Zomerkoning.

on maandag 15 juni 2015

In augustus ..... gaan de jonge aardbeiplantjes de grond in. Die verzorg je goed, geef ze wat water als het droog is, je haalt het onkruid weg, en de eerste uitlopers. En in het najaar geef je ze een dik pak mulch, of oud blad, voor voeding, maar ook als winterjas, voor als het gaat vriezen. En dan, in het voorjaar, haal je het eerste onkruid weer weg, en de slakken, en de uitlopers. In mei gaat er stro onder, en er komt een net overheen ...

..... het hele jaar eigenlijk ben je druk met die aardbeien ...

..... maar dan, in juni, wordt je beloond!!!

Schone, onbespoten, gezonde, schitterend rode aardbeien, kilo na kilo na kilo. Wat een beloning!

In de wereld van biologisch dynamisch tuinieren .... krijg je he-le-maal niks kado! Je moet overal je stinkende best voor doen. Maar dat maakt het tegelijk ook weer zo de moeite waard allemaal. Je weet dat het allemaal alleen maar natuur is en verder niks.We eten ze met handenvol, geven ze weg bij kadootjes, stoppen ze in de smoothie en in de havermout, eten nog wat meer, en maken er dan maar cake van.

Aardbeien-honing-cake.

Er gaat dit keer géén suiker in de cake, maar honing. Want ik had die honing van Liesbeth nog. Het was wel een experiment, want ik weet niet of de honing effect heeft op het rijzen van de cake. Ik heb het als volgt gemaakt: voor 2 cakes, 400 gram boter, 8 eieren, 250 gram honing, 400 gram meel, één eetlepel baksoda (bakpoeder kan ook), en ongeveer 400 gram aardbeien, gewogen zonder kroontjes. 

Bij voorkeur de aardbeien niet wassen.

Pureer de aardbeien. Mix dan de boter met de honing, en voeg één voor één de eieren toe, mix elk ei afzonderlijk minstens een minuut goed door. Het moet een schuimige massa worden.

Dan meng je het meel met het baksoda en een snufje zout, en schep dit voorzichtig door het eiermengsel. Even grofweg doorscheppen, niet te lang, want dan verdwijnen de schuimbelletjes van de eieren, en rijst het niet meer zo goed.

Dan meng je hier de gepureerde aardbeien door, en giet het in twee bepoederde cakeblikken. Het geeft niks als het niet egaal gemengd is, dat is juist leuk. Bak ze minstens een uur op 170 graden.

Nou dacht ik dus, dat je gemarmerde cakes kreeg, maar de cakes zijn vrij donker en je ziet de rode kleur van de aardbeien niet. Maar je proeft het wel!!

De cakes zijn ook niet zo hoog geworden. Of dat door de honing komt of door het vrij zware meel dat ik gebruikte weet ik niet, maar mijn cakes rijzen eigenlijk nooit zo goed dus we zijn het wel gewend! :D

Voor de zoetekauwen mag er nog wel een onsje suiker of honing méér door het beslag .... deze cakes zijn niet heel zoet ... maar wij vonden ze heerlijk, met een hele intense aardbei smaak.

Wij aten dit als toetje, met verse aardbeitjes erover en wat chocoladesaus. Nou, laat ze voorlopig nog maar komen hoor, die aardbeien!! :D

Oja .... en ik had geen schort voor, stom he, er liggen hier stapels en stapels schorten!! Weet iemand hoe je aardbei vlekken uit linnen krijgt?

4 reacties:

Mevrouw Onkruid zei

Aardbeien: Behandel vlekken van aardbeien of rode bessen altijd onmiddellijk met citroensap. Smeer aardbeivlekken en vlekken van andere rode fruit- en groentesoorten niet direct in met zeep of soda. Er ontstaan dan onuitwisbare blauwe vlekken (denk ook aan babykleding). Dep de vlek met koud water en druppel er wat citroensap op. De stof mag ook een nacht in de melk of (niet gesuikerde) karnemelk gezet worden. Hierna een papje maken van waspoeder (Ecover-hoofdwasmiddel of zuurstof bleekmiddelpoeder) en water en hier de vlek mee inwrijven voor je de kleding in de wasmachine doet. Oude vlekken eerst kneden met glycerine of opgeloste borax. Goed naspoelen in koud water voor je de kleding de behandeling geeft zoals hierboven beschreven is.

grandma zei

Hoera voor de aardbeien ! Wat ziet die cake er lekker uit, whoooheee die ga ik eens proberen.

Clarien Cornelisse zei

Nou de citroensap zit erop ... ben benieuwd!

@nnemiek zei

ja hier ook vrachten aardbeien, ik had een boerencake in een ronde springvorm gedaan, aardbeien gehalveerd en beetje suiker erdoor geroerd, bovenop het cake beslag en bakken maar.....haha alle aardbeien zakten naar onder, maar achteraf was ie prachtig, een mooie bodem van aardbeien dan cake en bovenop flink zelfgemaakte aardbeienjam erop. hij was heerlijk!! ja we moeten nu creatief zijn he....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...