Massa's munt!!

on zaterdag 19 oktober 2013

De verse muntthee is niet AAN te slepen in het restaurant van de sportschool. Iedereen wil ineens muntthee! Ruud vraagt daarom of wij misschien ook munt willen kweken? Zodat hij om de hoek een voorraadje heeft.

Munt kweken???? Niks makkelijker dan dat! Bij ons thuis heeft munt het halve grasveld veroverd (ruikt heerlijk als je erover loopt)

Ik heb een paar oude muntplanten van thuis meegenomen naar de tuin. En ook wat wortel-uitlopers uit de bedden, waar de munt per ongeluk aan het woekeren was geslagen. Verder nog wat rozemarijntakken en andere kruidenpotten.

oregano, tijm, ruit, munt en citroenmelisse

we maken potgrond van tuinaarde, groencompost en schapenmest

wormen zat!
Met de zelfgefabriceerde potgrond vullen we een stuk of 30 potten. De oude muntplanten laten zich moeilijk scheuren (vast te lang in de pot gezeten...) Mooi om te zien is hoe aan de uiteinden van de wortelstokken, zodra die boven de grond komen, alweer piepkleine groene plantjes zijn gegroeid. We nemen als stekken wortelkluiten van verschillende maten, de een MET plantresten eraan, de ander alleen wortel. Alle delen gaan in een aparte pot en de aarde wordt aangedrukt. Klaar!! Twintig potten munt voor het komende thee seizoen.

taaie wortelkluit, moeilijk om te scheuren

hier zie je die groene plantjes op de worteluiteindes
Dan de tijm. Die hoeft alleen maar naar de kapper. Pruik eraf knippen. Zorg dat je niet verder afknipt dan de eerste groene blaadjes (bij mij ging dat hier en daar een beetje mis....) en dan de wortelkluit vrij diep de grond in, inclusief een stuk van het houtige deel.

Tijm houdt er trouwens niet zo van als er veel en vaak van hem wordt geknipt. Zelf zorg ik altijd dat ik VEEL tijmplanten heb, zodat ik ze om beurten kan gebruiken. In mijn achtertuin groeit tijm liever tussen de tegels, dan in een pot. Deze potgrond die wij nu gebruiken is waarschijnlijk ook te rijk voor de tijm. Daarbij is z'n wortelkluit nogal zielig, dus het valt nog te bezien of de plant het overleeft deze winter! 


gekortwiekt!

beetje sneue wortels...

en ook iets teveel geknipt misschien.....
Ook de rozemarijn wordt gestekt. Officieel doe je dat met jonge afgescheurde stekjes. Maar de volgende methode werkt bij mij ook: neem een paar gezonde takken, knip die in een aantal delen, snij ze goed schuin af, haal wat onderste blaadjes weg en zet ze in potaarde tot aan de onderste groene blaadjes. Zaai-aarde is beter, maar die hebben wij niet hier op onze kringlooptuin! ;-)

Stekken mislukt soms doordat je de stekken te lang laat liggen. Het beste is om ze direct na afsnijden te stekken. Grond vochtig houden! En de grond aandrukken om de lucht eruit te krijgen. Mijn stekken hebben een week in een emmer regenwater gestaan, dus of dat goed gaat valt nog te bezien!

schuin afsnijden, onderste blaadjes afrissen

nog iets verder omlaag

even aandrukken
de kleintjes mogen vooraan!


Kruiden kweken op schapenmest? Ben zelf ook heel benieuwd of dit experiment gaat lukken!! Maar verder... kruiden kweken is echt heel leuk en makkelijk. Als je kruiden hebt, neem dan altijd stekken! In de zomer of najaar. En de rest van het groene spul van de moederplant afknippen en in bosjes drogen! Lekker de hele winter je eigen kruiden! Oja..... over drogen moeten we het ook nog een keer hebben!

0 reacties: