Rogge als groenbemester!

on donderdag 17 oktober 2013


harken in natte grond... dat doe je niet voor je lol...

wel mooi...


hoe wordt roggebrood nou zwart?
  


meten is weten, evenveel korrels op elk bed!

Remy heeft dit al vaker gedaan!




nee he... weeeeer harken

zand strooien

Rogge op zandgrond, tarwe op klei. Zo was het toch? Nou dat wordt dus rogge zaaien. Oktober schijnt daarvoor de beste maand te zijn. En dan in het voorjaar gaan we die jonge rogge, inclusief mineralen enzo uit de bodem, weer door de grond spitten. En dan de gewassen erop. Zoiets.

Klinkt best simpel. Maar..... waar koop je rogge? En hoe zaai je dat? En hoe zorg je dat de vogels het niet opeten?

Jaja die vogels (eksters-kraaien-raven-gaaien)... ze zitten ons stomweg uit te lachen... kom maar op met die rogge!! (ook nog maar even een naam verzinnen voor de vogels... Lost Boys?) 

Goed. De bedden voorbereiden. Dat betekent WEER harken, harken, harken.... pffff. De bedden gaan ervan stomen in het zonnetje... nou ja!! Zou een stuk logischer zijn als IK ging stomen!!

Bij Welkoop haal ik 2 kilo rogge, kosten 3 euro. 

Het moet verdeeld over 8 bedden van ruim 8 meter lang en zo'n anderhalf breed. Volgens Google zaai je 200 gram per 10 vierkante meter, dus ik besluit 200 gram per bed te zaaien. En dat wordt netjes afgemeten, weegschaaltje meegenomen, windvrij plekje uitgezocht, en wegen maar.

Dat zaaien is gaaf! Zo'n mooi gezicht al die glanzend gele roggekorrels op de zwarte bodem.

Oke, en wat doen we nu tegen de vogelvraat? Laagje aarde erover strooien? Remy heeft ervaring met de korrels licht door de grond harken. We besluiten 4 bedden door te harken, en 4 bedden bestrooien met laagje aarde. Kijken wie wint!! SPANNEND!! ;-) 

Hoe snel zou het opkomen? We hebben dik mazzel met die natte grond en nu een paar warmere dagen voor de boeg!! Ben benieuwd!!

1 reacties:

Anoniem zei

Wie heeft er gewonnen? Laagje aarde strooien of inharken?