik ken het niet maar het schijnt lekker te zijn.

Clarien zei

Haha, nee, geen biet aan ... alleen maar blaadjes! Ja palmkool is ook een goeie, zo'n sterke bladkool waar je de hele winter van kan oogsten. Past in elk gerecht. Die heb ik ook gezaaid gisteren. Hij is ook makkelijker te wassen en te snijden dan het meer gekroesde boerenkool. Qua smaak vind ik ze vergelijkbaar. Het wordt wel een grote plant dus wel ruimte geven.

marion anderson zei

wat een heerlijk blogje weer, jij inspireert me enorm met je tuin en je houding, liefs marion

Anoniem zei

Jammer van de bietjes, maar gelukkig kun je ze nog opnieuw zaaien! Grappig, want wij hadden precies hetzelfde met andere groenten, haha.

liz zei

wanneer moeten de lupineboontjes eigenlijk geoogst?

Clarien zei

Nu nog niet hoor Liz. Dat kan wel augustus worden. Als de plant gaat verdrogen en de boontjes gaan rammelen. :D

Dankjewel Marion. Ik heb ook met veel plezier jou tuinupdate gelezen! Wat mooi is het bij jullie!