Hallooooooo tuinders! Wakker worden!!

on dinsdag 23 februari 2016Hoe is het in jullie stad of dorp? Is bij jullie het voorjaar ook al in de lucht? Hier in Bussum wel hoor. De lucht is blauw en fris en voorjaarsachtig, en het ruikt overal naar de lente!

De eerste klapstoeltjes worden buiten gezet, je ziet overal tulpen, en hier en daar zelfs gedichten op muren!!
Frederik van Eeden heeft de witte water-lelie lief. Nou, ik ook. Maar daarop moeten we nog wel even wachten, op die water-lelie.

Waar we niet meer op hoeven te wachten is op de aardappels. De vroege Frieslanders liggen lekker te soezen in de vensterbank, en laten al voorzichtig zo hier en daar hele kleine uitlopertjes schieten. Dat is zo'n mooi gezicht, al die kleine blaadjes en steeltjes, op zo'n oude aardappel.Nog even ... en de poters kunnen de grond weer in. Dan zijn we ook bijna zelfvoorzienend met de piepers, want we hebben nog voorraad voor een maand of twee. We redden het nét niet dit jaar, tot aan de volgende oogst, maar volgend jaar misschien net wel?

Wat ook héél aarzelend opkomt ... in de koude kas .... zijn de bietjes. Ook mooi. Ontroerend teer en klein en rood zijn ze. Het steelje zie je het eerst, die de aarde wegduwt.Ik heb een zak biologische potaarde nodig voor het verspenen morgen. Dus gaan we maar es bij Spilt kijken. Kijk daar liggen de zakken met pootgoed al klaar. En jong plantgoed is er ook al volop!

Nou tuindersvrienden! Aan de bak dus! Als je een kas hebt dan kun je nu al heel wat planten. En poters kun je ook alvast gaan kopen, dan kun je ze ook in je vensterbank leggen.

Het valt me op dat er nog niet veel collega tuinders hier rondlopen. Ik ben de enige klant! Waar zijn jullie allemaal??

Vorig jaar hebben we géén plantgoed gekocht maar alles zelf opgekweekt. Maar dit jaar is een raar jaar, met een verhuizing halverwege. Het is een soort transitiejaar .... en dan mag je het jezelf makkelijk maken! :D

Er gaat wat koolrabi mee, en wat andijvie en kropsla. Van alles zes stuks. Het voordeel als je plantgoed koopt is natuurlijk de voorsprong die je krijgt. Je hebt dan veel sneller groente, dan wanneer je het zelf opkweekt.

Zoals die bietjes van mij ... dat gaat nog wel heel lang duren. Terwijl dit hieronder met een week of wat al op ons bord ligt! Nou ja als de temperatuur een beetje meewerkt.
Even weken in een bak water, want die wortelkluitjes zijn vaak droog. In de grond duwen, en daar staan ze dan in de kas op een rijtje. Welkom groene mannetjes! De slaplantjes hangen nogal slordig alle kanten op. Ze zijn eigenlijk te groot. En toen moesten ze ook nog mee op de fiets, met die lange groene kuif volop wapperend in de wind. Arme sla.

Het is niet zo erg als dat blad afbreekt en doodgaat. Als het wortelkluitje goed is groeit er wel weer een nieuw plantje uit.

Hyacinten gingen ook mee .....
 ..... dan heb je het voorjaar ook meteen binnenshuis. En mocht je dan weer indutten in je warme huis, dan word je door het sterke hyacintenparfum wel weer wakker!

Wake up!! Aan de bak!! Het tuindersseizoen is begonnen!

6 reacties:

Anoniem zei

Wakker wordt je zeker van dit logje :-) Het weer was niet overal uitnodigend. Het zonnetje was er wel , maar iedere keer ik naar buiten wou kwam er een hagelbui langs. Morgen beter.

Anoniem zei

Het begint al wel te kriebelen, maar hou me nog maar even in met m'n postzegelmoestuin van 8 vierkante meter zonder kas. Beginnen met het nieuwe plantschema. De olifantenmest ligt al een aantal weken op de aarde, dus dat wordt spannend. Zo gauw het kan binnen zaaien en buiten intussen onkruidvrij maken en de grond wat glad maken en dan....? Wat buiten kan zaaien. De rest komt er vanzelf achteraan. Groet MiekeR

Emmie zei

Mijn tuincentrum heeft nog geen groenteplantjes.
Ik bel iedere week op......
Ik wil wel, maar zij (nog) niet!

Mrs.Lavender zei

Ik vind het altijd zo,n dilemma, potgrond. Het is niet goed al dat afgraven van de veengebieden waar ook ter wereld. En ook de biologische potgrond is in zoverre biologisch, dat alleen de toegevoegde meststoffen het zijn, een oplossing is zelf maken. Deze maand 10 vragen over potgrond in het maandblad van Groei en Bloei.

Es zei

ja hoor ben al wakker hahaha
maar die bietjes die moet ik snel eens even opzoeken in de zadenkast
Groet Es

Clarien Cornelisse zei

Vandaag heb ik wat jij gister had Cin, dus maar binnen blijven dan. Mieke wat leuk die olifantenmest! krijg je zeker hele grote planten van? :D
Emmie ja dat kan, hier bij Spilt in Naarden zijn ze altijd heel vroeg.

En mrs Lavender ik ben het 100% met je eens. Meestal maak ik zelf potgrond van compost en zaagsel. Maar zo heel vroeg in het seizoen lukt het daar nog niet mee, dus dan toch maar 1x een zak halen ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...