Het lijkt allemaal nogal vlotjes en moeiteloos te gaan misschien, hier op mijn tuin. Maar dat is maar schijn. Tuurlijk gaan er ook dingen mis!
Er is veel insectenschade. En ik ben hele delen uit het teeltplan vergeten. En soms klopt het teeltplan helemaal niet.
Neem nou de bonen .. de eerste serie komt nu op.
In het teeltplan kan je zien, dat die bonen op de derde rij bij de tuinbonen moesten. Maar dat was ik vergeten, en ik heb dat bed helemaal vól met tuinbonen gepoot. Dus er is daar geen plaats voor sperzieboontjes!
En de tuinbonen kunnen er nog niet uit. Dat duurt nog wel een paar weken.
Foutje! Wat nu? Waar kunnen die sperziebonen? Hmm, misschien langs de tomaten?
Ja hoor is prima.
Dus wéér een bak graven. Terwijl ik dacht dat ik nu wel klaar was met graven. Wéér door die dikke korst bovenlaag heen, vol met plantenwortels, die niet echt meegeven. Veel stenen ook. En beestjes ...
.... de engerling .... een gruwel om te zien, maar niet zo schadelijk als bijvoorbeeld de aardrups. De engerling knaagt vooral aan graswortels. Niet aan boontjes dacht ik. Hoop ik.
En dit is de pop van het een of andere nachtvlindertje ... Gaat ook maar op de composthoop.
Nu we het toch over beestjes hebben ... hebben jullie je tuinbonen al getopt? Wel doen hoor. Want kijk hier bij mij maar es naar het verschil ...
Maar we waren bij die bak. Voor de bonen. Ik was aan het graven, en te piekeren wat ik als randen zou gebruiken. Er zijn echt geen planken meer, en alleen nog maar een stapeltje kleine stenen. Dus wat moet er om die bak heen?
En TOEN ..... zó toevallig!! Kwam Bjorn eraan met z'n klusmaatje, en met de aanhanger. Of ik een groot aantal stukken beton kon gebruiken! Van een oud dametje uit haar achtertuin!! TUURLIJK!!
(Ik moet hier toch maar es een kratje bier neerzetten)
Ja daar liggen ze. Betonblokken van weet ik het hoeveel kilo per stuk. Hm, mijn bak moet wel een beetje breder nu. Zodat de blokken er ook in de breedte omheen kunnen. Nou, voor nu even genoeg over de bonen-bak.
Ook hebben we vandaag een kleine bak gemaakt voor een bloemperkje. Van die kleine steentjes die daar al een tijdje lagen. De bloemen zijn opgekweekt uit zaadjes van de ZEEMAN ZADEN TEST.
De Zeeman bak? :D:D
Verder nog wat nieuwe vriendjes voor Pieter Pad! Die gaan de vijver in. Weet iemand trouwens of padden goudvisjes eten? Want onze vorige visjes heb ik al een paar dagen niet gezien.. Die hadden we bevrijd uit nauwe viskommen, en ze zwommen nog wel zo blij weg.
Tot slot geoogst. Ik laat maar niet steeds al die slakroppen zien ... dat gaat vervelen denk ik. De aardbeien wilde ik wél laten zien, want dat verveelt nooit, maar die waren al op toen ik m'n camera pakte. Nou ja het waren ook maar 4 vandaag.
En de peulen .. dat loopt ook op. Ruim driekwart kilo vandaag.
Maar we lusten nog wel peultjes!
3 reacties:
Wat ik geleerd heb is dat amfibieën en vissen niet samengaan in een vijver. Het is het een of het ander. Ze eten elkaars eitjes op. Wij hebben hier alleen amfibieën in de vijver want salamanders woelen niet zo als vissen en houden het water dus helderder. Bovendien zijn ze niet zo vatbaar voor reigers. Maar je ziet ze zelf dus ook niet zo goed.
Weet je? Soms is het júist heerlijk om de foutjes te mogen lezen.. Dank je wel! Weer een heerlijk bericht.
helaas kan ik uit ervaring je meedelen dat een engerling liever de wortels van groenten planten heeft dan die van het gras, ik heb al veel sla planten en aardbeiplanten dit seizoen door de, engerling verloren.
Een reactie posten