Boerenmarkten.

on dinsdag 12 april 2016


Waar je ook bent of waar je ook woont in Amerika .... er is er altijd wel ééntje in de buurt. Ze zijn de gewoonste zaak van de wereld, en veel Amerikanen komen helemaal niet meer in supermarkten maar kopen hun spullen gewoon hier. 

Op de Farmers Markets, of bij de Farmers Stands.

Alles zó van de boer.


Cedar Galleries Farmers MarketZe noemen dat ... From Farm To Table .... oftewel Shake The Hand That Feeds You. Geef de man of vrouw die jouw voedsel heeft verbouwd ... een hand. Ontmoet hem! 

Maak een praatje. Vraag om recepten. Vraag over hoe de oogst was, vraag of je een keer met je kinderen op de boerderij mag langskomen. Of je es mag komen helpen met de oogst of met het zaaien. Of gewoon de dieren zien, de koeien aaien. 

Als je zo'n boer ontmoet, kan dat tot leuke dingen leiden! 

Nou hebben wij maar een piepklein landje, met afstanden van niks. En toch doen wij heel ingewikkeld, met allemaal tussenhandel en groothandels .... er wordt van hot naar her gesleept met ons eten, koeling in koeling uit, het wordt alsmaar duurder door het transport en opslag.

Waarom hebben wij niet véél meer van die boerenmarktjes? Waarom ontmoeten wij onze boeren niet? Ze zijn zo leuk, die boeren!Wij hebben in Nederland toch ook overal capabele boeren die schitterend verse en lekkere producten verbouwen. Waarom dan niet standaard in elk dorp en in elke stad een boerenmarkt? Gewoon elke week. 

En dan nu het leuke nieuws!!

Vanmorgen werd ik gebeld door Barbro, een energieke dame hier uit Bussum. Zij vertelde dat er aanstaande vrijdag hier in Bussum een biologisch markt start. Met verse streekproducten. YES!!Zij gaat daar biologische groenten en fruit verkopen, dat ze zelf ophaalt bij boeren. Ge-wel-dig! 

Maar ze vindt het ook heel spannend, want ja ... hoeveel moet je inkopen? Hoeveel klanten kun je verwachten? Je kunt je overschotten niet terugbrengen natuurlijk .... 

En ze belde mij eigenlijk om te vragen of ik nog wat stoffen tasjes voor haar had. Oeps ... net te laat. We hebben net tweehonderd aan de voedselbank en aan nog een andere instantie toegezegd.

Maar misschien ... als Betty tijd heeft ... kunnen we er nog een stel in elkaar rammelen deze week? Enne ... kom je ook even langs bij Barbro vrijdag? ;-)  Ze staat op het Julianaplein.


1 reacties:

Anoniem zei

Hier op de wekelijkse markt staat één echt lokaal boerenkraampje en er is ook nog een coöperatieve die vlees verkoopt van lokale boeren, niet allemaal bio, maar toch korte keten. En één keer in de maand is er een echt lokale avondmarkt. Ik mag niet klagen , maar die Amerikaanse boerenmarkten daar ben ik toch een beetje jaloers op.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...