Maandags Maaltje (2)

on maandag 11 april 2016

hallo blaadjes!Zo'n dagje kan een hele rij koude kille dagen in één keer goedmaken! Ik hoop dat je tijd had vandaag om even buiten rond te struinen .... de zon op je gezicht te voelen, en dat je het jonge groen aan de bomen hebt gezien.

Ook al heb ik er al 51 voorbij zien komen .... het blijft elke keer superleuk, die eerste echt warme dag in het voorjaar!

En vandaag .... ook weer een maandags maaltje. Oftewel ... old meets new! In de maandagse maaltijden in april combineren we de laatste oogst-restanten van 2015 met de eerste jonge gewassen van 2016. En vooral dat laatste is niet zo makkelijk .... want ik heb nog haast geen nieuwe oogst! Oud hebben we nog wel bijvoorbeeld de aller- allerlaatste aardappelen.


Maar nieuwe oogst? ... alles is nog zó pril in april! De sla heeft nog lang geen krop. De koolrabi is zo groot als een knikker. Dat schiet allemaal niet op. Dan maar wat van die snelle bladgroenten, zoals selderijblad, en wat raapstelen die spontaan gegroeid zijn in een hoek in de kas.

Ook zijn er jonge lente-uitjes ..... ze zijn nog wel héél erg jong ....


Maar zo kom je toch aan een vergiet vol met vers voorjaarsgroen. Oogst 2016!!

De aardappeltjes zijn geschrapt en gekookt, flinke kluit boter erbij en wat hete melk, nootmuskaat, peper en zout, en dan stampen tot puree. Al het groen is gewassen en klein gesneden, en dat schep je door de romige puree. Nog even doorwarmen en je hebt een lekker voorjaarspotje!
Wij aten daar een stukje gebakken zalm bij vandaag. Dat is wel iets ... lastig hoor .... je kan het haast niet meer goed doen met vis. Wat is verantwoord? Wat is duurzaam? Eigenlijk moet je gewoon weer met je hengeltje aan de sloot gaan zitten ...

Ik kijk in elk geval altijd even naar de vangstmethode (en die oranje sticker was trouwens ook mooi meegenomen)

En tot slot .... een salade ... van winterwortel, een stuk witte kool, en wat knoflooksprietjes en selderijblad van eigen oogst. Snij alle groenten heel fijn, en maak een dressing van een eetlepel mayonaise, een eetlepel yoghurt, kerrie, peper en zout.

Schep alles door elkaar en druppel er wat limoensap over.

Ja nog even over de wortelen ... want de Hollandse wortelen die in de winkel liggen zijn nog steeds van de oogst van 2015. En als je alle oogst van het vorige jaar wil opmaken, moet je soms een truuk uithalen om zo'n ouwe wortel aantrekkelijk te maken.

Wat ik doe met zo'n rimpelige wortel, is hem in hele schuine, héle smalle plakjes snijden. Dan heb je veel snijvlak, en ziet het er weer fris en knapperig uit. 


... en dat is toch een prachtig slaatje? Van de oogst van vorig jaar?

Voorjaarsstamppotje, wintersalade, en een duurzaam visje. Zo is het geen straf om van je restanten af te komen.1 reacties:

Es zei

Slimme snijtruc, dankjewel!
X es

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...